Katja Stam en Raïsa Schoon hebben zich vanmorgen in Wenen geplaatst voor de finale van het Europees kampioenschap. In een zeer spannende driesetter wisten ze de kampioenen van 2019, de Letse Anastasija Kravcenoka en Tina Graudina, te verslaan: 21-15, 15-21, 15-11. Vanmiddag om 17.45 uur spelen ze de finale tegen de Zwitserse Betschart en Hüberli.

Stam en Schoon traden nog niet eerder aan tegen Kravcenoka / Graudina, het team dat vorige week als vierde eindigde op de Olympische Spelen. Al enkele jaren staan zij aan de top, getuige hun Europese titel in 2019 in Rusland. Voor Katja Stam en Raïsa Schoon is het hun eerste EK bij de senioren, in het verleden hebben ze beide medailles gewonnen op jeugd-EK’s, maar niet als koppel. Schoon won drie keer zilver met Emi van Driel, Stam won brons met Mexime van Driel.

Set 1
Na wat series over en weer in de eerste set waren het de Nederlandse vrouwen die vanaf de technische time-out bij 11-10 afstand namen. De pas 22-jarige Stam en 19-jarige Schoon speelden een stabiel spel, terwijl de Letse vrouwen veel opslagfouten produceerden. Met een overtuigend shotje langs het blok besliste Katja Stam de eerste set: 21-15.

Set 2
Vanaf de start van de tweede set was het duidelijk dat Kravcenoka en Graudina zich niet zonder slag of stoot naar de slachtbank zouden laten leiden. Ze namen direct het initiatief en wat de Nederlandse vrouwen ook probeerden, ze kwamen niet meer langszij. Het werd 15-21.

Set 3
Tussen set 2 en 3 moedigden Stam en Schoon elkaar nog vol vuur aan. “Ik heb mijn taak in de side-out, jij hebt nu je taak in de block-defence”, zei Raïsa Schoon. “Hou de energie hoog.” Het korte overleg resulteerde direct, want ze namen een 4-1 voorsprong doordat Stam blokkerend twee keer toesloeg.

Toch was de strijd nog niet voorbij, na een 8-4 voorsprong kwamen de Letse vrouwen terug om zelfs te leiden bij 9-10. Vanaf dat moment was het gedaan. In een lange rally vol reddingen haalde Stam verwoestend uit om er 10-10 van te maken. Kravcenoka kon nog 1 punt maken, maar met vijf punten op rij (waaronder een ace van Katja Stam) pakten de vrouwen van Beachvolleybal Team Nederland de winst. Op het matchpoint sloeg Stam nogmaals blokkerend toe om er 15-11 van te maken.

Finale
In de finale nemen ze het op tegen de Zwitserse Nina Betschart en Tanja Hüberli, die in de kwartfinales met 2-0 te sterk waren voor Sanne Keizer en Madelein Meppelink. Het is voor Betschart en Hüberli de tweede keer dat zij in een EK-finale staan, in 2018 verloren ze in Den Haag van Keizer / Meppelink.

De finale wordt om 17.45 uur gespeeld en is live te zien op Ziggo kanaal 13 en Ziggo Sport Docu. Ook kun je via EuroVolley.tv (€ 2,99) kijken.

Mannen
Om 13.45 uur spelen Stefan Boermans en Yorick de Groot hun kwartfinale tegen de Tsjechen Ondrej Perusic en David Schweiner, Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen nemen het om 20.00 uur op tegen de Duitsers Nils Ehlers en Lukas Pfretzschner. Beide wedstrijden zijn ook te zien op Ziggo kanaal 13 en Ziggo Sport Docu, evenals op EuroVolley.tv.

Foto: CEV

Bekijk ook eens

Facebook X WhatsApp LinkedIn