Twee van de drie Nederlandse vrouwenteams hebben zich op het Europees kampioenschap geplaatst voor de kwartfinales. Meer had ook niet gekund, want Katja Stam en Raïsa Schoon moesten het opnemen tegen Marleen van Iersel en Pleun Ypma. Stam / Schoon won in twee sets, wat betekende dat de carrière van Marleen Ramond-van Iersel in het reguliere beachvolleybal ten einde is gekomen. Sanne Keizer en Madelein Meppelink verzekerden zichzelf van een plek bij de laatste acht door het Duitse duo Behrens/Ittlinger te verslaan in twee sets. Stefan Boermans en Yorick de Groot behaalden de achtste finales.

Stam / Schoon vs. Van Iersel / Ypma
Het treffen in de tweede ronde van de knock-outfase betekende een rematch van de beslissingswedstrijd die gespeeld moest worden om te bepalen wie er naar de Olympische Spelen in Tokio mochten. In juni waren het Katja Stam en Raïsa Schoon die wonnen met 21-11, 21-13, ook nu versloegen zij Van Iersel / Ypma in twee sets: 21-16, 21-15.

Het EK in Wenen is het laatste toernooi in regulier beachvolleybal waar Marleen van Iersel aan deel heeft genomen. Tijdens CM.com King of the Court in Utrecht van 25 tot en met 28 augustus speelt ze nog een laatste keer. Na afloop stond ze stil bij haar carrière: “Ontzettend veel trots, plezier en dankbaarheid voor alle mooie dingen die ik heb kunnen doen, mogen doen en mogen behalen. Het is gewoon een ontzettend mooi avontuur geweest.”

Marleen won in haar carrière twee keer het Europees kampioenschap (2012 met Sanne Keizer, 2014 met Madelein Meppelink). Ook pakte ze 14 medailles op de World Tour, werd vijf keer Nederlands kampioen, speelde op twee Olympische Spelen en vijf WK’s. Ook werd ze wereld- en Europees kampioen in de jeugd.

Katja Stam en Raïsa Schoon nemen het in de kwartfinale om 16.30 uur op tegen het Duitse koppel Bieneck / Schneider, dat eerder dit toernooi verloor van Keizer / Meppelink. In februari speelden beide teams de enige wedstrijd tot nu toe tegen elkaar, die werd in drie sets door de vrouwen van Beachvolleybal Team Nederland gewonnen tijdens de Nations Clash.

Keizer / Meppelink
Sanne Keizer en Madelein Meppelink hebben zich ook bij de laatste acht teams gevoegd, zij versloegen de Duitse Kim Behrens (vorig jaar nog verliezend finalist op het EK met Cinja Tillmann) en Sandra Ittlinger. De Nederlandse vrouwen pakten na een time-out in de eerste set bij 8-10 het initiatief over en maakten het 12-10. Ze speelden de wedstrijd daarna met overtuiging uit: 21-17, 21-15.

In de kwartfinale nemen ze het om 18.30 uur op tegen Nina Betschart en Tanja Hüberli, het koppel waarvan ze in de finale van het EK in 2018 wisten te winnen.

Ziggo Sport
De wedstrijden in de kwartfinales zijn live te zien op Ziggo (kanaal 13 en 14) en Ziggo Sport Select.

Boermans / De Groot
Stefan Boermans en Yorick de Groot hebben zich ook geplaatst voor de achtste finales, zij wonnen in de eerste ronde van de knock-outfase met 2-0 (25-23, 21-14) van de Esten Nolvak en Tiisaar. In de tweede ronde nemen ze het voor een plaats bij de laatste acht op tegen de Belgen Drie Koekelkoren en Tom van Walle.