Het is de laatste twee overgebleven Nederlandse teams niet gelukt zich zaterdagavond Nederlandse tijd te plaatsen voor de halve finales van het derde viersterrentoernooi in Cancún, Mexico. Marleen van Iersel en Pleun Ypma verloren met 2-1 van het als eerste geplaatste duo Ágatha / Duda uit Brazilië, Stefan Boermans en Yorick de Groot verloren van de ervaren Amerikanen Lucena / Dalhausser.

Beide teams zijn het laatste toernooi in de bubbel van Cancún woensdag gestart in het kwalificatietoernooi. Nadat ze zich daarvoor plaatsten, wonnen ze ook hun poule, wat ze direct toegang gaf tot de achtste finales. Daarin verzekerden ze zich afgelopen nacht van een plekje in de kwartfinales van zaterdag.

Marleen Ramond-van Iersel en Pleun Ypma
Tegen de nummers 1 van de plaatsingslijst, de Braziliaanse Ágatha Bednarczuk en Eduarda Santos Lisboa (Duda), liepen Van Iersel en Ypma direct weg. Bij 9-5 hadden ze al een flink gat te pakken en konden die voorsprong in het restant van de set consolideren. Op het eerste setpoint sloeg Van Iersel via het hoofd van blokkeerster Ágatha de bal buiten de lijnen. Met 21-15 wonnen ze de eerste set.

In de tweede set duldde de nummer 3 van de wereld geen tegenspraak, binnen no-time liepen ze uit naar 12-5. Bij Ypma en Van Iersel lukte het niet meer het spel te bepalen, zoals ze dat in de openingsset deden. Met vijf punten op rij trokken Ágatha en Duda de stand gelijk: 9-21.

In de beslissende derde set bleven de Braziliaanse vrouwen, die vorige week het tweede toernooi in Cancún wonnen, aan de goede kant van de score. Met enkele onorthodoxe punten waarin Van Iersel het blok verzorgde en Ypma verdedigde kwamen de Nederlandse vrouwen tot op twee punten, maar dichter konden ze niet naderen. Op 11-14 drukte Duda haar verdedigende bal direct over het net buiten bereik van Van Iersel en Ypma, waarmee het lot was bezegeld.

Van Iersel en Ypma scoren een mooie vijfde plaats in Cancún tijdens het derde toernooi. Een goed resultaat voor het duo dat pas sinds september 2020 samenspeelt.

Marleen Ramondvan Iersel NED

Stefan Boermans en Yorick de Groot
De twee jonge Nederlanders stonden voor de tweede week achter elkaar in de kwartfinale nadat zij die toernooien in de kwalificatie waren begonnen. Een prestatie die ook internationaal opvalt. Met het rustige, overzichtelijke spel hebben de mannen van Beachvolleybal Team Nederland hun visitekaartje afgegeven.

Tegen de ervaren Phil Dalhausser (wereldkampioen in 2007, olympisch kampioen in 2008) en Nick Lucena (USA) werd het een tactisch steekspel. Beide teams beschikken over een machtig blok, dat steeds met veel precisie werd omzeild. De verschillen waren klein, de ervaring van de Amerikanen maakte het verschil. Ze pakten de eerste set met 21-18.

In de tweede set ging het gelijk op tot 16-16. Dalhausser blokte juist in de fase tweemaal een hard geslagen bal van De Groot en dat maakte net het verschil. Op Matchpoint legde Lucena de bal weg op de zijlijn en stelde daarmee doorgang naar de halve finales veilig voor zijn team.

Met twee vijfde plaatsen op rij hebben Stefan Boermans en Yorick de Groot goed gepresteerd. Met winst op de wereldkampioen vorige week en deze week op de nummers 6 van de wereld Fijalek en Bryl (POL) hebben zij zichzelf duidelijk gemanifesteerd.

Bezoek in juni het OKT Beachvolleybal in Den Haag
Van 23 tot en met 26 juni worden in Den Haag op het strand van Scheveningen de laatste tickets voor de Olympische Spelen van Tokio vergeven tijdens de CEV Beach Volleyball Continental Cup Final, het Europese olympisch kwalificatietoernooi in het beachvolleybal. De Europese beachvolleybaltop zal aanwezig zijn. Kom de Nederlandse teams naar de overwinning juichen, je kunt het OKT bezoeken in een coronaproof stadion. Registreer je nu alvast voor de kaartverkoop, dan weet je zeker dat jij vooraan staat als de verkoop op 12 mei begint!

Foto: FIVB

Bekijk ook eens

Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn
Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×