De drie Nederlandse vrouwenteams hebben het op de eerste dag van het Europees kampioenschap in Oostenrijk goed gedaan. Zowel Sanne Keizer/Madelein Meppelink als Marleen van Iersel/Pleun Ypma won twee wedstrijden in de poule, beide teams zijn al door naar de tweede ronde van de knock-outfase. Katja Stam en Raïsa Schoon komen morgen uit in de eerste ronde, zij verloren hun eerste wedstrijd vandaag van Zwitserland, maar revancheerden zich tegen Oostenrijk.

Keizer / Meppelink
Voor Sanne Keizer en Madelein Meppelink begon de dag op het center court in het stadion in Wenen, zij speelden de eerste wedstrijd in Poule F tegen de Oostenrijkse vrouwen Franziska Friedl en Eva Pfeffer. Keizer en Meppelink wonnen overtuigend met 2-0, vooral in de tweede set lieten ze er met 21-13 geen gras over groeien.

’s Middags waren de Duitse dames Victoria Bieneck en Isabelle Schneider de tegenstander. Tegen deze tegenstander hadden de vrouwen van Beachvolleybal Team Nederland het enkele jaren geleden nog moeilijk, in 2018 verloren ze drie keer op rij. Maar de laatste drie ontmoetingen gingen allemaal met 2-0 naar de Nederlandse vrouwen. Het beloofde een mooie strijd te worden.

En dat bleek, Keizer / Meppelink nam met 21-18 de voorsprong, maar kende in de tweede set een terugval (14-21). In de beslissende set pakten Keizer en Meppelink in bijne elke servicebeurt wel een breakpoint en wonnen met 15-11. Door de winst zijn Keizer en Meppelink al zeker van een plek bij de laatste zestien teams die op vrijdag wordt gespeeld.

Van Iersel / Ypma
Het is voor Marleen Ramond-van Iersel het laatste Europees kampioenschap beachvolleybal waaraan zij deelneemt. Later deze maand neemt ze officieel afscheid tijdens CM.com King of the Court in Utrecht, nu doet ze in Wenen samen met partner Pleun Ypma een gooi naar haar derde Europese titel, na die in 2012 met Sanne Keizer en 2014 met Madelein Meppelink te hebben behaald.

Van Iersel en Ypma kenden in hun eerste wedstrijd tegen de Finse Riika Lehtonen en Niina Ahtiainen een valse start. Ze verloren de eerste set met 11-21. Daarna liep het aanzienlijk beter en wisten ze na een snelle voorsprong in set 2 het tij te keren. Met 21-19 en 15-10 trokken ze de wedstrijd naar zich toe.

Door de winst konden ze ’s middags strijden voor een plek bij de laatste 16. Doordat het als eerste geplaatste duo en regerend Europees kampioen Anouk Vergé-Dépré en Joana Heidrich zich na het brons in Tokio hebben teruggetrokken voor het EK, troffen Van Iersel en Ypma de Poolse Agata Ceynowa en Jagoda Gruszczynska die in hun plaats deelnemen en ook hun eerste wedstrijd wisten te winnen.

De start was voor Polen, maar vanaf 2-6 maakten Van Iersel en Ypma maar liefst veertien (!) punten op rij. Ze wonnen de eerste set met 21-9. In de tweede set boden de Poolse vrouwen meer tegenstand, maar konden niet verhoeden dat de vrouwen in oranje met vier punten op rij de tweede set ook grepen (21-18). Ook Van Iersel en Ypma melden zich vrijdag weer om te strijden voor een plek in de kwartfinales. Ze spelen om 13.45 uur tegen de Italiaanse Marta Menegatti en Viktoria Orsi Toth, waar ze op de World Tour al tweemaal tegen speelden. Beide teams wonnen eenmaal.

Stam / Schoon
Olympiërs Katja Stam en Raïsa Schoon openden hun toernooi tegen het Zwitserse duo Esmee Böbner en Zoé Vergé-Dépré. De twee voorgaande wedstrijden tegen dit team werden door Stam en Schoon gewonnen, maar deze keer trokken ze aan het kortste eind. De Zwitserse vrouwen waren doortastender en wonnen overtuigend met 16-21, 15-21.

Door het verlies moesten Stam en Schoon het woensdagavond in het stadion tegen de Oostenrijkse Nadine Strauss en Anja Dörfler recht zien te trekken. Dat deden ze rigoureus. Binnen no-time stond het 12-0 en na 13 minuten wonnen ze de eerste set al met 21-5. In de tweede set boden de Oostenrijkse vrouwen, die gesteund werden door een uitverkocht center court, meer verzet. Tot 11-11 bleven ze bij, maar daarna gaven de Nederlandse vrouwen gas. Ze wonnen met 21-14 en spelen morgen in de eerste ronde van de knock-outfase voor een plek in de achtste finales.

Mannen
De Nederlandse mannen starten morgen hun toernooi met de groepsfase, zij spelen allen twee wedstrijden. De eerste staan reeds ingepland, ’s middags zullen ze ook de tweede wedstrijd spelen. Doordat Stefan Boermans / Yorick de Groot en Alexander Brouwer / Robert Meeuwsen bij elkaar in de poule zitten, bestaat de kans dat zij het ’s middags tegen elkaar moeten opnemen, mits ze beide de eerste wedstrijd winnen of als ze beide verliezen.