Brecht Piersma/Wies Bekhuis en Kirsten Bröring/Emi van Driel hebben de CEV Beach Volley Nations Cup Finals gewonnen. Daarmee hebben ze voldaan aan de internationale kwalificatie-eis voor een olympisch ticket. Echter, aan de nationale eis van een top-8 notering op een Elite16-toernooi is niet voldaan.

Nederland bereikte gisteren de finale door Oostenrijk te verslaan, waarbij een beslissende golden set nodig was. Tsjechië won overtuigend de andere halve finale door beide Italiaanse tegenstanders in twee sets te verslaan.

Bröring en Van Driel zetten Nederland op voorsprong
Kirsten Bröring en Emi van Driel openden de landenstrijd met een duel tegen Kylie Neuschaeferova en Marketa Svozilova. Ondanks een Nederlandse voorsprong van drie punten, ging de eerste set met 19-21 naar Tsjechië. Sterk verdedigingswerk van Van Driel hielp het Nederlandse koppel aan een 14-10 voorsprong in de tweede set. Bröring versterkte de positie door twee opeenvolgende blokpunten te scoren, wat de stand naar 19-13 tilde. Even later gaf ze Nederland vijf setpunten, waarvan ze de eerste direct benutte met een beslissend killblock.

Van Driel serveerde sterk, wat Nederland een vlotte 5-0 voorsprong opleverde in de beslissende set, en even later bracht ze met een ace de score op 10-4. Een Tsjechische servicefout resulteerde in zes matchpunten. Bij de vierde mogelijkheid zette Bröring Nederland op een 1-0 voorsprong in de landenstrijd.

Piersma en Bekhuis halen overwinning binnen
Brecht Piersma en Wies Bekhuis namen het vervolgens op tegen Barbora Hermannova en Marie-Sara Stochlova. De Tsjechen, die deze wedstrijd moesten winnen, stonden al snel met 4-0 achter in de eerste set. Piersma en Bekhuis legden met krachtige services veel druk op hun tegenstanders en bouwden de voorsprong uit naar 14-9. Een blok van Piersma bracht de score op 18-13. Hoewel Tsjechië zich terugvocht tot 19-17, zorgde Bekhuis voor het setpunt, dat ze zelf met een beslissende actie verzilverde.

De tweede set toonde een veerkrachtiger Tsjechië, dat de hele set op voorsprong stond. Bekhuis serveerde een ace voor de gelijkmaker (19-19), maar een servicefout gaf Tsjechië vervolgens een setpunt. Stochlova benutte drie punten later het tweede setpunt met een killblock, waardoor de hoop voor Tsjechië op een olympisch ticket in leven bleef.

In de allesbepalende derde set verhoogde Nederland de servicedruk, wat leidde tot een snelle 5-1 voorsprong. Piersma blokkeerde effectief voor 7-2 en voegde twee aces toe om de score naar 12-5 te tillen. Nog een blok van haar zorgde uiteindelijk voor zeven matchpoints. Bekhuis sloeg tenslotte een beslissende ace, waarmee Nederland de overwinning binnenhaalde.

Olympische Spelen nog onzeker
Per land mogen twee teams per gender meedoen aan de Olympische Spelen. Katja Stam en Raïsa Schoon wisten zich via de olympische ranking te plaatsen, in Letland kon Nederland een tweede ticket bemachtigen. Met de overwinning is voldaan aan de internationale presentatie-eis voor een olympisch ticket.  Echter, aan de nationale presentatie-eis (een top-8 notering op een Elite16-toernooi) is niet voldaan. De Nevobo zal zich de komende tijd inspannen om sportkoepel NOC*NSF te overtuigen van het feit dat het tweede team van Nederland een reële kans heeft op een top-8 klassering in Parijs. Hierover volgt spoedig uitsluitsel.