De TeamNL Lange Mannen wacht een zware opgave in de kwartfinale van het EK. Via regerend Europees- en wereldkampioen Italië moet het finaleweekend in Rome zien te worden bereikt. De nummer drie van wereldranglijst zal zich dinsdagavond om 21.00 uur in het PalaFlorio in Bari gesteund zien door vele fans.

Prijzenveelvraat

De Italiaanse mannen hebben een rijk gevulde prijzenkast. Zo hebben ze onder meer veertien EK-medailles liggen. Daarnaast wordt de prijzenkast opgeleukt met zes Olympische medailles en vijf WK medailles. Ze kunnen kwartetten met het eremetaal op World Cups en World Leagues.

Italië dit EK

Italië speelde op 28 augustus de openingswedstrijd van het EK. In de Unipol Arena in Bologna was België niet in staat om de feestvreugde te verpesten (3-0). Ook in het PalaEvangelisti in Perugia – waar Italië achtereenvolgens speelde tegen Estland en Servië – werd geen set afgestaan.

Na opnieuw een binnenlandse verplaatsing werd in havenstad Ancona Zwitserland aan de kant gezet (3-0). Alleen in de laatste groepswedstrijd werden sets ingeleverd. Tegen Duitsland had Italië zelfs een vijfde set nodig om de poulefase zonder nederlaag af te kunnen sluiten.

Italië op EK’s

Italië neemt voor de tweeëndertigste keer deel aan een EK. Tijdens de eerste deelname in 1948 in Rome werd direct een bronzen medaille behaald. In 1989 kroonde Italië zich in het Zweedse Stockholm voor het eerst tot Europees kampioen. Na het goud in 1989 volgde nog zes gouden medailles. De meest recente gouden medaille werd gehaald tijdens de vorige editie van het EK.

Onderlinge balans

Nederland en Italië hebben in totaal 117 keer tegen elkaar gespeeld. Dit wordt de zeventiende ontmoeting op een Europees kampioenschap. In de voorgaande zestien EK-ontmoetingen wist Nederland vier keer (1975, 1987, 1997 en 2009) te winnen. De meeste recente EK-wedstrijd tussen Nederland en Italië was in 2013. In het Deense Aarhus won Italië in de play-offronde met 3-1.

Laatste ontmoetingen

De laatste wedstrijd tussen Nederland en Italië was een vriendschappelijke ontmoeting in het Noord-Italiaanse Cavalese. Op 24 mei van dit jaar won Italië met 4-1. De laatste officiële wedstrijd tussen Nederland en Italië werd gespeeld tijdens de Volleyball Nations League in 2022.

In de Final Round verloor Nederland de kwartfinale met 1-3. Tien dagen eerder had Nederland in de groepsfase ook al tegen Italië gespeeld. In die wedstrijd stond Italië geen set af.

Bekijk ook eens

Facebook X WhatsApp LinkedIn