Volleybaldames

Oranje verliest op WK met 3-2 van Brazilië

De Nederlandse volleybalsters hebben woensdag hun eerste nederlaag geleden op het WK in Japan. Brazilië was met 3-2 te sterk voor de equipe van bondscoach Jamie Morrison. Bij een 2-1 voorsprong leek Oranje dichtbij de eerste zege op Brazilië sinds 2007. In extremis wist het team van bondscoach Ze Roberto toch nog na vijf sets te winnen. Door het behaalde punt is Nederland wel zeer dichtbij de laatste zes op het WK. Indien Servië, koploper in de poule, vanavond gastland Japan verslaat, is plaatsing voor de Final Six een feit.

Opstelling

Bondscoach Jamie Morrison koos vandaag voor een basisopstelling met het zevental dat maandag de Dominicaanse Republiek met 3-0 had verslagen: Laura Dijkema (spelverdeler), Lonneke Sloetjes (diagonaal), Maret Balkestein-Grothues en Anne Buijs (passer/lopers), Yvon Beliën en Juliet Lohuis (midden) en Kirsten Knip (libero).

1e set: Geweldige start Oranje

Nederland begon grandioos aan het duel tegen volleybalgrootmacht Brazilië en nam vanaf het begin het heft in handen. Oranje speelde volleybal van een ongekend hoog niveau en kwam op 9-6 toen Sloetjes na een prachtige combinatie keihard de bal aan Braziliaanse zijde binnensloeg.

Oranje ging in de tweede technische time-out met 16-13 aan de leiding, maar moest toestaan dat de Zuid-Amerikaanse volleybalsters dichterbij kwamen: 18-17. Dankzij twee uitstekende services van Lohuis maakte Nederland toch definitief het verschil: 21-17. Brazilië kwam niet meer in de buurt en Oranje won de set met 25-21.

2e set: Brazilië neemt initiatief over

In set twee voerde Brazilië de servicedruk op, terwijl de opslag aan Nederlandse kant steeds vaker misging. Nederland kwam er de hele set niet aan te pas en verloor de doorgang met 18-25 na een ace van Tandara Caixeta.

3e set: Nederland maakt grote achterstand goed met Bongaerts, Plak en Schoot

Brazilië trok het goede spel door en bleef ook domineren aan het begin van de derde set: 2-9. Met Britt Bongaerts, Celeste Plak en Myrthe Schoot in het team slaagde Oranje er op wonderbaarlijke wijze terug te komen in de set. Nederland sloop punt voor punt dichterbij en kwam uiteindelijk op 16-16 langszij.

In de razend spannende slotfase nam Brazilië opnieuw een voorsprong: 20-23. Weer slaagden de volleybaldames erin om terug te komen: 23-23. Oranje had het momentum en drukte op het juiste moment door. Dankzij een bekeken tipbal van Plak werd de set met 27-25 gewonnen.

4e set: Brazilië weigert op te geven

Morrison liet zijn nieuwe zevental staan aan het begin van de vierde set. Tot 15-15 behield Oranje uitzicht op een 3-1 zege, maar vanaf deze stand nam Brazilië afstand. Het team van de legendarische bondscoach Ze Roberto speelde voor haar laatste kans op dit WK, en dat was te merken. Met 19-25 dwongen de goddelijke kanaries een vijfde set af.

5e set: Energie is op, Brazilië wint met 3-2

In de vijfde set kon Oranje niet meer de energie opbrengen die nodig is om het grote Brazilië te verslaan. Bij de kantwissel stond Nederland al met vier punten achter (4-8), en dat gat werd niet meer gedicht. Brazilië won met 7-15 en hield zo haar kansen voor een vervolg op het WK in leven.

Nederland – Brazilië 2-3 (25-21, 18-25, 27-25, 19-25, 7-15)

Bekijk hier het post match interview met Celeste Plak:

Foto: FIVB

Bekijk ook eens

Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×