Volleybaldames

Oranje wint met 3-2 van Turkije

De Nederlandse volleybalsters hebben in de Volleyball Nations League met 3-2 gewonnen van Turkije. De Nederlandse dames namen in Stuttgart een 2-0 voorsprong, maar de Turkse ploeg vocht zich knap terug. Giovanni Guidetti stond voor het eerst met Turkije tegenover zijn voormalige ploeg. Hij zal de wedstrijd niet snel vergeten, want Oranje toonde in de beslissende vijfde set aan de sterkste en stabielste ploeg te zijn.

Bekijk hier de samenvatting van Ziggo Sport:

Bondscoach Jamie Morrison begon tegen Turkije met spelverdeler Laura Dijkema, passer/lopers Maret Balkestein- Grothues en Anne Buijs, middens Yvon Belien en Nicole Koolhaas, diagonaal Lonneke Sloetjes en libero Kirsten Knip. In de eerste set was de start van de Nederlandse volleybaldames fabelachtig. Er werd geen fout gemaakt, Knip was verdedigend uitmuntend en ook het blok stond goed. Dankzij een sterk service wist Turkije nooit onder de druk uit te komen en werd de set rap met 25-11 gewonnen door Oranje, tot grote frustratie van Giovanni Guidetti die voor het eerst zijn voormalig pupillen trof.

Ook in de tweede set was de start van Oranje sterk. Er werd wederom een ruime voorsprong gepakt dankzij een goede side-out en een snelle overwinning leek dan ook in de maak. Maar halverwege de set ging er een knop om bij Turkije, er leek een ‘alles of niets’ mentaliteit in de ploeg te ontstaan en met die instelling vocht het team van Guidetti zich terug tot 24-24. Een zenuwslopende slotfase volgde, waarin Oranje meerdere setpoints van Turkije weg wist te werken en uiteindelijk alsnog toesloeg: 31-29.

In de derde set, waarin Morrison Nika Daalderop in het veld bracht voor Anne Buijs, begon Turkije fel en kwam op een 0-4 voorsprong. Er slopen steeds meer slordige fouten in het spel van Oranje en bij een stand van 6-12 nam Morrison een time-out. Turkije liet zich niet van de wijs brengen en kwam op 6-14. De Nederlandse dames wisten maar niet in het eigen spel te komen en de Turkse ploeg ging sterk verder en won de set overtuigend met 16-25.

Twee blokkeringen van Koolhaas en een ace van Balkestein-Grothues zorgden voor een fijne start in set vier: 6-1. Maar Turkije bleef vechten voor elk punt en dat leverde wat op. De ploeg van Guidetti kwam bij 16-16 weer op gelijke hoogte, mede door wat onnodige fouten in de verdediging bij Oranje. Na een ace van Ismailoglu kwam Turkije zelfs op een voorsprong van 21-17 en Oranje wist aanvallend steeds lastiger te scoren. Ook de pass liep niet soepel en daardoor eindigde de vierde set in 20-25.

Wederom een beslissende vijfde set voor de Oranje dames in de Volleyball Nations League. Het ging daarin lang gelijk op. Een belangrijk blok van aanvoerder Balkestein-Grothues zorgde voor een 8-7 voorsprong bij de kantwissel. Ook invalster Femke Stoltenborg was met een killblok van grote waarde, ze scoorde daarmee de 11-9 en Guidetti nam snel een time-out. De sterke blokkering, nu van Belien, zorgde voor het eerste matchpoint: 14-10. Belien maakte het vervolgens af me een harde smash en de Oranje dames vierden een klein feestje na weer een extreem spannende wedstrijd.

Lonneke Sloetjes keek terug op de strijd tegen Turkije. “Het was een rare wedstrijd want het ging alle kanten op. Ik ben trots dat we in de beslissende set ons hoofd koel hielden en onze taken weer goed uitvoerden. We bleven kalm en zeiden ook tegen elkaar dat we bij ons eigen spel moesten blijven. We zijn zo blij dat we hem gewonnen hebben.”

Bekijk ook eens

Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×