In voorbereiding op het EK speelde diagonaal Wouter ter Maat opeens als passer/loper tegen Duitsland. Het is onderdeel van een plan van bondscoach Roberto Piazza om nog meer druk op de tegenstander te kunnen zetten, mocht dat nodig zijn. Tot nu toe is Ter Maat nog niet ingezet op die positie, maar “hij is er klaar voor”, zegt hij in een interview dat volleybal.nl met hem hield.

De bondscoach heeft in een eerder stadium al laten weten dat hij streeft naar een selectie waarvan alle spelers op elk moment in het veld gezet kunnen worden.

Daarnaast heeft de bondscoach gezocht naar een manier om zijn beide diagonalen, Nimir Abdelaziz en Wouter ter Maat, tegelijk in het veld te krijgen. De dreiging die daarvan uitgaat, met bijvoorbeeld de slagkracht van Thijs ter Horst erbij, is groot. Daarvoor moest alleen wel gezocht worden naar een manier om dat te bewerkstelligen.

Die mogelijkheid werd dus gevonden in Duitsland, waar Oranje twee keer speelde in voorbereiding op het EK. In de tweede wedstrijd werd Ter Maat op de passer/loper-positie gezet. “Toen dacht ik ook: ‘het zal wel’. Je probeert het altijd en het ging eigenlijk vrij goed”, vertelt de 30-jarige diagonaal.

Het voordeel van de inzet van zowel Abdelaziz als Ter Maat tegelijk in het team ziet de man uit Rijssen wel. “Als je Nimir en mij in hetzelfde systeem hebt staan, als wij beiden spelen, dan heb je voordeel met hoge ballen. Wij zijn allebei goed in het wegleggen van hoge ballen, oplossen en cover spelen.”

Vecht als team
Zijn mogelijke inzet op een andere positie ziet Ter Maat als onderdeel van het formeren van het beste team. “Je vecht als team voor één doel, dat is zo hoog mogelijk eindigen. Hoe dat dan gaat, maakt eigenlijk niet uit. Als Thijs ter Horst wordt opgeroepen een dubbele wissel met Freek te doen, dat is dat goed. Als hij het goed doet, is het goed voor het team en dus goed voor mij. Hetzelfde geldt andersom. Als ik word opgeroepen als passer/loper zullen ze het niet erg vinden, maar ze denken wel: ‘hé, daar had ik ook kunnen staan.”

Bekijk het hele interview met Wouter ter Maat hieronder.

Live meekijken
Vanmiddag om 17.30 uur speelt Oranje tegen Portugal in de achtste finales van het EK. Wellicht zal bondscoach Piazza de mogelijkheid zien om met zijn beide diagonalen te kunnen spelen.

Vanaf 17.15 uur is de wedstrijd live te volgen op Ziggo kanaal 13 en Ziggo Sport Docu. Ook kun je de wedstrijd kijken op EuroVolley.tv (€ 4,99 voor het gehele EK).

Foto: CEV

Bekijk ook eens

Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn
Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×