De Nederlandse volleyballers hebben vanavond in de Volleyball Nations League met 3-0 verloren van gastland Polen. Oranje weerde zich in Gdansk voor bijna 9000 toeschouwers kranig tegen de regerend wereldkampioen, maar kwam tekort op de beslissende momenten. Zondag om 17.00 uur speelt het team van bondscoach Roberto Piazza tegen Italië de laatste poulewedstrijd in de Volleyball Nations League. Bij winst plaatst Nederland zich voor de kwartfinales. Bij verlies is Oranje afhankelijk van de resultaten van Argentinië en Slovenië.

Polen Nederland VNL 2022 Mannen 2 FIVB

Basisopstelling

Bondscoach Roberto Piazza begon tegen Polen met Wessel Keemink (spelverdeler), Nimir Abdelaziz (diagonaal), Maarten van Garderen en Bennie Tuinstra (passer/lopers), Fabian Plak en Twan Wiltenburg (middens) en Robbert Andringa (libero).

1e set

Oranje begon heerlijk aan de wedstrijd en nam brutaal een 0-3 voorsprong, mede dankzij een ace van Nimir na een succesvolle challenge. Nederland kon de voorsprong niet in stand houden, maar bleef uitstekend meespelen met Polen tot 16-16.

Vanaf dat moment plaatste Polen een tussensprint, en liep het team van coach Nikola Grbić uit naar 21-16. Die schade kon Oranje niet meer herstellen, en Polen won de openingsset met 25-19.

2e set

In de tweede set vocht Oranje zich knap terug na een 15-11 achterstand. Op 17-17 stonden de Lange Mannen weer op gelijke hoogte met de thuisploeg. In de slotfase van de set bleef Nederland Polen op de hielen zitten (tot 24-23), maar een ommekeer zat er niet in. Ondanks dat Oranje goed en vol bravoure speelde, eiste Polen professioneel de setwinst op met 25-23.

3e set

In de derde set mocht Oranje blijven hopen op een comeback tot 23-21. Polen was echter ontketend, en kwam aangemoedigd door het thuispubliek op 24-21 voor het eerst op matchpoint. Nederland werkte nog één matchpoint weg, alvorens het bezweek op het tweede. Polen won de derde set met 25-22 dankzij een tipbal, en daarmee de wedstrijd met 3-0.

Nimir Abdelaziz werd topscorer met 19 punten, waaronder 4 aces.

Plaatsing kwartfinales enorm spannend

Of Nederland zich zal handhaven in de top acht, en dus zal plaatsen voor de kwartfinales, hangt af van de uitslagen in de laatste speelronde. Indien Nederland wint van Italië, plaatst het zich sowieso voor de laatste acht. Mocht Nederland verliezen van Italië, dan kunnen Argentinië en Slovenië Oranje nog passeren.

In de stand is het aantal gewonnen wedstrijden het eerste criterium, pas daarna wordt gekeken naar het aantal behaalde punten. Argentinië (tegen USA) en Slovenië (tegen Polen), hebben net als Nederland morgen een zware tegenstander.