De Oranje volleybalmannen hebben in de tweede oefenwedstrijd in en tegen Brazilië één set weten te pakken. Bondscoach Gido Vermeulen begon vannacht met een andere basisopstelling en dat leverde succes op. De lange mannen wonnen de eerste set, maar daarna waren de Brazilianen weer baas in eigen huis. Het werd 1-3 in Manaus.

Vermeulen begon de tweede oefenwedstrijd met Daan van Haarlem als spelverdeler, passer/lopers Maarten van Garderen en Thijs ter Horst, Jasper Diefenbach en Michael Parkinson op midden en diagonaal Wouter ter Maat. Ook koos hij voor een andere libero: Dirk Sparidans.

De lange mannen begonnen erg goed aan de wedstrijd, ze namen een snelle voorsprong dankzij sterk blokkerend werk. Bij een stand van 10-7 voor Oranje, nam de Braziliaanse coach dan ook een time-out. Ook een aantal spelers werden gewisseld, maar Nederland bleef zelf goed spelen en werd niet afgeleid: 25-23 winst.

In de tweede set stond er een feller Brazilië. Het setverlies leek de ogen geopend te hebben bij de regerend Olympisch kampioen. Ze speelden ijzersterk in de tweede set met een scherpe service en aanvallend veel power werd het snel 17-25.

Blokkerend ging het weer beter lopen bij Oranje in de derde, daar had Brazilië veel moeite mee. De lange mannen kwamen op een mooie 11-7 voorsprong, maar daarna vocht de thuisploeg zich terug met een sterke side-out. De set werd uiteindelijk ook nipt afgemaakt door Brazilië: 23-25.

Het ging snel in de vierde set, Brazilië liet zijn kracht zien en uitblinker Wallace maakte het Oranje zeer lastig. Hij scoorde in totaal 15 punten. Bij de lange mannen was Thijs ter Horst de topscorer met 12 punten.

Woensdag spelen Nederland en Brazilië de derde en laatste oefenwedstrijd tegen elkaar. Op het WK van volgende maand treffen ze elkaar weer, ze zitten in dezelfde poule.