De Nederlandse volleyballers hebben de poulefase van de World League zondag afgesloten met een 3-1 zege op Tsjechië. Een smet op de avond was het uitvallen van Michael Parkinson en Robbert Andringa, beide met een enkelblessure. Het is momenteel nog niet bekend of beide spelers maandag kunnen afreizen naar Australië voor de Final Four. Volgende week zaterdag speelt Nederland in het Australische Gold Coast de halve finale van de Final Four tegen de Slovenen.

Opstelling

Bondscoach Gido Vermeulen startte met zijn inmiddels bekende basisopstelling: Daan van Haarlem (spelverdeler), Wouter ter Maat (diagonaal), Robbert Andringa en Thijs ter Horst (passer/lopers), Jasper Diefenbach en Thomas Koelewijn (middens) en Dirk Sparidans (libero).

Oranje kwalificeerde zich zaterdag al definitief voor de Final Four in Australië door Slowakije met 3-0 te verslaan. Vandaag was Oranje erop gebrand om tegen Tsjechië voor het tweede pouleweekend op rij ongeslagen te blijven.

1e set: Goed verdedigend Tsjechië pakt voorsprong

De verschillen in de eerste set waren klein, al stond Nederland lang aan de goede kant van de score. In beide technische time-outs ging de equipe van bondscoach Gido Vermeulen aan de leiding: 8-7 en 16-14. Op 21-21 had Tsjechië de achterstand goedgemaakt en kwamen Wessel Keemink en Robin Overbeeke in het veld.

De nieuwe spelverdeler en diagonaal vielen goed in, maar konden niet voorkomen dat Tsjechië als eerste een setpoint kreeg. Oranje werkte drie Tsjechische setpoints weg, maar bezweek op de vierde. Tsjechië benutte het setpoint na twee prachtige verdedigende acties.

2e set: Sterk Oranje domineert

In de tweede set domineerde Oranje het spel vanaf 0-0. Dankzij een prachtig killblock van de ingevallen Michael Parkinson en een snoeiharde ace van Ter Maat ging Nederland al snel met 5-1 aan de leiding. De Tsjechen raakten gefrustreerd en spelverdeler Jakub Janouch kreeg een rode kaart, hetgeen de Lange Mannen een gratis punt opleverde: 16-11. De setwinst kwam nooit in gevaar en het was Ter Maat die met een harde smash de set binnensloeg: 25-17.

3e set: 2-1 voor Nederland ondanks uitvallen Andringa

De derde set begon vervelend voor Andringa, die door zijn enkel ging nadat hij op de voet van Diefenbach landde. Gijs Jorna verving Andringa op de passer/loper positie. Het uitvallen van Andringa had geen negatieve gevolgen voor Oranje. Nederland leidde met 22-21 toen Auke van de Kamp inviel op de servicepositie. Dankzij twee goede services van de speler van Abiant/Lycurgus kwam Nederland op een 24-21 voorsprong. Na een voetfout van Tsjechië ging de set met 25-21 naar de thuisploeg.

4e set: Oranje maakt karwei met 3-1 af

In de vierde set kwam de zevende zege van Oranje niet meer in gevaar. Parkinson en Diefenbach heersten op het midden en ook Ter Maat scoorde er weer lustig op los. Op een 19-10 stand in het voordeel van Oranje was het Michael Parkinson die door zijn enkel ging. Pas nadat hij door zijn teamgenoten van het veld was gedragen kon de wedstrijd verder gaan. Uiteindelijk won Oranje de set met 25-13 na een foutservice van Tsjechië.

Oranje speelt halve finale Final Four tegen Slovenië

De Nederlandse volleyballers reizen maandag af naar Gold Coast in Australië, waar op zaterdag 24 juni de Final Four van Groep 2 begint. Oranje zal snel moeten acclimatiseren om klaar te zijn voor de halve finale tegen Slovenië, het team dat verrassend zilver won op het laatste EK in 2015. De andere halve finale gaat tussen gastland Australië en Japan.

Op zondag 25 juni staan de wedstrijd om de derde plaats en de finale op het programma. Alle wedstrijden zijn live te volgen op Ziggo Sport en op het YouTube kanaal van de FIVB.

Nederland – Tsjechië 3-1 (26-28, 25-17, 25-21, 25-13)

Bekijk hier de hele wedstrijd terug:

Foto: FIVB

Bekijk ook eens

Facebook X WhatsApp LinkedIn