Opnieuw heeft het Jong Oranje van bondscoach Marko Klok op het WK onder 20 in Rotterdam veerkracht getoond. Tegen een bij vlagen sterk, maar ook vervelend Rusland, werd met 3-1 (25-16, 25-20, 16-25, 25-22) gewonnen. In de tweede poulefase gaat Nederland nu samen met de Verenigde Staten aan de leiding, zij versloegen Brazilië vandaag met 3-1. Op woensdag neemt Jong Oranje het op tegen Jong Brazilië.

In de tweede poulefase zit Jong Oranje met de Verenigde Staten, Rusland en Brazilië in Poule E. De twee teams die na drie duels ieder bovenaan staan plaatsen zich voor de halve finales van zaterdag.

Opstelling
Voor de vierde wedstrijd op rij startte bondscoach Marko Klok met de volgende zeven speelsters: Kim Klein Lankhorst (spelverdeler), Jolien Knollema en Jolijn de Haan (passer/lopers), Marije ten Brinke en Britte Stuut (middens), Elles Dambrink (diagonaal) en Romy Brokking als libero.

Set 1
De meiden van Oranje gingen een dag na de rustdag door waar ze zondag gebleven waren. Met sterke opslagen en gevarieerd aanvalsspel wisten ze Jong Rusland direct onder druk te zetten. Aan Russische zijde waren het diagonaal Vita Akimova en Anastasiia Chernova (passer/loper) die de scores moesten maken.

Na wat schermutselingen over en weer in de openingsfase was het Jong Oranje dat op service van Britte Stuut het verschil maakte. Van 12-12 werd het 20-12, Elles Dambrink, Jolien Knollema en Stuur (een ace) tekenden voor de meeste punten. Nadat Tatiana Kostina wild uit sloeg ging de eerste set met 25-16 naar Nederland.

Set 2
In de tweede set gooide Rusland meer dan alleen volleybalkwaliteiten in de strijd. Coach Igor Kurnosov liet meerdere keren luid weten dat hij het oneens was met de beslissingen van de scheidsrechter. Het kwam hem op een rode kaart te staan, zodat Nederland op gelijke hoogte kwam bij 13-13.

De wisselspeelsters aan Russische zijde beïnvloedden de Nederlandse opslag door luid te gillen tijdens de uitvoering. Maar zij hadden buiten Britte Stuut gerekend, die stoïcijns bleef en haar team van 20-20 naar de overwinning serveerde. Met een ace maakte ze het af: 25-20.

Set 3
In het derde bedrijf toonde Rusland waartoe het in staat was, Akimova en Chernova scoorden veelvuldig en ook het midden werd veel ingezet. Van 6-6 liepen ze uit naar 6-13, wat het verschil wel maakte voor die set. Met 16-25 kwam Rusland terug in de wedstrijd.

Set 4
In de vierde ontwikkelde zich een meer evenwichtige strijd. De teams gaven elkaar niet veel prijs, maar het was toch Rusland dat het grootste deel van de set het initiatief had. Op de opslag van de ingevallen Rixt van der Wal nam Nederland bij 16-15 het voordeel over. Toen Rusland van 19-19 op 19-21 kwam door twee scores van Kostina (aanval en blok op Dambrink) leek de nr. 4 van de wereldranglijst in deze leeftijdscategorie een vijfde set te kunnen afdwingen.

Maar niets bleek minder waar. Dambrink tekende zelf voor de volgende twee punten en vanaf 21-22 was het Oranje dat de klok sloeg. Knollema pakte twee punten, Dambrink sloeg een ace en het was wederom Knollema die met een lang push langs de lijn de wedstrijd besliste: 25-22.

Dambrink en Knollema waren met respectievelijk 22 en 19 punten van doorslaggevend belang voor Nederland. Britte Stuut tekende voor drie aces.

Poule E
In de tweede poulefase staat Nederland nu samen met Amerika bovenaan in poule E. Morgen is Brazilië om 17.30 uur de tegenstander, het is de tweede keer dat beide landen elkaar treffen op dit WK, zondag was Jong Oranje met 3-1 te sterk. De wedstrijd is weer live te volgen op volleybal.nl/livestreams. Wil je bij de wedstrijd aanwezig zijn, koop dan je kaarten via volleybal.nl/tickets.

Foto: fotohoogendoorn.nl

Bekijk ook eens

Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn
Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×