De Jong Oranje meiden hebben zich afgelopen weekend geplaatst voor het EK onder 20. De Jong Oranje jongens hebben kwalificatie misgelopen.

Jong Oranje meiden
In het Portugese lentezonnetje hebben de Jong Oranje meiden zich geplaatst voor het EK voor speelsters tot 20 jaar. In Barcelos, een gemeente in de buurt van Braga, nam de ploeg van bondscoach Eric Meijer het op tegen: Noorwegen, Hongarije en het gastland.

In het Pavilhão Desportivo Colégio openden de Jong Oranje meiden afgelopen vrijdagavond tegen Noorwegen. Oranje kenden weinig problemen na 72 minuten spelen stond een afgetekende 3-0 stand op het scorebord. Suus Gerritsen en Sjakkie Donkers sloegen beiden twaalf punten binnen.

Een dag later stond de wedstrijd tegen Hongarije op het programma. Het werd een spannende wedstrijd waarbij het momentum telkens van ploeg wisselde. Uiteindelijk stapten de Jong Oranje meiden na vijf sets als winnaars van het veld.

In de afsluitende wedstrijd tegen gastland Portugal moest kwalificatie worden afgedwongen. Net als tegen Hongarije werd het een wedstrijd waarbij het momentum telkens van eigenaar wisselde. Na 131 minuten trokken de Portugese meiden net aan het langste eind.

EK onder 20
Nederland plaatst zich als een van de vier beste nummers twee voor het EK dat wordt gehouden van 5 t/m 17 augustus. Speelsteden zijn Sofia (Bulgarije) en Dublin (Ierland). Voor het eerst in de geschiedenis bestaat het deelnemersveld uit 16 landen.

Jong Oranje jongens
In de Estse hoofdstad Tallinn is het de Jong Oranje jongens niet gelukt om plaatsing voor het EK af te dwingen. In de openingswedstrijd ging de ploeg hard onderuit tegen Oekraïne (0-3).

Een dag later herpakte Oranhe zich. De leeftijdsgenoten van Estland werden verslagen zonder een set in te leveren. Saimen Hage en Xander Bomert sloegen beiden vijftien ballen binnen.

In de slotwedstrijd tegen Roemenië bleef het spannend tot de laatste set. Na de gewonnen openingsset, waren set twee en drie een prooi voor Roemenië. In de vierde set herstelden de Jong Oranje jongens zich knap. In de beslissende vijfde set liep Roemenië bij 7-7 weg. Vanaf dat moment wist Oranje de Roemenen niet meer te achterhalen.

Geen EK
De Jong Oranje Jongens eindigden weliswaar op plek twee in de poule (achter Oekraïne), maar wisten zich niet tot een van de drie beste nummers twee te kronen. Op die manier lopen ze kwalificatie voor het EK aankomende augustus in Servië en Griekenland mis.

Bekijk ook eens

Facebook X WhatsApp LinkedIn