Net als in Londen 2012 doet Bert Korteling, teammanager van Beachvolleybal Team Nederland (BTN), een paar keer per week vanaf de Copacabana in Rio verslag van zijn belevenissen. Hij geeft een kijkje achter de schermen en belicht niet alledaagse zaken bij of in de buurt van de staf en spelers van BTN. Berichten die niet in de media verschijnen.

Medische staf

Van alle specialisten die onze technische staf ondersteunen, neemt de medische staf een bijzondere plaats in. Doorgaans werken we met Alfons de Kort, hoofd medische staf en sportarts, manueel therapeut Sjoerd Hepkema en sportfysiotherapeut Lars Beuming. Tijdens de Spelen werken we ook samen met arts Peter Verstappen namens TeamNL. 

De samenwerking binnen de medische staf is goed. Het zijn allen zeer toegewijde (para)medici waarop we al jaren 24/7 een beroep kunnen doen. Een zeer verantwoordelijke taak als je weet dat we met veel zeer explosieve topsporters te maken hebben die altijd tot het uiterste gaan en regelmatig er overheen. Dan wordt er vanuit de trainers en spelers zelf vervolgens verwacht dat ze weer snel 100% belastbaar zijn. 

Veel (para)medische begeleiding is derhalve ook gericht op preventie, het sterker maken van de spelers. Vlak voor Rio werd de medische staf nog geconfronteerd met een knieklacht van Reinder en een bacteriële infectie van Christiaan. Door de adequate aanpak, werden de heren snel weer wedstrijdklaar gemaakt. Dinsdag speelden de herenteams tegen elkaar. Dat werd een wedstrijd die ik met gemengde gevoelens heb beleefd. Van onze twee topteams is er een uitgeschakeld. 

Bij elke wedstrijd van ons zit de arts en de fysiotherapeut bij het veld om in actie te komen bij een acute blessure of een medische time-out. Alexander en Robert winnen de wedstrijd. Erna veel contact met familie van beide teams, verdriet en blijdschap. Realisme overheerst en na een korte periode van aandacht voor de verliezende partij ook veel trots en blijdschap. We hebben een team dat voor de eerste keer aan de Spelen meedoet en in de halve finale staat. Grote klasse!!

Den Haag

Dinsdagmorgen om half 11 ontmoette ik Jantine en Sophie. Ze geven hun medewerking aan de ondertekening van een contract tussen de FIVB, Nevobo, Den Haag en TIG Sports. Een mooi contract dat wederom bewijst dat het Den Haag serieus is om de beachvolleybalhoofdstad van Europa te worden. 

World Tour events in de topsporthal van de Sportcampus Zuiderpark. Mooi om de Haagse collega’s hier in Rio in het FIVB huis op de Copacabana te ontmoeten. En onze grote FIVB roerganger Ary Graca is er niet vies van om met de BTN speelsters op de foto te gaan. Ons tweede damesteam speelt het spel goed mee. Het is voor een goed doel en Sophie kan hiermee ook inhoud geven aan het feit dat ze sport ambassadrice van Den Haag is. Na een uur van veel complimenten over en weer, nog even wat foto's gemaakt op het strand. Sportcampus Zuiderpark, here we come.

De andere kant van Rio

Ik heb de indruk dat we weinig meekrijgen van de andere kant van Rio. Als je drie weken op topsport gefocust bent, je leest geen kranten en ziet geen journaals, dan ga je toch wat missen. Via via hoor ik af en toe wat over moorden hier in de stad en van familie van spelers wordt duidelijk dat er flink gestolen wordt. 

Bij het pinnen bij een bank is er al iemand slachtoffer geworden van phishing en bij mijzelf blijkt dat bij mislukte pinpogingen wel transactiekosten in rekening worden gebracht. Zelf weet ik dat er in Rio gemiddeld per dag 18 moorden plaatsvinden. Bizar als je daaraan denkt, een bedenkelijke nummer 1 van de wereld op dit vlak. We blijven er maar vanuit gaan dat dit voornamelijk in de favela’s gebeurt. Dat we in een ontwikkelingsland zijn, wordt ook duidelijk aan de mensen die op straat slapen en de bedelaars die je om geld smeken.

Dat blijft een triest gezicht en maakt het contrast met de Spelen des te groter.

Het effect van ons appartement

Ook Ferry Weertman heeft goud gewonnen. Blijkbaar heeft het verblijf in ons appartement afgelopen nacht weer wonderen verricht. Of niet, hij is gewoon erg goed!!

Van de andere sporters die hier verbleven hebben we nu 1 x zilver (Dumoulin) en 2 x goud (open water zwemmers). Er komt over 2 dagen nog een triatlon atlete. Gaat goed komen. Later vanmiddag de halve finale van Robert/Alexander. Om 22.00 Nederlandse tijd gaat het stadion kolken.

Bekijk ook eens

Facebook X WhatsApp LinkedIn