De TeamNL Lange Mannen zijn de laatste pouleweek gestart met een overwinning. Canada werd in vier sets over de knie gelegd. De ingeleverde derde set was een smetje op een verder vlekkeloze wedstrijd van bondscoach Roberto Piazza en zijn mannen.

Final Round

Op de Filipijnen staan de laatste vier poulewedstrijden in de VNL op het programma. De selectie van bondscoach Roberto Piazza wil plaatsing voor de Final Round in Polen afdwingen. Om die doelstelling te bereiken moet een plek bij de beste acht landen van de VNL worden veiliggesteld. Nederland opende vandaag tegen Canada. Gezien de stand op de wereldranglijst en de ambities van de TeamNL Lange Mannen een wedstrijd die gewonnen moest worden.

Canada

Canada stond voor deze wedstrijd op plek 15 op de wereldranglijst. In deze VNL-editie wist Canada tot dusver twee overwinningen te behalen. In hun VNL-openingswedstrijd wonnen ze van Cuba (3-2). Tijdens de voorbije speelweek werd Bulgarije met 3-1 aan de kant gezet. De laatste twee keer dat de TeamNL Lange Mannen en Canada tegenover elkaar stonden won Canada beide keren met 3-0 (VNL 2021 en WK 2018). De laatste keer dat Nederland van Canada won was in jun 2013. Toen werd Canada in eigen land met 3-1 verslagen.

Startopstelling

Bondscoach Piazza begon met de volgende zeven namen aan de wedstrijd: Wessel Keemink (spelverdeler), Nimir (diagonaal), Gijs Jorna en Maarten van Garderen (passer/lopers), Fabian Plak en Twan Wiltenburg (middens) en Robbert Andringa (libero).

Eerste set

De eerste set begint rommelig. De foute services vliegen over en weer. Nederland en Canada blijven lang in elkaars spoor. Via een goede servicebeurt van Twan Wiltenburg en een sterk blok van Fabian Plak slaat Nederland een gaatje. Nederland is het eerst bij de welbekende 20 punten. Bij 24-21 heeft Nederland drie setpoints. Het eerste setpoint weet Canada weg te werken. Daarna is het Nimir die Nederland via het Canadese blok de eerste set bezorgt (25-22).

Tweede set

In de tweede set pakt Nederland bij 7-6 de leiding. Daarna neemt Canada het initiatief over en kijkt Nederland tegen een 12-15 achterstand aan. Nederland toont veerkracht. De service van Nimir is warmgedraaid. Bij 21-20 staat Nederland weer op voorsprong. Bij een 21-22 stand in het voordeel van Canada haalt Piazza zijn mannen naar de kant. Die ingreep blijkt succesvol. Na de onderbreking haalt Nederland via Nimir en Van Garderen de tweede set binnen (25-22).

Derde set

Nederland kent een belabberde start in de derde set. Binnen no-time staat Canada op een 0-4 voorsprong. Het blijkt een voorbode voor het verdere verloop van de set. Een time out van Piazza waarin hij zegt dat de ploeg moet spelen alsof het weer 0-0 staat ten spijt. Diezelfde Piazza voert in de derde set de nodige wisselingen door. Sil Meijs, Wouter ter Maat, Bennie Tuinstra en Siebe Korenblek maken hun opwachting. Nederland komt iets terug, maar vormt geen enkele bedreiging voor Canada. Mede door de hoge foutenlast gaat de derde set naar Canada (17-25).

Vierde set

De start in de vierde set is 180 graden anders dan die in de voorgaande set. Nederland start in de opstelling waarmee het de wedstrijd begon. Nu zijn het de TeamNL Lange Mannen die aan het begin een gat slaan (5-1). Gedurende het verloop van de vierde set blijft de hartslag van de televisiekijker constant. Via Maarten van Garderen haalt het negen matchpoints binnen. Drie van die matchpoints worden weggewerkt. Daarna vindt de reus uit Enkhuizen, ook wel bekend als Siebe Korenblek, het genoeg. Hij beslist de wedstrijd (25-18).