Tokio is nog steeds in zicht voor de Nederlandse beachteams. In een kolkend coronaproof stadion op het strand van Scheveningen wisten de Nederlandse mannen Letland te verslaan en de vrouwen gingen middels een golden match langs Noorwegen. Morgenmiddag vanaf 12.00 uur strijden ze voor het allerlaatste ticket naar de Olympische Spelen van Tokio.

Vrouwen
De Nederlandse vrouwenploeg beleefde een ware achtbaan aan emoties deze vrijdagavond in Den Haag. In de eerste wedstrijd keken Marleen Ramond-van Iersel en Pleun Ypma tegen de Noorse Sunniva Helland-Hansen en Ane Guro Tveit Hjortland snel tegen een achterstand aan en konden die in de eerste set niet meer repareren. Met 21-15 werd die verloren.

Ondanks dat het aan Nederlandse kant niet liep, bleven Van Iersel en Ypma hard werken en gesteund door het publiek vonden ze hun ritme en stukje bij beetje namen ze het heft in handen. De tweede set werd met 21-17 gewonnen. In de derde ging het gelijk op, al hadden de Noorsen wel het initiatief. Na een rally waarin Marleen van Iersel twee keer spectaculair redde en het daarna afmaakte kwamen de Oranjevrouwen op 13-13. Op het derde matchpoint sloeg Van Iersel opnieuw toe, via de handen van Hjortland maakte ze er 17-15 van.

Katja Stam en Raïsa Schoon namen het daarna op tegen het eerste Noorse team dat dit toernooi zeer goed op dreef is. De eerste set bleven beide teams dicht bij elkaar, maar Ingrid Lunde en Emilie Olimstad hadden hun zaakjes beter op orde op de beslissende momenten. Ze wonnen met 20-22. In de tweede liepen Stam en Schoon na een 3-0 achterstand achter de feiten aan en verloren met 21-15.

Om half 10 ’s avonds betraden Stam en Schoon nogmaals het coronaproof stadion dat in hogere sferen verkeerde door de winst van de mannen. Ze kregen hun kans op revanche, want wederom waren Lunde en Olimstad de tegenstanders. Die tweede kans lieten ze niet lopen. De eerste set werd met 21-18 gewonnen, de tweede ging met dezelfde cijfers naar Noorwegen. Na een 1-5 tussenstand leken de kansen verkeken voor Nederland, maar Stam en Schoon vochten zich terug en in een einde dat Hitchcock zou hebben kunnen regisseren versloegen ze Noorwegen met 16-14. Het matchpoint was weergaloos, met redding op redding van Raïsa Schoon die het met de zoveelste geplaatste bal in het achterveld afmaakte.

Morgen speelt Nederland vanaf 12.00 uur in de finale tegen Rusland. Zij dwongen hun plaats in de finale af door een 2-0 zege op Griekenland. Het eerste team van de Russinnen Ksenia Dabizha en Daria Rudykh wonnen eenvoudig met twee keer 21-15 van Eleni Baka / Maria Klepkou. De jonge Mariia Bocharova en Maria Voronina klaarden daarna de klus door met 2-1 (19-21, 21-17, 15-10) te winnen van het eerste Griekse team Arvaniti / Karagkouni.

Marleen Pleun Halve Finale RHF
Katje Raisa Golden Match Halve Finale RHF

Mannen
De golden match volgde op twee prachtige wedstrijden van de Nederlandse mannen tegen Letland. Stefan Boermans en Yorick de Groot kenden geen genade met het jonge Letse duo Arturs Rinkevics / Ardis Bedritis (beide 20). En ondanks dat Boermans en De Groot ook zeer jong zijn (26 en 20), speelden ze met de overtuiging van een team dat al jaren de World Tour domineert.

Ze gaven Letland geen kans en wonnen afgetekend met 2-0 (21-13, 21-6). Het gameplan werkte uitmuntend en door het publiek werden de mannen alleen nog maar meer aangespoord tot grote daden. Zoals Stefan Boermans het na afloop zei: “Het gameplan en de steun van het publiek, dat was 1 plus 1 is 2-0 winst.”

Daarna betraden Ruben Penninga en Christiaan Varenhorst de arena voor een treffen met Aleksandrs Samoilovs en Janis Smedins. Het door de wol geverfde duo verblikt of verbloost vaak niet van een beetje druk en zo gebeurde het ook in de eerste set Ze bleven steeds net een puntje voor Oranje en wonnen met 21-18.

De tactiek van de Letten was duidelijk, ze zochten Ruben Penninga op en zetten hem onder druk. Maar na de eerste set was er vrijwel niets meer dat de 23-jarige nog van slag kon brengen. Hij redde zelfs met de backhand ballen bij de lijnen op de manier die gewoonte was voor zijn coach Reinder Nummerdor. Na een prachtige strijd trokken Varenhorst en Penninga de stand gelijk met 24-22.

De spanning was nog niet ten einde, want in de derde set gooiden beide ploegen er nogmaals alles tegenaan. De Letten pakten een voorsprong van drie punten (7-10), maar die bleek onvoldoende. Het eerste matchpoint voor Samoilovs / Smedins (13-14) werd weggewerkt door Penninga die de bal op de zijlijn plaatste. Op het tweede matchpoint van Nederland was het raak. Penninga dook nogmaals gestrekt een bal op van de zijlijn en sloeg vervolgens via de handen van Smedins het punt binnen.

De Nederlandse mannen staan morgen vanaf 16.15 uur in de finale en daarin strijden ze voor het olympische startbewijs van Christiaan Varenhorst en de momenteel geblesseerde Steven van de Velde. Zwitserland is de tegenstander, een tegenstander van formaat. Zwitserland maakte zijn favorietenrol meer dan waar. De in goede vorm stekende Marco Krattiger en Florian Breer zijn het eerste Zwitserse team, maar spelen niet voor eigen olympische kwalificatie. Die eer is te beurt gevallen aan Adrian Heidrich en Mirco Gerson die hoger op de olympische ranking zijn geëindigd.

Krattiger / Breer, in 2020 nog de winnaars van King of the Court in Utrecht, moesten tegen het Duitse duo Walkenhorst / Winter flink aan de bak, maar wonnen toch in twee sets (21-18, 21-19). Later won ook Heidrich / Gerson met 2-0, zij versloegen Nils Ehlers en Lars Flüggen met 21-13, 21-19.

Live de finales volgen
Je kunt nog live bij de wedstrijden zijn, maar je moet er snel bij zijn om die laatste skybox te bemachtigen. Klik snel hier om je plek te bemachtigen.

Voor de thuisblijvers zijn de wedstrijden vanaf 11.45 uur te zien bij Ziggo Sport. Omdat er ook Formule 1 is wordt gestart op Ziggo Sport Tennis. Van 13.15 tot 14.15 uur is de uitzending op Ziggo Sport Select en vanaf 17.00 uur op Ziggo Sport Docu. Om 17.15 uur is het ook weer op Select en kanaal 14 te zien.

Ook op EuroVolley.tv (€ 4,99 p/m) kun je de wedstrijden volgen.

Stefan Yorick Halve Finale RHF
Ruben Chris Halve Finale RHF
Foto: fotohoogendoorn.nl

Bekijk ook eens

Facebook X WhatsApp LinkedIn