Met de zeer ervaren Mark Lebedew heeft Nova Tech Lycurgus de gewenste opvolger van Arjan Taaij gecontracteerd. De Australische coach met ook een Pools paspoort tekent voor twee seizoenen bij de drievoudig landskampioen.

Dertig jaar ervaring
De 57-jarige Lebedew heeft al een kleine dertig jaar ervaring als coach en stond de afgelopen twee seizoenen onder contract bij de Duitse topclub Vfb Friedrichshafen. Daarvoor was de in Adelaide geboren Lebedew bondscoach van Slovenië en Australië. Plus coach van een negental clubs in de Duitse, Poolse, Italiaanse en Belgische competitie. Lebedew kende zijn grootste successen in Berlijn waar hij van 2011 tot en met 2014 drie keer op rij kampioen was met Berlin Recycling Volleys.

Ambitie 
Lebedew over het waarom om naar Nova Tech Lycurgus te komen: ‘Het project waar de club mee bezig is, is heel uitdagend. Ik was voor de eerste keer in Martiniplaza. Dit is een waanzinnige hal en ik kan niet wachten om hier 4.500 fans te zien. De faciliteiten zijn goed. Nova Tech Lycurgus is goed georganiseerd. En het belangrijkste van alles is dat de ambitie van de club erg hoog is. Ik denk dat dit een plek is waar we samen de toekomst met volleybal kunnen maken.

Publiek vermaken
De nieuwe coach heeft veel ervaring en geeft aan ook veel opvattingen te hebben over hoe volleybal gespeeld moet worden. Zowel in wedstrijden als op training: ‘Ik hou van een agressieve manier van volleyballen en wil niet spelen om fouten te voorkomen. Ik wil het publiek vermaken en de spelers enthousiasmeren. Ik hou van erg hard werken en ten aanzien van de wedstrijden is het voor mij erg belangrijk om te doorzien wat er qua volleybal gebeurt en dat door te vertalen in de wedstrijd. Op dat alles is mijn werk gebaseerd. Ik wil Martiniplaza vol zien. En als we als fans, team, staf en alle andere betrokkenen samenwerken dan creëren we hier iets geweldigs. Ik kan niet wachten om te beginnen.

Nationaal en internationaal succes
Lebedew en algemeen directeur Joop Alberda kennen elkaar en zo is het lijntje gelegd. Alberda en Arjan Taaij ontmoetten de nieuwe coach meerdere keren. Waaronder tijdens de finale om het kampioenschap in Duitsland toen Friedrichshafen in Berlijn speelde. Volgens Alberda past Lebedew helemaal in de nieuwe ambitie mede mogelijk gemaakt door Nova Technology: ‘We gaan samen op jacht naar nationaal en internationaal succes. De ambitie is naast het winnen van wedstrijden in Martiniplaza een evenement neer te zetten wat jong en oud inspireert. In de beste theatersporthal van Nederland worden spectaculaire volleybalwedstrijden omlijst door entertainment. Daarnaast is topsport de inspiratiebron voor de jeugd waarmee Nova Tech Lycurgus, FC Groningen en Donar samen de strijd aangaan tegen bewegingsarmoede. Een gelouterde coach als Mark Lebedew is daarbij een enorme stimulans.

Team dat strookt met ambitie
Met de nieuwe spelersgroep als inspiratoren. De selectie is al grotendeels vastgelegd en Nova Tech Lycurgus maakt de namen van de spelers de komende weken bekend. Lebedew verwacht er veel van: ‘We moeten nog een paar spelers vastleggen, maar de spelers die al getekend hebben ben ik heel blij mee. Dat zijn spelers van goed niveau. En ik denk dat we een team aan het samenstellen zijn die ieders ambitie waar kan maken.’ 

Bekijk ook eens

Facebook X WhatsApp LinkedIn