Op de tweede speeldag van het Europees Kampioenschap in eigen land konden de volleyballers van Jong Oranje zondagmiddag hun eerste overwinning laten bijschrijven. De toeschouwers in de goed gevulde Edese Van der Knaaphal zagen hoe een koelbloedig Nederland de ontmoeting tegen Finland omzette in een overtuigende 3-0 zege. Het team van bondscoach Arnold van Ree legde daarmee de eerste steen voor de weg naar het finaleweekend in Den Haag.

Op de tweede speeldag van het Europees Kampioenschap in eigen land konden de volleyballers van Jong Oranje zondagmiddag hun eerste overwinning laten bijschrijven. De toeschouwers in de goed gevulde Edese Van der Knaaphal zagen hoe een koelbloedig Nederland de ontmoeting tegen Finland omzette in een overtuigende 3-0 zege. Het team van bondscoach Arnold van Ree legde daarmee de eerste steen voor de weg naar het finaleweekend in Den Haag.

Daags na de 0-3 nederlaag bij de EK-ouverture tegen Tsjechië liet bondscoach Arnold van Ree het meeste bij het oude. Tegen Finland, dat het toernooi zaterdag was begonnen met een overtuigende 3-0 overwinning tegen Wit-Rusland, verschilde de beginopstelling op twee posities met die van zaterdag. Captain Bennie Tuinstra, Sjors Tijhuis, David Bes, liberoDaan Nijeboer en spelverdeler Joris Berkhout kregen wederom het vertrouwen. Daan Streutker, al in de eerste wedstrijd veelvuldig scorend, en Cas Abraham startten in plaats van Nimo Benne en Martijn Brilhuis.

Nederland kende een voortvarende start. Het nam in de eerste set meteen een voorpsprong en stond die ook niet meer af. De pass liep beter dan tegen de Tsjechen, Streutkeren Tuinstra pakten hun punten mee. Al kostte het wel de nodige moeite de set definitief over de streep te trekken. De Finnen maakten een achterstand van vier punten ongedaan en trokken bij 23-23 de score in evenwicht. Ondanks een buitentemperatuur van rond de dertig graden bleef Jong Oranje ijskoud. Al kon pas na het zesde setpunt eindelijk de vlag in de top voor de eerste gewonnen set tijdens dit EK: 30-28.

In het tweede speldeel ging Nederland onverstoorbaar verder. Evenals in de vorige set bleven Van Ree’s volgelingen koelbloedig en lieten zich nergens door van de wijs brengen. Na een snelle 7-2 voorsprong voor de Nederlanders kwam Finland weliswaar bij 18-18 op gelijke hoogte, deze opmars van de Noord-Europeanen werd stante pede weer gestuit. Scores van Tuinstra (tweemaal), Streutkeren uitblinker Abraham (killblock) gaven Jong Oranje het beslissende duwtje richting setwinst. Het eerste setpoint bleef onbenut. Een in het net geslagen opslag van de Fin Sosunoff bracht de oranjehemden een 2-0 voorsprong in sets.

Hoe de Nederlanders de partij in de derde set beslisten, belooft veel voor de rest van het toernooi. Vol veerkracht en overtuiging zette Jong Oranje de Finnen aan de kant. Na een uur en twintig minuten ramde David Bes op het midden het winnende punt op de vloer: 25-19, 3-0 in sets. Als beloning kregen de Oranjehelden een staande ovatie van het enthousiaste publiek in de Van der Knaaphal.

Sjors Tijhuis, een van de stille uitblinkers, genoot na afloop met volle teugen. “Ik ben supertrots op het team. Die nederlaag van gisteren was even balen, maar daar moet je overheen. We hebben de video teruggekeken van die eerste wedstrijd. Daarna hebben we ons volledig gefocustop Finland. We waren goed voorbereid. Wat we hebben afgesproken, hebben we ook uitgevoerd. We moesten de warming-up doen in een andere hal omdat de wedstrijd tussen Duitsland en Tsjechiëuitliep, maar we begonnen al heel goed. Een groot verschil met die eerste wedstrijd”, aldus de Apeldoorner.

Door de overwinning liggen Tijhuis en zijn ploegmakkers op koers richting Den Haag. Een klassering bij de eerste vier ploegen in Poule A volstaat voor plaatsing voor het finaleweekend. “Het liefste zou ik er als eerste of tweede naartoe te gaan, maar Den Haag blijft hoe dan ook ons doel. Maar morgen eerst tegen Portugal. Doorgaan op dezelfde manier. Het positieve gevoel vasthouden.”

Spelen voor eigen publiek geeft de ploeg volgens Tijhuis een extra stimulans. “Van deze selectie heeft niemand eerder een EK-gespeeld. We hebben wel meegedaan aan acht-landentoernooien, maar dat valt hier niet mee te vergelijken. Ik haal heel veel energie uit het publiek. Ik vind het echt heel leuk.”

Maandag vervolgt Jong Oranje het toernooi. Om 19.30 uur treft het dan in Ede de Portugese leeftijdsgenoten. 

Bekijk ook eens

Facebook X WhatsApp LinkedIn