De heren van Zaanstad hebben zichzelf een groot plezier gedaan in de laatste speelronde van de eredivisie in 2018. Ze wonnen de laatste wedstrijd van het jaar voor eigen publiek met 3-2 van Draisma Dynamo. Met een goed gevoel gaan de spelers de winsterstop en ook de feestdagen in. Ze staan nu op de achtste plek, maar het verschil met de felbegeerde zesde plek is nog slechts 1 punt.

Wat een avond werd het in Koog aan de Zaan. De laatste weken ging Zaanstad steeds beter en stabieler spelen en het vertrouwen groeide duidelijk binnen het team. Na een nipte nederlaag tegen Sliedrecht Sport en de winst op bezoek bij SV Land Taurus begon de ploeg heel gretig aan de laatste thuiswedstrijd. De gasten uit Apeldoorn namen nog wel een voorsprong (6-12), maar daar maakte Daniel Hoonhout een eind aan.

Mede dankzij zijn sterke service wist Zaanstad op gelijk hoogte te komen (13-13) en met het publiek er massaal achter denderde de thuisploeg hard door. Dynamo-coach Strikwerda paste nog drie wissels toe, maar ook dat kon Zaanstad niet uit de ‘flow’ halen.

Ze wonnen overtuigend de eerste set met 25-18. Ook in de tweede set had Draisma Dynamo als eerste een mooie voorsprong te pakken dankzij drie aces: 11-16. De Apeldoornse ploeg liet weer zien een wisselvallig niveau te hebben, want Zaanstad kwam terug tot 17-18. Nu liet Dynamo het niet verder komen en in een tempo hoger werd de set afgemaakt: 17-25.

Zaanstad liet zich echter niet van slag brengen en bleef in de derde set rustig het eigen spel spelen. Dynamo maakte veel onnodige fouten, mede doordat de communicatie niet goed liep, en Strikwerda moest al snel twee time-outs nemen om het tij te keren.

Zaanstad nam namelijk 5 punten voorsprong (12-7) en gaf ook na de ingelaste pauzes het niet uit handen. De set werd met 25-17 gewonnen door de thuisploeg. Lang leek het in de vierde set een 3-1 overwinning te worden voor Zaanstad, maar toen kwam Stefan Boermans binnen de lijnen.

De lange middenman, die in het veld kwam voor Verschuren, wist een achterstand van 17-14 om te keren en met zijn enthousiasme nam hij zijn teamgenoten op sleeptouw. Erg knap dat hij de set zo veranderde; het werd 21-25 voor Dynamo en daarmee 2-2. In de allesbeslissende vijfde set ging Zaanstad vliegend van start: 3-0.

In de kolkende zaal maakte de thuisploeg het vervolgens af: 15-9. Dynamo droop teleurgesteld af, zo noemde de club het zelf: ‘het jaar 2018 gaat voor Draisma Dynamo uit als een nachtkaars’. De thuisploeg en het publiek vierden een mooi en lang feestje in Koog aan de Zaan.

Uitslagen eredivisie heren:
Zaanstad - Draisma Dynamo 3-2 (25-18, 17-25, 25-17, 21-25, 15-9) Achterhoek Orion - SV Land Taurus 3-0 (25-19, 25-16, 25-18)
TT Papendal/Arnhem - Advisie/SSS 3-0 (25-12, 25-22, 25-23)
Coniche Zwolle - Abiant Lycurgus 0-3 (11-25, 18-25, 18-25)
Sliedrecht Sport - VoCASA 3-0 (25-19, 25-12, 25-20)