De TeamNL Lange Mannen zijn tot het uiterste gegaan, maar moeten hun meerdere erkennen in Polen. Tegen de wereldranglijstaanvoerder wist de ploeg van bondscoach Piazza kansen op een vijfde set niet te verzilveren.

Polen

Polen is de kersverse Europees kampioen. Even daarvoor won het in eigen land de meeste recente editie van de Volleyball Nations League. En of dat nog niet voldoende imponerend is, voeren de Polen ook nog de wereldranglijst aan. Op het afgelopen EK wist Nederland in de poulefase de openingsset tegen Polen te winnen. De opvolgende drie sets waren voor Polen.

Startopstelling

Bondscoach Roberto Piazza begon tegen Polen met de volgende namen: Wessel Keemink (spelverdeler), Thijs ter Horst (diagonaal), Gijs Jorna en Wouter ter Maat (passer/lopers), Michael Parkinson en Fabian Plak (middens) en Robbert Andringa (libero).

In tegenstelling tot de wedstrijd tegen China begon Thijs ter Horst op de diagonaalpositie. Nimir heeft de wedstrijd vanaf de bank zijn bijdrage geleverd.

Set 1
De TeamNL Lange Mannen schieten tegen Polen uit de startblokken. Met gevarieerd spel loopt Nederland uit naar een 5-2 voorsprong. Via een ace van Leon komt Polen langszij, waarna een sterk spelende Plak het verschil weer na twee tilt. Halverwege de set is het verschil – mede door een aantal Poolse aanvalsfouten – opgelopen naar vier. Dat is ook het verschil waarmee Nederland de eindfase van de set ingaat. Via een verwoestende knal van Ter Maat komt Nederland bij 24-19 op setpoint. Drie keer is scheepsrecht wanneer Bartlomiej Boladz de bal in het net serveert.

Set 2
In het begin van de set is het opnieuw Nederland dat het voortouw neemt. Het is vooral aan de fouten vanaf de servelijn te danken dat Polen bij 3-3 naast Nederland staat. Wanneer Polen bij 7-10 afstand dreigt te nemen, volgt de time-out van Piazza. Zes punten later is Piazza bij 9-14 toe aan zijn tweede time-out van de set. Het lukt Nederland niet om in het restant van de set vat te krijgen op de Polen. Weliswaar maakt Nederland veertien aanvalspunten, maar die worden gemaskeerd door een hoog aantal onnodige fouten. Die foutenlast breekt Nederland uiteindelijk op.

Set 3
In de derde set dreigt Nederland via Ter Horst en Plak weg te lopen bij Polen. Het lukt de ploeg van bondscoach Roberto Piazza achter niet om door te drukken. Tot aan de slotfase van de set geven beide teams elkaar weinig toe. Na een servefout van Ter Horst, gevolgd door zowel een sterke blokkering als een aanval van de Poolse sterspeler Leon, loopt Polen drie punten uit. Nederland weet het verschil nog terug te brengen naar twee punten, maar op 22-24 is het diagonaal Lukasz Kaczmarek die het tweede setpoint benut en Polen daarmee de leiding in de wedstrijd bezorgt.

Set 4
In het begin van de vierde set neemt Polen op de serve van Klos een 0-4 voorsprong. Het verzet van Nederland lijkt ogenschijnlijk gebroken, maar de ploeg is vastberaden om de wereld te tonen wat ze in huis hebben. Bij 17-19 bedraagt het verschil nog maar twee punten. Op de serve van Tuinstra maakt Nederland drie punten op rij. Daarmee neemt het de leiding in de set over. Door een servefout van Semeniuk komt Nederland bij 24-23 op setpoint. Daarna zouden nog een drie kansen volgen om een verdiende vijfde set af te dwingen. Het lukt Nederland echter niet de trekker over te halen en bij 27-28 komt Polen via een blokkering van Klos op matchpoint. Nas de serve van Kochanowski slaat Van Garderen de bal in de opvolgende aanval buiten de lijnen.

Nederland 1–3 Polen (25-21, 17-25, 22-25, 27-29)