De Nederlandse volleyballers hebben vanochtend hun derde overwinning in de Volleyball Nations League geboekt. Oranje won met prachtig volleybal met 3-0 van Slovenië (winnaar EK zilver in 2015, 2019 en 2021). Het team van bondscoach Roberto Piazza speelde zijn beste wedstrijd van dit jaar.

Basisopstelling

Bondscoach Roberto Piazza begon in Quezon City met Wessel Keemink (spelverdeler), Nimir Abdelaziz (diagonaal), Thijs ter Horst en Bennie Tuinstra (passer/lopers), Luuc van der Ent en Twan Wiltenburg (middens) en Robbert Andringa (libero).

Geweldige start

Nederland kwam geweldig uit de startblokken tegen het sterke Slovenië. Thijs ter Horst opende met een aantal verwoestende scores, en dat zette de toon voor een bijna perfecte set. Dankzij twee aces van Nimir ging Oranje halverwege de set met 15-10 aan de leiding. Nederland serveerde Slovenië bij vlagen zoek, en won de set afgetekend met 25-17 na aces van Bennie Tuinstra en Twan Wiltenburg.

15-19 achterstand ongedaan gemaakt in 2e set

In de tweede set begon het beter te draaien bij Slovenië, de vice-Europees kampioen. Nederland kwam op 13-11 na drie opeenvolgende punten van Thijs ter Horst, maar gaf het initiatief even later uit handen: 15-19. De Lange Mannen hadden in deze fase van de wedstrijd moeite om het Sloveense blok te ontwijken.

Nederland toonde karakter, en vocht zich snel weer langszij: 19-19. In de slotfase van de tweede set bouwde het team van Piazza een indrukwekkende muur aan het net waar nagenoeg iedere Sloveense aanval in strandde, of op z’n minst werd geneutraliseerd. Oranje won de set met 25-21 en nam zo een 2-0 voorsprong.

Invallers en challenges belangrijk in slotfase derde set

In de spannende derde set moest Oranje alles op alles zetten om het karwei in drie sets te klaren. Coach Piazza was succesvol met enkele belangrijke challenges. Gijs Jorna en Fabian Plak vielen aan het einde van de set in, en hadden een belangrijke bijdrage.

Nederland maakte een 21-22 achterstand ongedaan en verdiende op 24-23 zijn eerste matchpoint, dat succesvol werd weggewerkt door Slovenië. Op het tweede matchpoint was het wel raak: na een uitgeslagen aanval van Slovenië, ging de setwinst met 26-24 naar Oranje.

Nimir werd topscorer met 18 punten, gevolgd door Bennie Tuinstra (13 punten) en Thijs ter Horst (12 punten).

Donderdagochtend tegen olympisch kampioen Frankrijk

Op woensdag is Nederland vrij. Op donderdagochtend, om 05.00 uur Nederlandse tijd, speelt Oranje tegen olympisch kampioen Frankrijk. Bekijk op deze pagina hoe je de wedstrijden van Nederland in de Volleyball Nations League kunt volgen.