De TeamNL Lange Mannen konden vandaag voor de tweede keer deze Volleyball Nations League op de overwinningsfoto. In een heuse burenstrijd met Duitsland won de ploeg van bondscoach Roberto Piazza met 3-0. Zodoende kan Nederland - na de overwinning van gisteren tegen Cuba - opnieuw drie punten bijschrijven.

In de derde wedstrijd van de eerste week van de Volleyball Nations League (VNL) stonden de TeamNL Lange Mannen tegenover Duitsland. Nederland verloor afgelopen woensdag de eerste wedstrijd in de VNL met duidelijke cijfers van Amerika (3-0). Gisteren werd Cuba – debutant in de VNL – verslagen (3-0). Oosterbuur Duitsland verloor gisteren de openingswedstrijd in de VNL van Brazilië (3-1).

Het verschil tussen Nederland (12) en Duitsland (17) op de wereldranglijst bedraagt vijf plekken. De laatste keer dat Nederland en Duitsland tegenover elkaar stonden is bijna een jaar geleden. Tijdens de VNL-wedstrijd in Quezon City. In de grootste stad van de Filipijnen won Nederland toen met 3-1.

Basisopstelling

In Ottawa begon bondscoach Roberto Piazza met de volgende startopstelling: Wessel Keemink (spelverdeler), Nimir Abdel-Aziz (diagonaal), Maarten van Garderen en Gijs Jorna (passer/lopers), Fabian Plak en Twan Wiltenburg (middens) en Robbert Andringa (libero).

Eerste set

In het begin van de eerste set geven Nederland en Duitsland elkaar weinig toe. Dankzij een prima servicereeks van Fabian Plak wordt net voor de big points een gaatje geslagen. Bij 23-19 zet Nimir de Team NL Lange Mannen met zijn tweede ace van de set op setpoint. Uiteindelijk zorgt een servicefout van Erik Röhrs voor de beslissing in de set (25-20).

Tweede set

Na drie punten gespeeld te hebben haalt Piazza zijn ploeg naar de kant voor een time-out. ‘’Wacht niet tot zij het gaan spel maken, maar ga uit van onze eigen kracht”, geeft hij zijn ploeg mee. Die woorden lijken effect te hebben. Lange tijd gaat het gelijk op. Via een ace van Nimir en twee sterke blokpunten van Twan Wiltenburg en Maarten van Garderen pakt Nederland de leiding. De slotfase is razend spannend. Bij 24-23 zet Nimir Nederland - net als in de eerste set – op setpoint. Vanaf dat moment vliegen de setpoints door de TD Place Arena. Opmerkelijk is vooral de hoge foutenlast vanaf de servicelijn bij beide ploegen. Bij 31-31 wordt de bal knap in het spel gehouden door de sterk spelende Van Garderen. Nimir zet Nederland vervolgens voor de derde keer op setpoint. Na een sterk blok van Twan Wiltenburg haalt Nederland de tweede set binnen (33-31).

Derde set

De derde set begint met een ace van Bennie Tuinstra. Die start lijkt representatief voor het verloop van de rest van de set. Nederland loopt langzaam weg bij Duitsland. Een sterk blok van een ontketende Maarten van Garderen betekent 10-7. Een goed variërend Nederland loopt vervolgens uit naar 14-8. Na een ace van Maarten van Garderen via het net, lijkt bij 16-9 het verzet van Duitsland definitief gebroken. De oosterburen doen hun naam eer aan. Duitsland komt terug tot 21-18. Bondscoach Piazza haalt zijn ploeg naar de kant. Piazza: “Zij weten dat ze niets te verliezen hebben, we moeten ons hoofd blijven gebruiken.” De woorden van Piazza hebben effect. Via een mooi blok van spelverdeler Wessel Keemink wordt het 23-20. Bij 23-21 slaat Yan Böhme de bal uit. Uiteindelijk is het Nimir die de derde set en daarmee de wedstrijd binnenhaalt (25-21).

Topscorer aan de kant van Nederland is Maarten van Garderen met 21 punten.

Nimir na afloop: “We wisten dat het een gevecht zou worden. Wedstrijden tegen Duitsland zijn altijd spannend. We zijn blijven vechten. De eerste twee sets was ik niet zo goed. Dat werd uitstekend opgevangen door mijn teamgenoten. Het maakt niet uit wie de punten maakt, als ze maar worden gemaakt. Deze overwinning geeft ons vertrouwen.

Eindstand

Nederland 3- 0 Duitsland (25-20, 33-31, 25-21)

Wereldtop komt naar Rotterdam voor VNL

Van 20 t/m 25 juni wordt voor het eerst in de geschiedenis een poule voor de Volleyball Nations League Mannen in Nederland gehouden. Naast uiteraard de TeamNL Lange Mannen, zijn de toplanden: Polen, Italië, Servië, Amerika, Iran, Duitsland en China te bewonderen in Rotterdam Ahoy.

Foto: FIVB

Bekijk ook eens

Facebook X WhatsApp LinkedIn