De TeamNL Lange Mannen hebben hun tweede overwinning geboekt op het olympisch kwalificatietoernooi in Xi´an. Na een rustdag werd vandaag in vijf sets verdeeld over 122 minuten gewonnen van China, de nummer 32 van de wereld.

China

Op het Aziatisch kampioenschap afgelopen augustus greep China net naast de medailles. In de troostfinale werd met 0-3 verloren van Qatar. Op de Challenger Cup afgelopen juli wisten ze een vijfde plaats te bemachtigen. China speelde de Challenger Cup nadat het dit jaar uit de Volleyball Nations League degradeerde. China staat momenteel 32ste op de wereldranglijst.

Startopstelling

Bondscoach Roberto Piazza begon tegen China met de volgende namen: Wessel Keemink (spelverdeler), Nimir (diagonaal), Gijs Jorna en Wouter ter Maat (passer/lopers), Michael Parkinson en Fabian Plak (middens) en Robbert Andringa (libero).

Deze opstelling kent twee wijzigingen ten opzichte van de laatstewedstrijd tegen Bulgarije. Beide wijzigingen hadden betrekking op de passer/loperpositie. Jorna en Ter Maat kregen vandaag de voorkeur boven Maarten van Garderen en Bennie Tuinstra.

Set 1
Nederland begint goed aan de wedstrijd. Onder meer door een aantal sterke blokkeringen loopt de ploeg van bondscoach Piazza uit naar een 6-2 voorsprong. Bij 12-8 heeft Nederland een marge van vijf te pakken. In plaats van door te drukken, krijgt China steeds meer vat op het Nederlandse spel. Bij 16-15 is het verschil nog maar een in het voordeel van Nederland. Na de time-out van Piazza lukt het Nederland niet om afstand te nemen en bij 19-19 komt China langszij. Wanneer Ter Maat de bal bij 21-23 niet over het Chinese blok krijgt, heeft China drie setpoints. Parkinson doet nog wat terug, maar een uitgeslagen serve van Nimir maakt dat de eerste set naar China gaat.

Set 2
Nadat Nederland zich bij 4-4 via Wouter ter Maat naast China slaat, neemt het langzaam maar zeker de leiding in handen. Het spel van Nederland loopt aanzienlijk beter dan in de eindfase van de eerste set. Dat maakt dat China tot veel fouten wordt gedwongen. In totaal maakt China in de tweede set liefst 11 onnodige fouten. Bij het ingaan van de slotfase van de set is het verschil zelfs opgelopen tot negen punten in het voordeel van Nederland. Bij 24-14 hebben de TeamNL Lange Mannen liefst 10 setpoints. Na een servefout van Jorna, weet China via Zhang ook het tweede setpoint weg te slaan. Daarna maakt Ter Horst een einde aan alle Chinese illusies.

Set 3
In de derde set passeert Nederland de Chinezen aan de hand van Wouter ter Maat bij 6-6. Tien punten later staat China via Jiang echter weer op gelijke hoogte. Nimir is dan al naar de kant gehaald. Hij zal het restant van de wedstrijd met de gebruikelijke ijszak op zijn knie uitkijken. Het lijkt de wake-up call die Nederland nodig heeft. Vanaf dat moment scoren: Jorna, Plak en Ter Maat er lustig op los. Bij 17-11 hebben de TeamNL Lange Mannen weer een veilige marge te pakken. Bij 24-16 staan nu acht setpoints op de teller. Ter Horst beslist de set direct via het Chinese blok. Net als in de vorige set hoeft Piazza geen beroep te doen op zijn time-outs.

Set 4
Waar Nederland in de vierde set de wedstrijd over de streep wil trekken is het China dat het eerste punt binnenslaat. Het blijkt een voorbode voor het verloop van de set. Bij 6-11 maakt Nederland weliswaar nog vier punten op rij waardoor het verschil terugloopt tot een punt in het voordeel van China. In het opvolgende deel van de set ligt het momentum weer bij China. bij 18-20 wordt nog gehoopt op een spannende eindfase, maar zes punten later staan vier setpoints voor China op het scorebord. Ter Horst weet er met zijn twaalfde punt van de wedstrijd nog een te verijdelen, maar kan een punt later niet voorkomen dat de Chinezen via zijn handen een vijfde set uit het vuur slepen.

Set 5
Al vroeg in de vijfde set is bondscoach Piazza genoodzaakt tot ingrijpen. Dit keer lijken zijn inspanningen zijn vruchten af te werpen. Nederland buigt een 1-3 achterstand om in een 5-3 voorsprong. Bij 13-8 heeft Nederland via Ter Horst zelfs een voorsprong van vijf punten te pakken. De Chinese bondscoach slaat op de rode knop. Het blijkt uitstel van executie. Met zijn twintigste punt van de wedstrijd zet Ter Horst Nederland bij 14-9 op matchpoint. Bij 14-11 is het diezelfde Thijs ter Horst die Nederland de tweede overwinning op het OKT bezorgt.

Nederland 3–2 China (22-25, 25-16, 25-16, 21-25, 15-11)