December is traditioneel de maand van terugblikken. In tien dagen blikken we terug op tien highlights van het bomvolle (beach)volleybaljaar 2018. Vandaag: de EK-titel die Sanne Keizer en Madelein Meppelink wonnen in eigen land.

Een dag om niet snel te vergeten, dat was zaterdag 21 juli. In het kolkende stadion in het Haagse Zuiderpark barstte een groot feest los toen Sanne Keizer en Madelein Meppelink zich tot Europees kampioen kroonden. Na een spectaculaire tweede set die op zenuwslopende en verrassende wijze eindigde, werd hard werken beloond. In hun eerste seizoen als duo veroverden de dames van Beachvolleybal Team Nederland meteen de Europese titel. “Ik kijk er met veel liefde op terug,” aldus Keizer.

Favoriet voor de Europese titel waren Keizer en Meppelink van te voren zeker niet. Misschien dat ze door sommige mensen als outsider werden gezien in eigen land, maar tijdens het DELA EK Beach groeiden ze op knappe wijze in het toernooi. Ze begonnen hun EK voor de ss Rotterdam. Een plek waar de BTN-dames zich goed thuis voelden en genoten van de ambiance. Ze mochten in Rotterdam blijven na de poulewinst, die ze veroverden na een knappe zege op de Tsjechische favoriet: Hermannova / Slukova.

Er volgde een bizarre achtste finale in Rotterdam tegen de Zwitserse zusjes Anouk en Zoë Vergé-Depré. In de eerste set had Oranje de wedstrijd volledig onder controle, maar toen raakte Keizer geblesseerd aan haar enkel. Het stadion viel volledig stil. Tot grote opluchting van iedereen kon ze na een behandeling verder en werd er keihard gevochten. Dat leverde de zege op en een plek in de kwartfinale in Rotterdam. Die werd gewonnen van het Spaanse duo Lobato/Amaranta en daarmee was een plek bij de laatste vier bereikt. Dat smaakte meteen naar meer, in Den Haag wilden ze de week afsluiten met goud.

In de halve finale stonden ze weer tegenover Hermannova en Slukova, een prachtige strijd. De Tsjechische beachvolleybalsters veroverden de eerste set met 20-22, maar het publiek bleef massaal achter de BTN-dames staan. Met een geplaatste bal van Keizer werd de stand weer gelijkgetrokken: 21-17. Een allesbeslissende derde set dus in de halve finale en wat voor een! Keizer en Meppelink toonden mentale veerkracht, want in de derde set leek het fout te gaan. Bij Oranje slopen er kleine foutjes in het spel. Hermannova en Slukova kwamen op 5-9. Op de sterke service van Meppelink kwam Nederland terug en na een ace van Keizer ontplofte het stadion: 15-12.

Een plek in de EK-finale in eigen land was een feit. Dat was nog niet genoeg, nu wilden de BTN-dames nog maar 1 ding: goud. En dat lukte! In het kolkende stadion speelden de dames van Beachvolleybal Team Nederland een geweldige finale. Na een thriller van een slotfase eindigde de tweede set op verrassende wijze. Bij de stad van 25-24 werd eindelijk een matchpoint wel benut. Dat gebeurde op bizarre wijze, Nederland speelde de bal er rustig over, maar via de netrand viel die stil op het zand aan Zwitserse kant: 26-24. Een feest brak los in het stadion en dat feest ging lang door.

Vijf maanden later kijkt Meppelink met een grote grijns op haar gezicht terug op de bijzondere EK-week. “Dat we de titel pakten in Den Haag was heel gaaf. Dat het in eigen land was, maakt het extra speciaal. In de maanden erna en nu nog zie je hoe veel impact het heeft gehad op iedereen. Dat is heel leuk, normaal krijg je dat minder mee en ik eerlijk gezegd al helemaal niet. Ik zit echt in een bubble tijdens een toernooi en ben alleen gefocust op de wedstrijd. Het was heel gaaf om te horen tijdens het EK in eigen land hoe mensen genoten van onze prestaties en enorm meeleefden.” Ook Keizer kijkt vol liefde terug. “Het was een unieke week. Een fantastisch evenement in eigen land. Het was ontzettend tof dat we het zo goed deden en de gouden plak mochten meenemen.”

Keizer verklaart het succes van het EK. “Geduld, heel veel geduld en onze goede communicatie. We begonnen het toernooi zeker niet geweldig, de eerste wedstrijden waren zeker niet onze beste. We groeiden letterlijk in het toernooi.” Meppelink kijkt stiekem bij een terugblik ook vooruit. De EK titel smaakt namelijk naar meer. “Ondertussen zijn we weer hard aan het trainen voor het DELA Beach Open en zijn de doelen er richting de plaatsing voor de Olympische Spelen en hebben we hele bewust de opbouw van het nieuw seizoen bepaald. Daar draait het nu om en daar zijn we vol mee bezig. Maar terugdenken aan afgelopen zomer is geweldig, het EK was zo speciaal. Een titel die me altijd bij zal blijven en een heel mooi plekje krijgt in het rijtje.”

Kom kijken naar Sanne Keizer en Madelein Meppelink op het DELA Beach Open!

Het DELA Beach Open is meer dan topsport alleen. Het beachvolleybal kent een hoog entertainmentgehalte met muziek tussen de punten door en verrassende, eigenwijze en hoogstaande streetdance shows van ISH Dance Collective.

In een aangrenzende sporthal in de Sportcampus Zuiderpark kunnen kinderen hun energie kwijt met de smashmeter, duikmat, springkussen, de interactieve/digitale volleybalmuur en zelfs ervaren hoe het is om te zitvolleyballen! Ook is er genoeg kans om de helden van het beachvolleybal te ontmoeten, vragen te stellen en handtekeningen te vragen.

Klik hier om tickets te bestellen voor het DELA Beach Open 2019!

Stem op jouw hoogtepunt van 2018!

Op de laatste dag van het jaar is de keuze aan jou: Wat is jouw volleybalhoogtepunt van 2018? Van 31 december t/m 2 januari kun je hier je stem uitbrengen op één van de, door ons geselecteerde, hoogtepunten. Op donderdag 3 januari maken we bekend wat volgens jullie hét volleybalmoment van 2018 is.

Bekijk hier de beelden van de indrukwekkende zegetocht van Sanne Keizer en Madelein Meppelink op het DELA EK Beachvolleybal: 

Foto: CEV

Bekijk ook eens

Facebook X WhatsApp LinkedIn