De Nederlandse volleybalsters hebben vandaag zeer goede zaken gedaan op het WK Volleybal in Japan. Oranje won in Nagoya met 3-0 van de Dominicaanse Republiek en zette zo een reuzenstap richting de Final Six. Het team van bondscoach Jamie Morrison heeft echter nog wel de zware wedstrijden tegen Brazilië en Servië voor de boeg, op woensdag en donderdag.

Opstelling

Bondscoach Jamie Morrison had zijn basisopstelling maandag op één positie gewijzigd: middenblokkeerder Juliet Lohuis startte op de plek van Nicole Koolhaas. De overige zes speelsters bleven dezelfde: Laura Dijkema (spelverdeler), Lonneke Sloetjes (diagonaal), Maret Balkestein-Grothues en Anne Buijs (passer/lopers), Yvon Beliën (midden) en Kirsten Knip (libero).

1e set: Nederland de baas vanaf 16-15

Oranje begon uitstekend aan de wedstrijd en ging in de eerste technische time-out al met 8-4 aan de leiding. Na twee killblocks van de Dominicaanse Republiek kwam de spanning echter weer terug in de set: 8-7.

De Caribische volleybalsters bleven aanhaken tot 16-15 maar hierna maakte Nederland het verschil. Na een blok van Lohuis en Sloetjes werd het 18-15 en al snel liep de voorsprong op naar 24-19. Het was Buijs die met een killblock 25-19 scoorde en zo de set afmaakte.

2e set: Oranje veel te sterk

In de eenzijdige tweede set liet Oranje de Dominicaansen geen moment dichtbij komen. Met uitstekend volleybal bleef Nederland constant in controle: 8-3 en 16-10. Britt Bongaerts en Celeste Plak kwamen net als in de eerste set als dubbele wissel in het veld, en deze aanvalsversterking sorteerde direct effect: 21-14. Na een ace van Lohuis won Oranje de set met ruim verschil: 25-16.

3e set: Clean naar 3-0 zege

Na een sterke serviceserie van Sloetjes (3 aces), ging Oranje met 11-3 aan de leiding en was de wedstrijd feitelijk gespeeld. De 3-0 zege kwam geen moment meer in gevaar en na een punt van Lohuis won Nederland de derde set met 25-14.

Nederland – Dominicaanse Republiek 3-0 (25-19, 25-16, 25-14)

Stand in poule

Servië en Nederland zijn beiden nog ongeslagen in de poule, met zeven overwinningen in zeven wedstrijden. Japan heeft tot nu toe een keer verloren en speelt later vandaag tegen Puerto Rico. Brazilië verloor al twee wedstrijden. Het eerste criterium om de stand in de poule te bepalen is het aantal zeges, daarna het aantal punten.