De Nederlandse volleyballers zijn uitstekend begonnen aan de World League. Het team van bondscoach Gido Vermeulen won vrijdagmiddag in de Turkse hoofdstad Ankara met 3-0 van Egypte, dat elf plaatsen hoger staat op de wereldranglijst. Zaterdag treft Oranje China, zondag wordt het eerste pouleweekend afgesloten tegen gastland Turkije.

Opstelling

Bondscoach Gido Vermeulen startte in de eerste World League wedstrijd van dit jaar met het volgende zevental: Daan van Haarlem (spelverdeler), Nimir Abdelaziz (diagonaal), Robbert Andringa en Thijs ter Horst (passer/lopers), Jasper Diefenbach en Michael Parkinson (middens) en Dirk Sparidans (libero).

1e set: Foutloos begin

Oranje speelde vrijuit in de eerste set en imponeerde op alle fronten. Nederland (23e op wereldranglijst) was in deze fase van de wedstrijd duidelijk te sterk voor Egypte (12e op wereldranglijst). Via 8-5 liepen de Lange Mannen uit naar 16-10, en de setwinst kwam hierna nooit meer in gevaar. Na een mooie schijnbeweging van spelverdeler Van Haarlem, die zijn handen op het laatste moment wegtrok bij een bal op de netrand, won Oranje de eerste set overtuigend met 25-17.

2e set: 2-0 voorsprong voor Oranje na spannend slot

Nederland trok het goede spel door in de tweede set, al was het verschil met de Egyptenaren deze set kleiner. De equipe van Vermeulen verdedigde in beide technische time-out een kleine voorsprong (8-6, 16-14) maar Egypte kwam in de slotfase van de set toch langszij: 23-23. Wessel Keemink en Wouter ter Maat vielen succesvol in als dubbele wissel, en met deze twee verse krachten binnen de lijnen kreeg Oranje op 24-23 het eerste setpoint. Deze werd direct benut, mede dankzij knap verdedigend werk van libero Sparidans. Egypte kwam maar niet tot scoren en forceerde uiteindelijk een fout, waardoor Nederland de set met won met 25-23.

3e set:  Nederland knap naar 3-0 zege

Ook in set drie was het spannend. Nederland gaf een mooie 16-12 voorsprong uit handen en keek prompt tegen een 16-18 achterstand aan. Met Jeroen Rauwerdink voor Thijs ter Horst, en opnieuw Wouter ter Maat en Wessel Keemink als dubbele wissel, vocht Oranje zich punt voor punt terug in de set. Dankzij een mooie serviceserie van Ter Maat werd het 23-23, en zelfs 24-23 na een killblock van Diefenbach. Uiteindelijk was het Parkinson die ook met een killblock het matchpoint benutte: 27-25.

Nimir Abdelaziz was vrijdag erg op dreef en werd topscorer met 18 punten.

China en Turkije volgen

Nederland speelt zaterdag en zondag tegen China en Turkije, beide om 13.00 uur Nederlandse tijd. Deze wedstrijden zijn opnieuw live te volgen op het YouTube kanaal van de FIVB. Zie onderstaande links voor de livestreams.

Dag Tijd lokaal Tijd NL Wedstrijd Link livestream
za. 03-06 14.00 uur 13.00 uur Nederland - China YouTube FIVB
zo. 04-06 14.00 uur 13.00 uur Nederland - Turkije YouTube FIVB

Nederland – Egypte 3-0 (25-17, 25-23, 27-25)

World League in Den Haag!

Het derde en laatste pouleweekend wordt van 16 t/m 18 juni gespeeld op de gloednieuwe Sportcampus Zuiderpark in Den Haag. Het World League weekend in Den Haag wordt gecombineerd met de World Tour Beachvolleybal. Lees alles over dit unieke combi-evenement hier.

Bekijk hier de hele wedstrijd terug:

Foto: FIVB

Bekijk ook eens

Facebook X WhatsApp LinkedIn