Voor de tweede keer in een halve week heeft Jong Oranje op het WK onder 20 in Rotterdam Brazilië verslagen. Het werd 3-0 (25-20, 25-17, 25-18). De ploeg van bondscoach Marko Klok domineerde grote delen van de wedstrijd en pakte de vijfde overwinning op rij tijdens dit WK. Ze staan op de rand van kwalificatie voor de halve finales die zaterdag worden gespeeld.

Opstelling
Bondscoach Marko Klok liet wederom deze zeven vrouwen aan de wedstrijd beginnen: Kim Klein Lankhorst (spelverdeler), Jolien Knollema en Jolijn de Haan (passer/lopers), Marije ten Brinke en Britte Stuut (midden), Elles Dambrink (diagonaal) en Romy Brokking als libero.

Set 1
Beide teams speelden afgelopen zondag nog tegen elkaar en dat was te zien in de openingsfase. Brazilië zocht aan het begin van de set Jolijn de Haan op met de service en wist Jong Oranje onder druk te zetten. Zij leidden tot aan de eerste technische time-out, maar daarna ging het beter lopen bij de meiden van coach Marko Klok.

Spelverdeelster Kim Klein Lankhorst speelde veelvuldig haar middenaanvalsters aan, de omloopbal bleek een succesformule waar Marije ten Brinke en Britte Stuut beiden gretig gebruik van maakten. Ondersteund door een sterk opererende Elles Dambrink (8 punten, drie aces) werd het 21-13.

Brazilië stribbelde nog wat tegen aan het eind van de set, maar na een mokerslag van Jolijn de Haan was de eerste set met 25-20 voor Jong Oranje.

Set 2
De wedstrijd ontvlamde in de tweede set waar de Braziliaanse coach Hairton Cabral de Oliveira flink tekeerging tegen de leiding nadat hij vond dat er slechte beslissingen werden genomen. Het kwam hem op geel te staan bij een 7-4 voorsprong voor Nederland. Het zorgde voor een kleine opleving bij de Braziliaanse meiden, zij kwamen tot op 11-9. Bij 15-13 was de stand voor het laatst slechts twee punten verschil.

Met Iris Vos inmiddels binnen de lijnen liep het uitermate goed bij Nederland. Met gevarieerd aanvalsspel liep Jong Oranje verder uit. Bij 20-16 maakte Jolien Knollema drie punten op rij (twee killblocks en een harde cross geslagen aanval). Op setpoint streden beide teams voor elke bal, uiteindelijk was het Kim Klein Lankhorst die met haar derde doortikbal wist te scoren: 25-17.

Set 3
Nog een keer gooide Brazilië alles in de strijd. Ze pakten de eerste drie punten, maar Nederland kon direct overnemen. Iris Vos sloeg een ace, Britte Stuut pakte een van haar drie blocks en Dambrink sloeg via de vingers van het Braziliaanse blok de 5-3 binnen. Een wisseling bij Brazilië bleef echter wel voor gevaar zorgen. Diagonaal Emanuelle dos Santos werd als passer/loper neergezet, terwijl Carolina Grossi de Souza op haar plaats speelde.

Tot 16-15 bleef Brazilië in het spoor van Jong Oranje, maar een serie van vijf punten van Nederland maakte uiteindelijk het verschil. De ingebracht Rixt van der Wal zette haar team op matchpoint met een verzilverde omloopbal. Uitgerekend Dos Santos sloeg haar aanval uit en bezorgde de ‘Volleybalmeiden’ de vijfde zege op rij.

Jolien Knollema was vandaag topscorer met 15 punten, gevolgd door Elles Dambrink met 13 en Marije ten Brinke met 12.

Halve finales
Jong Oranje staat nu bovenaan in Poule E met twee overwinningen, Rusland en de Verenigde Staten hebben ieder een overwinning, nadat de Russische vrouwen met 3-1 van Amerika wonnen. Morgen treft Nederland USA en Rusland speelt tegen Brazilië. Als Rusland een set verliest, of Jong Oranje een set pakt tegen Amerika, dan staat Nederland in de halve finales van het WK onder 20 in Rotterdam.

Beide wedstrijden zijn live te bekijken. Rusland – Brazilië is om 14.30 uur en wordt gestreamd op het YouTube-kanaal van Volleyball World. Het treffen tussen Nederland en de Verenigde Staten is om 17.30 uur en kun je live zien op volleybal.nl/livestreams. Wil je in Rotterdam komen kijken, koop dan hier je tickets.

Foto: fotohoogendoorn.nl

Bekijk ook eens

Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn
Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×