Katja Stam/Raïsa Schoon en Stefan Boermans/Yorick de Groot hebben zich geplaatst voor de kwartfinale van het Elite 16-toernooi in João Pessoa. Voor Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen eindigde het toernooi in de tussenronde.

Stam/Schoon overleeft meerdere setpunten
In de round of 12 stonden Katja Stam en Raïsa Schoon tegenover het Braziliaanse duo Andressa/Vitoria. Het Nederlandse koppel leidde het grootste deel van de eerste set, maar verloor de controle richting de slotfase. Onder aanmoediging van het enthousiaste thuispubliek kwamen de Brazilianen als eerste op setpunt. Stam en Schoon werkten echter knap twee setpunten weg, waarna ze het tij weer wisten te keren. Dankzij een indrukwekkende verdedigingsactie van Schoon kon Stam het eerste setpunt voor Nederland benutten: 21-23. De tweede set kenmerkte zich eveneens door een spannende slotfase, waarin meerdere setpunten nodig waren om een winnaar te bepalen. Uiteindelijk verzekerde Stam met een killblock de overwinning voor Nederland. In de kwartfinale van vanavond staan ze opnieuw tegenover een sterk Braziliaans koppel. Om 21.00 uur zullen ze de strijd aangaan met de nummer 1 van de wereldranglijst: Ana Patrícia/Duda.

Boermans/De Groot in twee sets langs Polen

Stefan Boermans en Yorick de Groot waren in de round of 12 gekoppeld aan de als derde geplaatste Michal Bryl en Bartosz Łosiak. Eerder dit jaar moesten Boermans en De Groot het hoofd nog buigen voor het Poolse koppel, dat het duel toen in twee sets won. Dit keer waren de rollen omgedraaid. Een ace van Boermans bezorgde Nederland in de openingsset drie setpunten, waarvan de tweede met een doeltreffende side-out werd verzilverd. Boermans en De Groot schakelden een versnelling bij in de tweede set, die ze met een meer dan overtuigende stand (11-21) wonnen. Later op de avond, om 23.00 uur Nederlandse tijd, staan ze in de kwartfinale tegenover Cherif/Ahmed uit Qatar, die zich via de kwalificatie naar de kwartfinale knokten.

Negende plek voor Brouwer/Meeuwsen
Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen wisten zich niet te plaatsen voor de kwartfinale. Het duo verloor in drie sets (18-21, 21-13, 12-15) van de Braziliaanse Arthur/Adrielson en eindigt daarmee op een negende plek.

Uitslagen

Andressa/Vitoria - Stam/Schoon 0-2 (21-23, 21-23)
Bryl/Łosiak - Boermans/De Groot 0-2 (18-21, 11-21)
Brouwer/Meeuwsen - Arthur/Adrielson 1-2 (18-21, 21-13, 12-15)

Programma & livestreams

Dag

Tijd

Teams

Za 25 november

21.00 uur

Ana Patrícia/Duda (BRA) - Stam/Schoon

Za 25 november

23.00 uur

Boermans/De Groot - Cherif/Ahmed (QAT)

Alle wedstrijden zijn (betaald) te volgen via Volleyballworld.TV en Viaplay.com.

Foto: FIVB

Bekijk ook eens

Facebook X WhatsApp LinkedIn