De Nederlandse volleybalsters hebben op het WK in Japan de eerste poulefase afgesloten met een 3-0 overwinning op Mexico. Oranje bleef vijf duels ongeslagen in Yokohama, en begint daarom met uitstekende papieren aan de tweede ronde, die vanaf zondag in Nagoya wordt gespeeld.

Opstelling

Bondscoach Jamie Morrison koos vandaag voor Britt Bongaerts als spelverdeler. Naast Bongaerts begonnen Lonneke Sloetjes (diagonaal), Maret Balkestein-Grothues en Anne Buijs (passer/lopers), Yvon Beliën en Juliet Lohuis (middens) en Kirsten Knip (libero).

Bij Mexico is Samantha Bricio de belangrijkste speler. Bricio is in de Italiaanse competitie teamgenoot van Robin de Kruijf bij Conegliano.

1e set: Goede start

In de eerste set moest Oranje er hard voor werken om een veilige voorsprong te bewerkstelligen. Op 16-14 in de tweede technische time-out haakte Mexico nog steeds aan. Net als in de voorgaande wedstrijden liet Nederland aan het einde van de set zien dat het beduidend meer kwaliteit heeft dan haar lager geklasseerde opponenten. Na een kort tussensprintje won het team van Morrison de set met 25-19 na een ace van Sloetjes.

2e set: Vijf aces voor Juliet Lohuis!

Het was de Mexicaanse ster Bricio die Oranje pijn deed in het begin van de tweede set, met drie opeenvolgende aces. Nederland was niet echt onder de indruk en het was Lohuis die antwoordde met maar liefst vijf aces op rij: 18-9. Na opnieuw een service ace, ditmaal van Bongaerts, won Oranje eenvoudig de set met 25-14.

3e set: Oranje verslaat Mexico met 3-0 en wordt ongeslagen poulewinnaar

Met Marrit Jasper voor aanvoerder Balkestein-Grothues begon Oranje aan de derde set. Oranje was veel te sterk voor Mexico en de 3-0 overwinning kwam geen moment in gevaar. Zowel serverend (13 aces Nederland, 7 Mexico) als blokkerend (7 killblocks Nederland, 1 Mexico) waren de volleybaldames veel sterker. Het was de ingevallen Nicole Oude Luttikhuis die de eer had om het matchpoint te benutten: 25-16.

Tweede ronde in Nagoya

Vrijdag reist Oranje per trein naar Nagoya, waar het zondag aan de tweede ronde begint. In de tweede ronde wordt de top 4 van poule A (Nederland, Japan, Duitsland en Mexico of Kameroen) samengevoegd met de top 4 van poule D (waarschijnlijk Servië, Brazilië, Dominicaanse Republiek en Puerto Rico). Alle teams nemen hun resultaten uit de eerste ronde mee en spelen tegen de vier teams uit de andere poule. Uiteindelijk gaan de beste drie landen uit deze nieuwe poule van acht naar de Final Six (derde ronde).

Nederland – Mexico 3-0 (25-19, 25-14, 25-16)

Bekijk hier de reacties van Maret Balkestein-Grothues, Juliet Lohuis en Jamie Morrison na de 3-0 zege op Mexico:

Foto: FIVB

Bekijk ook eens

Facebook X WhatsApp LinkedIn