De Nederlandse volleyballers hebben op het WK hun vijfde overwinning in zeven wedstrijden geboekt. Oranje was in Milaan met 3-1 te sterk voor Finland. Door deze zege mag de equipe van bondscoach Gido Vermeulen blijven hopen op een plaats in de Final Six, de derde fase van het WK. Nederland moet dan wel zondagavond winnen van gastland Italië en is ook afhankelijk van de uitslagen in de andere poules.

Opstelling

Bondscoach Gido Vermeulen koos zaterdag voor een basisopstelling met Daan van Haarlem (spelverdeler), Nimir Abdelaziz (diagonaal), Thijs ter Horst en Gijs Jorna (passer/lopers), Thomas Koelewijn en Jasper Diefenbach (middens) en Dirk Sparidans (libero).

Bij de Finnen zijn Eemi Tervaportti en Urpo Sivula de bekendste namen in de basisopstelling. De geroutineerde Mikko Esko begon op de bank.

1e set: Uitstekende start van Oranje

Oranje begon uitstekend aan de wedstrijd en controleerde het spel volledig. Bij een 19-14 voorsprong zag het er al goed uit voor de Lange Mannen. Finland kwam nog terug tot drie punten (21-18), maar het was Jorna die met een sterke serviceserie zijn team in veilige haven loodste: 23-18. Na een score van Ter Horst won Nederland de set met 25-19.

2e set: Onnodig setverlies

Nederland begon aanvankelijk goed aan de tweede set (4-2), maar kwam daarna in de problemen. De Finnen gingen meer risico nemen met hun service, en daar hadden de Nederlandse passers geen antwoord op. Bij 12-18 voor Finland leek de set gespeeld.

Niets was minder waar want Oranje vocht zich knap terug in de set. Op 23-24 had de ploeg van Vermeulen nog maar een puntje nodig om de stand gelijk te brengen, maar de inhaalrace strandde net te vroeg. Na een score van Sivula ging de set met 23-25 naar Finland.

3e set: Zaken weer voor elkaar

Vanaf de derde set had Oranje zijn zaken weer voor elkaar. Het was Abdelaziz die met een ace van 127 km/h zijn team weer op het goede spoor zette: 8-4. In het vervolg van de derde doorgang kwamen de Lange Mannen geen moment meer in gevaar.

Vermeulen bracht Jeroen Rauwerdink en Maarten van Garderen in het veld, en toen laatstgenoemde een ace scoorde won Nederland de set met 25-16.

4e set: Oranje overklast Finland en wint met 3-1

Met Michael Parkinson voor Diefenbach startte Oranje aan set vier. Nederland bleef domineren en gaf de Finnen geen enkele kans meer om terug te komen in de wedstrijd. Finland, dat op het WK 2014 nog als negende eindigde, werd bij vlagen overklast. Na een ace van spelverdeler Van Haarlem won Oranje de vierde set met 25-13 en daarmee de wedstrijd met 3-1.

Statistieken

Nimir Abdelaziz werd topscorer met 22 punten, gevolgd door Thijs ter Horst die 16 punten maakte. Ook Thomas Koelewijn maakte indruk met 9 aanvallende scores en 5 killblocks.

Nederland – Finland 3-1 (25-19, 23-25, 25-16, 25-13)

Bekijk hier de post match interviews met Gijs Jorna, Gido Vermeulen en Michael Parkinson: