De TeamNL Lange Mannen hebben de goede start in de derde VNL-week geen vervolg kunnen geven. Tegen Brazilië – de huidige nummer 4 van de wereldranglijst en winnaar van WK brons in 2022 – wist Nederland geen set te winnen.

Brazilië

Brazilië is de huidige nummer 4 van de wereldranglijst. In het huidige VNL-klassement staat Brazilië op de zesde plaats. Van de afgelopen negen VNL-wedstrijden won Brazilië er zes. In de eerste week werd verloren van Cuba (2-3) en in de tweede week was VNL-koploper Japan met dezelfde cijfers te sterk (2-3). Brazilië verloor twee dagen geleden de eerste wedstrijd op de Filipijnen. Italië - dat een plek hoger op de wereldranglijst staat – was met 3-1 te sterk.

Recente ontmoetingen

De laatste keer dat Nederland de Canarinhos trof was tijdens de VNL in 2021 in het Italiaanse Rimini. Toen won Brazilië met 3-0. In 2018 versloeg Nederland de Brazilianen op het WK. In de Monbat Arena in het Bulgaarse Ruse won Nederland met 3-1.

Startopstelling

In de Mall of Asia Arena startte bondscoach Roberto Piazza begon met de volgende zeven namen aan de wedstrijd: Sil Meijs (spelverdeler), Nimir (diagonaal), Thijs ter Horst en Bennie Tuinstra (passer/lopers), Fabian Plak en Twan Wiltenburg (middens) en Robbert Andringa (libero).

Die opstelling kende drie wijzigingen ten opzichte van de wedstrijd tegen Canada. Op de spelverdelerpositie kreeg Sil Meijs de voorkeur boven Wessel Keemink. Passer/lopers Thijs ter Horst en Bennie Tuinstra startten ten faveure van Gijs Jorna en Maarten van Garderen

Eerste set

De TeamNL Lange Mannen begonnen sterk aan de wedstrijd. Tot twee keer toen loopt Nederland iets weg bij Brazilië. Bij een 15-17 voorsprong voor Brazilië haalt Piazza zijn ploeg naar de kant. Daarna komt Nederland terug tot 18-18. Vanaf dat moment is het Brazilië dat de leiding neemt. In de big points voert Piazza wat wisselingen door. Wessel Keemink, Wouter ter Maat en Gijs Jorna maken hun opwachting. Zij kunnen niet voorkomen dat Brazilië aan het einde van de set wegsluipt. Een sterk eenmansblok van Lucas beslist de eerste set (21-25).

Tweede set

In de tweede set is het Brazilië dat sterk begint. Bij een 2-6 achterstand is Piazza het zat. ‘We moeten geen soft touch spelen, maar hard doorslaan’, geeft hij zijn ploeg mee. Nederland gaat daarna te geforceerd op zoek naar de punten. Mede door de hoge foutenlast vanaf de servicelijn loopt Brazilië verder uit. Twee technische fouten achter elkaar van Bennie Tuinstra zijn exemplarisch voor het spel. Nederland maakt in totaal twaalf onnodige fouten. Bij 24-14 heeft Brazilië een sloot aan setpoints. Het tweede setpoint is raak (15-25).

Derde set

Wouter ter Maat begint in de derde set op de diagonaalpositie. Ook Wessel Keemink en Gijs Jorna beginnen aan de set. De start van de derde set verloopt vrijwel identiek met die van set twee. Opnieuw kijkt Nederland tegen een 4-10 achterstand aan. Bij een 5-13 achterstand is Roberto Piazza al toe aan zijn tweede time-out. De afstemming aan de kant van Nederland blijft een aandachtspunt. Met het einde van de set in zicht kent Nederland een kleine opleving, maar bij 20-24 is het Lucas die de wedstrijd voor Brazilië binnenslaat (20-25).

Eindstand

Nederland 0-3 Brazilië (21-25, 15-25, 20-25).

Foto: FIVB.

Bekijk ook eens

Facebook X WhatsApp LinkedIn