Tijdens het Elite16 in Espinho zijn de BTN-koppels Stam/Schoon en Van de Velde/Immers er glorieus in geslaagd om zich te plaatsen voor de kwartfinales. Boermans/De Groot – het derde BTN-koppel dat van start ging in de hoofdfase – keert na drie nederlagen gedesillusioneerd huiswaarts.

Stam/Schoon
Katja Stam en Raïsa Schoon begonnen wervelend aan hun toernooi. Tegen de Portugese combinatie Pinheiro/Castro kwam het duo geen moment in de problemen. Op alle facetten was Stam/Schoon de meerdere van de Portugezen. Zowel aanvallend, blokkerend als vanaf de servelijn. Een prima opwarmertje voor de wedstrijd tegen het Amerikaanse duo Nuss/Kloth.

Op een winderig veld was de eerste set voor Amerika. In de tweede set heeft Stam/Schoon bij 20-17 kansen om de set te beslissen. Tot drie keer toe werkt Nuss/Kloth het setpoint weg. Bij 22-21 slaat Stam/Schoon op het vierde setpoint toe. Halverwege de derde set maakt Stam/Schoon bij 8-7 vier punten op rij. De streak blijkt Nuss/Kloth te machtig.

In hun derde wedstrijd stond Stam/Schoon voor de derde keer dit jaar tegenover Tainá/Victoria. In Espinho moest het team uit Brazilië zich via de kwalificaties een weg naar het hoofdtoernooi zien te banen. In de eerste set laat Stam/Schoon Brazilië meedoen tot 16-16. Daarna volgen vijf Nederlandse punten op rij. Ook in de tweede set komt Stam/Schoon niet in de problemen.

Door drie overwinningen op rij plaatst Stam/Schoon zich direct voor de kwartfinales.

Stam/Schoon – Pinheiro/Castro: 2-0 (21-11, 21-11)
Stam/Schoon – Nuss/Kloth: 2-1 (17-21, 23-21, 15-9)
Stam/Schoon – Tainá/Victoria (21-16, 21-18)

Boermans/De Groot
Stefan Boermans en Yorick de Groot begonnen hun campagne tegen de Poolse formatie Bryl/Łosiak. In de eerste set kijkt Boermans/De Groot bij 3-8 tegen een achterstand van vijf punten aan. Dat verschil wordt tegen het einde van de set zorgvuldig ingelopen. Bij 19-19 staan de ploegen weer naast elkaar. Daarna slepen de Polen met twee punten op rij de eerste set binnen.

De tweede set is qua scoreverloop enigszins vergelijkbaar met de eerste set. Bij 6-11 kijken Boermans/De Groot opnieuw tegen een achterstand van vijf punten aan. Boermans/De Groot overleeft bij 19-20 een setpoint en heeft bij 21-20 de kans om een derde set af te dwingen. Twee punten later zijn het echter de Polen die als winnaar van het veld stappen.

Een dag later – op vrijdag – stonden Stefan Boermans en Yorick de Groot allereerst tegenover de Duitsers Ehlers/Wickler. De laatste wedstrijden een geduchte tegenstander gebleken. Ook in Espinho heeft Ehlers/Wickler het betere van het spel. Wickler brengt Boermans/De Groot vanaf de servelijn regelmatig in de problemen en Ehlers zorgt aan het net voor de kill.

In de eerste set weet Boermans/De Groot nog lang aan te haken, maar vanaf 17-18 zijn Ehlers/Wickler goed bij de les. De Duisters gaan zorgvuldig met hun kansen om en benutten het eerste setpoint. Een set later lijkt het verzet van Boermans/De Groot halverwege de set definitief gebroken. Vanaf dat moment komt Ehlers/Wickler geen moment meer in de problemen.

In hun laatste groepswedstrijd trof Boermans/De Groot de Australiërs Nicolaidis/Carracher. Dat duo had via de kwalificatie hun weg naar het hoofdtoernooi gevonden. Na twee nederlagen moest Boermans/De Groot alles uit de kast halen om in het toernooi te blijven. In de eerste set gaat de score tot 18-18 min of meer gelijk op, maar daarna is het woord aan Australië.

Ook in de tweede set is de foutenlast aan de kant van Boermans/De Groot te hoog. Halverwege de set loopt Nicolaidis/Carracher weg bij Boermans/De Groot. Het blijkt een gat dat niet meer valt te dichten. Op die manier valt het doek voor het ambitieuze koppel in Espinho al na drie wedstrijden.

Boermans/De Groot – Bryl/Łosiak: 0-2 (19-21, 21-23)
Boermans/De Groot – Ehlers/Wickler: 0-2 (17-21, 14-21)
Boermans/De Groot – Nicolaidis/Carracher (18-21, 15-21)

Van de Velde/Immers
Steven van de Velde en Matthew Immers stonden in hun eerste wedstrijd tegenover het Noorse koppel H.Mol/Berntsen. Dat duo was in de kwalificatie te sterk voor Luini/Varenhorst. In de eerste set is het Van de Velde/Immers die als eerste twee setpoints krijgt. Die weten ze echter niet te verzilveren. De Noren slaan op hun tweede setpoint wel toe.

Een set later heeft Van de Velde/Immers het grootste deel van de set het numerieke voordeel. Anders dan in de eerste set weet Van de Velde/Immers de set nu wel binnen te halen. Halverwege de beslissende derde set zet Van de Velde/Immers een sterke reeks neer. Die kloof weten de Noren niet meer te dichten waarmee de winst naar Nederland gaat.

In hun tweede wedstrijd trof Van de Velde/Immers de Zweedse wereldranglijstaanvoerder Åhman/Hellvig. In de eerste set is het Van de Velde/Immers die de set als eerste kan uitmaken. Dat lukt niet. Na een Zweeds setpoint slaat Van de Velde/Immers met twee aces wel toe.

Een set later is het opnieuw ongemeen spannend. Van de Velde/Immers werkt vier setpoints weg, maar moet de set uiteindelijk toch aan Zweden laten. In de derde set is het woord opnieuw aan Van de Velde/Immers. Al vroeg in de set bouwen ze een voorsprong op die de Zweden te machtig blijkt.

In de laatste poulewedstrijd stond Van de Velde/immers tegenover Partain/Benesh. Afgelopen Elite16 in Brasilia versloeg Van de Velde/Immers het Amerikaanse duo met 2-0 in de poulefase. In Espinho was de eerste set eveneens voor Van de Velde/Immers.

Een set later stapte Partain/Benesh als winnaar van het veld. In de derde set was Van de Velde/Immers weer bij de les en werd orde op zaken gesteld. Door de overwinning op Partain/Benesh kroont Van de Velde/Immers zich tot poulewinnaar.

Van de Velde/Immers – H.Mol/Berntsen: 2-1 (21-23, 21-18, 15-12)
Van de Velde/Immers – Åhman/Hellvig: 2-1( 23-21, 23-25, 15-7)
Van de Velde/Immers – Partain/Benesh: 2-1 (21-15, 16-21, 15-7)