Eredivisie Heren

Speler in the picture: Lars de Boer

Het eredivisieseizoen is in volle gang en daarom is het de hoogste tijd om de hoofdrolspelers uit te lichten. Ze vertellen over hun persoonlijke ambities voor dit seizoen, de prestaties tot nu toe, hun rol in de kleedkamer en nog veel meer. Deze week is het woord aan Lars de Boer, passer/loper van VV Zaanstad.

Wie ben je? Wat doe je in het dagelijks leven? Hoe ziet je volleybalhistorie er uit?

“In het dagelijks leven werk ik fulltime bij VolkerInfra als projectcoördinator op infrastructurele projecten. Mijn vrije tijd wordt uiteraard aardig gevuld met volleybal, hoewel er genoeg andere sporten zijn die ik ook heel leuk vind. Tel daar een sociaal leven bij op en de dagen zijn gevuld.

Ooit ben ik begonnen met volleybal bij Ilpenstein, een klein clubje in Ilpendam dat inmiddels niet meer bestaat. Vervolgens ben ik voor een aantal jaar overgestapt naar VIP (Purmerend), heb twee seizoenen bij Omniworld gespeeld en negen seizoenen bij Compaen. In mijn tijd bij VIP heb ik bij de "volleybalschool" de zondagstrainingen gevolgd en via die weg heb ik nog een jaar bij jeugd Oranje meegetraind. In dat jaar speelde ik bij Omniworld. Daarna was ik wel klaar met het "moeten" volleyballen en ben ik een paar maanden op reis geweest. Helemaal stoppen met volleybal was geen optie dus ben ik bij Compaen gaan spelen waar wat minder verplichtingen aan vast zaten en volleybal als hobby kon beschouwen. Afgelopen jaar ben ik overgestapt naar Zaanstad om in de herfst van mijn carrière de Eredivisie mee te maken. Ik heb geen moment spijt van de keuze, ook al staan we niet zo hoog op de ranglijst. Het is een leuk team en het niveau in de Eredivisie is voor mij een mooie uitdaging.”

Hoe gaat het dit seizoen?

“Zoals ik al schreef staan we niet hoog op de ranglijst maar dat was van tevoren te verwachten. Je moet wel reëel blijven. Desondanks is het tot nu toe een leuk seizoen, juist doordat we als team ook op mindere momenten gezamenlijk de schouders eronder zetten en er de week daarop weer vol voor gaan. Dat doorzettingsvermogen zorgt ervoor dat we heel goed volleybal laten zien en is het een kwestie van tijd voordat we serieus mee kunnen spelen in de middenmoot.

Het is natuurlijk niet altijd alleen maar fantastisch allemaal. Er zitten wedstrijden bij waarin we geen vuist kunnen maken, niemand zijn niveau haalt en iedereen chagrijnig in de auto naar huis toe rijdt. Het mooie aan dit team is wel dat we daar relatief snel overheen kunnen stappen. Iedere week is het weer mogelijk om punten te pakken en een mooie pot te spelen.”

Wat zijn jouw persoonlijke ambities dit seizoen?

“Uiteraard wil ik met Zaanstad in de Eredivisie handhaven. Daarnaast wil ik mijn sprongservice stabieler maken zodat ik vol door kan halen en daar ook iedere wedstrijd mee kan scoren.”

Wat zijn je sterke punten?

“Ik bewaar vrijwel altijd de rust in mijn spel en straal dat ook naar mijn teamgenoten uit (hoop ik).”

En je zwakke?

“Ook al bewaar ik altijd de rust, als ik wat onzeker word keer ik ook in mezelf waardoor mijn teamgenoten niet veel meer aan mij hebben. Ik weet dat ik op die momenten moet proberen het team bij elkaar en weer in het spel te krijgen.”

Welke rol heb je in de kleedkamer?

“Ik neem aan dat jullie met deze vraag bedoelen welke rol ik tijdens serieuze gesprekken heb in de kleedkamer. Het prettige aan dit team is dat we weinig serieuze gesprekken houden in de kleedkamer. Daar heb ik een team zelden beter van zien worden.”

Wat is het grappigste moment dat je meemaakte bij je club?

“Afgelopen weekend stond ik aan de kant en ik besloot het team heel enthousiast te gaan aanmoedigen. Helaas kwam er als automatisme " COM..." uit mijn mond. Hoewel ik nu toch al een aantal maanden niet meer voor Compaen speel, besloot mijn onderbewustzijn om mijn huidige team van Zaanstad aan te moedigen door heel hard mijn oude clubnaam te schreeuwen. Dit tot hilariteit van enkele teamgenoten die ook aan de kant stonden op dat moment.”

Wat is je hoogtepunt tot zover bij je huidige club?

“Tegen Inter Rijswijk hebben we een spannende pot gespeeld. In de vijfde set kwamen we op achterstand en kreeg het team als collectief een "over mijn lijk" houding. Zelfs het vaak ingetogen publiek van Zaanstad stond op de banken te juichen toen we de achterstand in een 3-2 winst wisten om te buigen. Dat was een mooi moment dat ik zal onthouden.”

Welke wedstrijd zou je nog wel eens over willen spelen? Waarom?

“Dan kies ik de wedstrijd die ik bij de vorige vraag beschreef.”

Wat hoop jij in je carrière nog te realiseren?

“Zo lang ik kan wil ik blessurevrij in de Eredivisie blijven spelen. Daarbij is het natuurlijk wel belangrijk dat ik een goede bijdrage lever aan het team waar ik in speel.”

Lars De Boer Zaanstad Eric Visch
Foto: Eric Visch / VV Zaanstad

Bekijk ook eens

Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×