VC Sneek heeft zondagmiddag voor de zevende keer in de historie de nationale beker veroverd. De Friezinnen van coach Petra Groenland versloegen Sliedrecht Sport met 3-1. De laatste keer dat VC Sneek de cup won was in 2014. VC Sneek is nu houder van de landstitel en de beker.

Opstellingen

Het Sliedrecht Sport van coach Matt van Wezel, dat onlangs de reguliere competitie als koploper afsloot, startte met de volgende zeven speelsters: Inge Molendijk (spelverdeler), Nienke de Waard (diagonaal), Esther Hullegie en Fleur Savelkoel (passer/lopers), Carlijn Ghijssen-Jans en Lynn Thijssen (middens) en Florien Reesink (libero).

Coach Petra Groenland van VC Sneek schonk het vertrouwen aan Nienke Tromp (spelverdeler), Paula Boonstra (diagonaal), Roos van Wijnen en Hester Jasper (passer/lopers), Quinta Steenbergen en Monique Volkers (middens) en Janieke Popma (libero).

1e set: misverstand bij Sliedrecht levert Sneek 1-0 voorsprong op

De eerste set kende een bijzonder spannend scoreverloop. Het was VC Sneek dat in het sfeervolle Landstede Sportcentrum de leiding nam en halverwege de set een 17-14 voorsprong nam. Met name diagonaal Paula Boonstra speelde erg sterk in deze fase.

Sliedrecht Sport gaf echter niet op en kwam snel langszij dankzij een ace van Thijssen = 17-17. In de bloedstollend spannende slotfase kregen beide teams de kans om een 1-0 voorsprong te nemen. Savelkoel had de setwinst voor Sliedrecht op haar handen maar zij scoorde niet. Toen even later de bal door een misverstand zomaar in het veld van Sliedrecht viel, won Sneek de set met 30-28.

2e set: goede serviceserie Lisa Vossen brengt Sliedrecht Sport terug

VC Sneek speelde vol vertrouwen door in de tweede set en nam daarin een 16-12 voorsprong. Sliedrecht was net op tijd bij de les om een 2-0 achterstand te voorkomen en nam dankzij een sterke serviceserie van invalster Lisa Vossen het initiatief over: 21-18. Sneek kwam nog terug tot 21-21 maar even later was het toch Sliedrecht Sport dat de set met 25-22 won en de stand op 1-1 in sets bracht.

3e set: dominant Sneek naar 2-1 voorsprong

Sliedrecht begon sterk aan de derde set en nam een 7-4 voorsprong. Lang kon het team van coach Matt van Wezel niet genieten van deze luxepositie want Sneek ging al snel ‘erop en erover’. De Zuid-Hollandse volleybalsters hadden veel moeite met de Friese servicedruk, en werden bij vlagen weggeserveerd. Sneek stoomde door en won de set met ruim verschil: 25-13.

4e set: Sneek wint nationale beker

Op 19-12 in het voordeel van VC Sneek in de vierde set leek de bekerfinale beslist. Sliedrecht Sport gaf echter niet op en vocht voor wat het waard was. De blauwwitten knokten zich terug tot 24-23, maar de knappe inhaalrace strandde een punt te vroeg. De ingevallen middenaanvalster Klaske Sikkes sloeg hard 25-23 binnen en besliste zo de wedstrijd in het voordeel van VC Sneek.

VC Sneek – Sliedrecht Sport 3-1 (30-28, 22-25, 25-13, 25-23)