Stefan Boermans en Yorick de Groot hebben zich geplaatst voor de halve finale van het Elite 16-toernooi in Tepic. In de kwartfinale won het duo met 1-2 van de Italiaanse Nicolai/Cottafava: 21-19, 16-21, en 9-15. Katja Stam/Raïsa Schoon en Alexander Brouwer/Robert Meeuwsen werden uitgeschakeld in de kwartfinale en eindigen het toernooi op een vijfde plek.

Boermans/De Groot
Na het wegwerken van drie setpunten verloren Stefan Boermans en Yorick de Groot de openingsset nipt van Samuele Cottafava en Paolo Nicolai: 21-19. De Nederlanders namen al snel een voorsprong in set twee (5-2), maar ijzersterk blokkeringswerk van Nicolai bracht het duo vervolgens in de problemen. Dankzij twee killblocks op rij pakten de Italianen even later de voorsprong: 10-13. Daar kon het duo niet lang van genieten. Boermans/De Groot scoorde, mede dankzij een ace van Boermans en twee uitgeslagen ballen van Cottafava, vijf punten op rij. De Nederlanders gaven de voorsprong niet meer uit handen en met een blokkeringspunt van Boermans was de stand weer gelijk: 1-1. In de derde set bereikte Nederland met wat hulp van de netrand als de eerste de tien punten (10-7), waarna Boermans twee aces serveerde. Even later bracht hij Nederland via een killblock op matchpoint. Een uitgeslagen bal van Cottafava maakte een einde aan de wedstrijd: 15-9.

Halve finale
Boermans en De Groot spelen om 5.00 uur (Nederlandse tijd) de halve finale tegen olympisch en wereldkampioenen Anders Mol en Christian Sørum. Meekijken kan via Volleyballworld.tv en Viaplay.com

Stam/Schoon

Katja Stam en Raïsa Schoon namen het in de kwartfinale op tegen Ana Patrícia/Duda. De Brazilianen zijn de nummer één op de wereldranglijst, maar wisten nog nooit van de Nederlanders te winnen. In de eerste set pakte het duo direct de eerste drie punten, maar Stam en Schoon kwamen terug tot 9-9. Vervolgens ging het tot de slotfase gelijk op tussen de twee teams. Via een ace van Schoon kwam Nederland op setpunt en deze werd dankzij een uitgeslagen bal van Duda direct verzilverd: 18-21. De Brazilianen speelden een sterkere tweede set, waarin ze geen moment op achterstand kwamen. In de slotfase creëerde het duo drie setpunten, waarvan ze de tweede via een killblock van Ana Patrícia omzetten in setwinst. Aan het begin van de derde set sloeg Brazilië een gat van drie punten. Stam en Schoon kwamen nog een aantal keer op gelijke hoogte, maar de Brazilianen kwamen als eerste op matchpoint. Het Nederlandse duo kon één matchpoint wegwerken, maar met een uitgeslagen bal van Stam verzekerden de Brazilianen zich van een plek in de halve finale. Stam en Schoon eindigen dit toernooi op de vijfde plek.

Brouwer/Meeuwsen

Ook Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen werden uitgeschakeld in de kwartfinale. In het duel tegen de Duitse Nils Ehlers en Clemens Wickler ging het alle kanten op. Beide teams kwamen op voorsprong, maar gaven die ook weer uit handen. Richting de slotfase van de eerste set had Brouwer/Meeuwsen een 17-15 voorsprong, maar na een paar goede aanvalspunten van Wickler en twee fouten op rij van Meeuwsen kwam het Duitse duo als eerst op setpunt: 18-20. Met goed verdedigingswerk van Brouwer en een killblock van Meeuwsen werden beide punten weggewerkt. Ehlers noteerde vervolgens weer een setpunt, waarna Wickler het met een ace afmaakte: 20-22. Ook in de tweede set waren de teams aan elkaar gewaagd en werd het verschil nooit groter dan drie punten. Wickler serveerde zijn derde ace van de wedstrijd op een belangrijk moment: het punt gaf Duitsland een 17-19 voorsprong. Twee punten later stonden er twee matchpoints op het scorebord. Na en servicefout van Ehlers en een punt van Meeuwsen kwam Nederland weer op gelijke hoogte en ook het derde matchpoint werkten de Nederlanders weg. Het was opnieuw Ehlers die zijn team op matchpoint bracht, waarna hij het afmaakte met een killblok: 21-23.

Uitslagen
Ana Patrícia/Duda - Stam/Schoon 2-1 (18-21, 21-18, 16-14)
Cottafava/Nicolai - Boermans/De Groot 1-2 (21-19, 16-21, 9-15)
Brouwer/Meeuwsen - Ehlers/Wickler 0-2 (20-22, 21-23)

Foto: FIVB

Bekijk ook eens

Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn
Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×