De TeamNL Lange Mannen hebben in hun derde VNL-wedstrijd niet kunnen stunten tegen Polen. In de eerste twee sets bleef Nederland lang in het spoor van de wereldranglijstaanvoerder, maar uiteindelijk stond Polen geen set af.

Polen
De Poolse mannen voeren de FIVB-wereldranglijst aan. Dat is ook niet zo vreemd, want afgelopen zomer kroonde de ploeg zich zowel tot VNL-winnaar als Europees Kampioen. Als klap op de vuurpijl wist de ploeg zich in het Chinese Xi’an te kwalificeren voor Parijs 2024. In Xi’an rekende Polen onder meer met Nederland af. Voor de laatste overwinning van Nederland op Polen moeten we terug naar 2008. Tijdens de kwalificatie van Beijing 2008 won Nederland met 3-2.

Startopstelling
Wessel Keemink (spelverdeler), Nimir (diagonaal), Maarten van Garderen en Thijs ter Horst (passer/lopers), Twan Wiltenburg en Michael Parkinson (middens) en Robbert Andringa (libero).

Eerste set
De TeamNL Lange Mannen kennen een droomstart in de openingsset. Via onder meer twee aces van Wessel Keemink loopt Nederland uit naar een 4-0 voorsprong. Het dwingt de bondscoach van Polen al snel tot een time-out. Na die onderbreking neemt Polen het initiatief over. Via een vrijwel niet te passeren Michael Parkinson staat Nederland bij 12-12 weer naast Polen. Daarna loopt Polen weer weg bij Nederland. Via een ace van Artur Szalpuk tikt Polen als eerste de twintig punten aan. Dat is het startsein van andermaal een inhaalrace van de TeamNL Lange Mannen. Er volgen vijf Oranje-punten op rij. Het verschil is dan inmiddels teruggelopen naar slechts een punt in het voordeel van Polen. Bij 21-24 kan Polen de set uitmaken. Dat lukt echter niet zomaar. In een zinderende slotfase hebben de Polen liefst acht setpoints nodig (28-30).

Tweede set
Via Thijs ter Horst komt pakt Nederland aan het begin van de tweede set een 4-2 voorsprong. Polen weet die achterstand ongedaan te maken. Tot 9-9 blijven Nederland en Polen in elkaars spoor. Daarna maakt Polen vier punten op rij. Na de tweede time-out van bondscoach Roberto Piazza weet Nederland weer aansluiting te vinden. Nederland nadert tot een punt (13-14). Daarna is het woord weer aan de nummer een van de wereld. Net als in de eerste set begint Polen met een verschil van zes aan de big points (14-20). Net als in de eerste set vecht Nederland zich in de slotfase terug in de set. Via VNL-revelatie Tom Koops komt Nederland tot op een punt (22-23). Zijn laatste serve verdwijnt in het net en brengt Polen op setpoint. Het eerste setpoint wordt nog weggeslagen door Michael Parkinson, maar een punt later is het raak voor Polen.

Derde set
In het begin van de derde set loopt Polen direct een paar punten weg bij Nederland (3-6). Nederland moet in de achtervolging. Halverwege de set heeft Polen een verschil van vijf punten te pakken (10-15). Inmiddels is Fabian Plak op het toneel verschenen. Op zijn serve komt Nederland terug tot 15-17. Reden voor de bondscoach van Polen om een time-out aan te vragen. Die onderbreking haalt het ritme uit het spel van Nederland. Via een ace aanvoerder Aleksander Sliwka bereikt Polen de twintigpuntengrens. In de eindfase van de set sprokkelt Nederland nog wat punten bij elkaar, maar de ploeg kan niet voorkomen dat de Polen bij 18-24 zes matchpoints hebben verzameld. Met een ace verzilvert Bartlomiej Boladz direct het eerste matchpoint.

Nederland – Polen: 0-3 (28-30, 23-25, 18-25)

Wereldranglijst
Door de nederlaag leveren de TeamNL Lange Mannen 1,42 punten in op de wereldranglijst

Bekijk ook eens

Facebook X WhatsApp LinkedIn