Het Nederlands mannenteam is in de kwartfinale van het EK uitgeschakeld. Regerend kampioen Servië was met 3-0 (25-23, 25-20, 27-25) te sterk. Oranje kon in grote delen van de wedstrijd goed de strijd aangaan, maar kwam op beslissende momenten net tekort. Voor het eerst sinds 2009 hebben de Lange Mannen weer een top-8 notering behaald.

In totaal speelden Nederland en Servië pas zeven keer tegen elkaar, dat komt doordat het Balkanland eerder als onderdeel van Servië & Montenegro opereerde, daarvoor als Joegoslavië. Nederland won een keer, in 2015 werd een oefenwedstrijd met 3-2 gewonnen.

Opstelling
Voor de kwartfinale kiest bondscoach Roberto Piazza voor de volgende startende mannen: Wessel Keemink, Thijs ter Horst, Gijs Jorna, Michaël Parkinson, Nimir Abdelaziz, Twan Wiltenburg en libero Just Dronkers.

Set 1
In het begin geven beide teams elkaar weinig toe, het eerste team dat een gaatje weet te slaan is Nederland. Gijs Jorna slaat hard toe om er 15-14 van te maken, daarna pakt hij als onderdeel van een driemansblok zijn punt mee. Als de challenge daarna uitwijst dat een volgend Nederlands blok ook in valt, is het verschil drie: 17-14.

Maar de beste kracht aan de kant van Servië is nog niet op stoom en laat zijn kwaliteiten in het restant van de eerste set zien. Uros Kovacevic maakt enkele keren goed gebruik van het blok en op 23-23 slaat hij een tweede bal binnen. Op het eerste setpoint haalt middenman Srecko Lisinac uit vanaf de servicelijn voor een ace, zoals de cahllenge bevestigt: 23-25.

Set 2
Servië schiet uit de startblokken in de tweede set en bouwt een voorsprong van maximaal zeven punten op. Diagonaal Drazen Luburic en de handige Kovacevic scoren veel, Lisinac vuurt twee aces af. De inzet van Freek de Weijer en Wouter ter Maat brengt Nederland enigszins terug.

Bennie Tuinstra wordt op de plaats van Thijs ter Horst ingebracht voor de service, wat direct resulteert. Op 14-17 is Nederland terug op drie punten. Kleiner zullen de mannen van Piazza het gat niet krijgen, op het eerste setpoint maakt wederom Kovacevic het af: 20-25.

Set 3
De derde set is wederom heel close, Servië heeft weliswaar een voorsprong tot aan de 20, maar Nederland is nooit ver weggeweest. Op 18-20 komt Ter Maat voor Wessel Keemink binnen de lijnen, Abdelaziz neemt het spelverdelen even over. Tuinstra scoort op zijn aangeven en het is Abdelaziz zelf die Oranje met een ace naast Servië slaat: 20-20.

Het is Ter Maat die Nederland op setpoint brengt, hij slaat op 23-23 een ace. Vervolgens belandt de bal in het net en komt Servië langszij. Twee punten later is Kovacevic wederom de plaaggeest. De service van Ivovic wordt onvoldoende gecontroleerd, de pass gaat over het net. Kovacevic benut die buitenkans en zet titelverdediger Servië naar de halve finales.

Einde interlandzomer
Met een plaats bij de beste acht van Europa sluit Oranje het internationale seizoen af. Het begon met de EK-kwalificatie die deelname in Finland en Polen mogelijk maakte. Daarna mochten de Nederlandse mannen debuteren in de Volleyball Nations League, het hoogste niveau voor landenteams. Daarin behaalden ze de veertiende plaats van in totaal zestien teams.

Op het EK werd voor het eerst sinds 1997 de poule gewonnen. In de achtste finales werd Portugal nog verslagen met 3-2, maar regerend kampioen Servië bleek een maatje te groot.

De spelers van Oranje zullen zich nu weer melden in bij hun clubs door heel Europa. In het voorjaar van 2022 komen zij weer bij elkaar voor de Volleyball Nations League.

Foto: CEV

Bekijk ook eens

Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn
Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×