Wereldkampioen Polen in uitverkocht Ahoy te sterk voor Oranje

Wereldkampioen Polen in uitverkocht Ahoy te sterk voor Oranje

De Nederlandse volleyballers hebben zondagmiddag in hun derde poulewedstrijd op het EK met 3-0 verloren van wereldkampioen Polen. In een indrukwekkende ambiance in Rotterdam Ahoy (bijna 11.000 toeschouwers), kwam Oranje nimmer in de buurt van setwinst. Het team van bondscoach Roberto Piazza vervolgt het EK dinsdag in Amsterdam met de wedstrijd tegen Estland.

Evenaring Nederlands toeschouwersrecord

Rotterdam Ahoy was zondagmiddag gevuld met bijna 11.000 toeschouwers, waarvan een groot deel afkomstig was uit Polen. De Nederlandse en Poolse fans zorgden samen voor een unieke sfeer, ongekend in de Nederlandse volleybalgeschiedenis. De 11.000 toeschouwers zijn een evenaring van het record ‘meeste toeschouwers ooit bij een volleybalwedstrijd in Nederland’. Alleen tijdens de finale van het EK Vrouwen in 2015, ook in Ahoy, woonden zoveel toeschouwers een volleybalwedstrijd bij.

Opstellingen

De basisopstelling van bondscoach Roberto Piazza kende geen verrassingen: Gijs van Solkema (spelverdeler), Nimir Abdelaziz (diagonaal), Thijs ter Horst en Maarten van Garderen (passer/lopers), Fabian Plak en Michaël Parkinson (middens) en Just Dronkers en Robbert Andringa als respectievelijk verdedigende en passende libero.

De Belgische bondscoach van Polen, Vital Heynen, liet voor het eerst dit toernooi zijn nieuwe sterspeler Wilfredo Leon starten. Naast de onlangs tot Pool genaturaliseerde Leon begonnen Piotr Nowakowski, Maciej Muzaj, Fabian Drzyzga, Michał Kubiak, Mateusz Bieniek en Paweł Zatorski.

1e set

In de eerste set begon Oranje wat weifelachtig, wellicht overrompeld door de indrukwekkende sfeer in Rotterdam Ahoy. Polen liep snel uit naar 5-9 na een ace van Leon en dwong Nederland zo tot achtervolgen. De Lange Mannen naderden Polen tot twee punten (17-19) maar kwamen niet dichterbij dan dat. Beide landen namen volop risico in de service en dat leidde tot 14 servicefouten (7 van Nederland en 7 van Polen). Mede door deze hoge foutenlast kreeg Oranje het gat niet gedicht en verloor het de set met 19-25.

2e set

In set twee bleef Oranje forceren met de service, hetgeen in deze set leidde tot 9 servicefouten aan Nederlandse zijde. Hierdoor kreeg het team van bondscoach Roberto Piazza nooit een reële kans op de setwinst, en dat was jammer omdat de thuisploeg op de andere spelonderdelen wel goed meekwam.

Tot 15-16 mocht Oranje blijven hopen, maar hierna nam Polen gedecideerd afstand. Daar konden ook de invallers Wessel Keemink en Gijs Jorna geen verandering in brengen. Polen won de tweede doorgang met 18-25 na een ace.

3e set

In set drie liet bondscoach Roberto Piazza Wessel Keemink beginnen voor Gijs van Solkema en Gijs Jorna voor Thijs ter Horst. In het begin van de derde set speelde Oranje het beste volleybal van de wedstrijd, wat leidde tot een mooie 12-9 voorsprong. In de fase die volgde liet Nederland enkele kansen liggen, waardoor Polen op de service van Mateusz Bieniek snel erop en erover ging: 12-15. Pas na zes Poolse punten kwam Oranje weer tot scoren, maar toen was het te laat. Polen gaf de controle nooit meer uit handen en eiste de winst van de derde set op met 19-25 na een blok op Maarten van Garderen.

Dinsdag tegen Estland, woensdag tegen Tsjechië

Maandag hebben de Nederlandse volleyballers een dag vrij. Dinsdag vervolgen zij het EK in de Sporthallen Zuid in Amsterdam, waar ze spelen tegen Estland. Op woensdag staat in Amsterdam de laatste poulewedstrijd tegen Tsjechië op het programma.

Nederland – Polen 0-3 (19-25, 18-25, 19-25)
Tsjechië – Estland 3-0 (25-18, 34-32, 28-26)

Foto: CEV

Bekijk ook eens

Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×