De Nederlandse herenteams van BTN zijn verwikkeld in een spannende strijd om de twee beschikbare olympische tickets. De resultaten van het Elite 16-toernooi in Brasilia, waar Steven van de Velde en Matthew Immers zilver wonnen, zijn verwerkt op de ranglijst. Hoe staan de teams ervoor in hun race naar Parijs?

De strijd tussen de drie Nederlandse mannenteams om twee olympische plekken is nog spannender geworden na het Elite 16-toernooi in Brasilia. Hoewel de onderlinge volgorde op de ranglijst ongewijzigd blijft, met Alexander Brouwer/Robert Meeuwsen aan kop, gevolgd door Steven van de Velde/Matthew Immers op de tweede plek en Stefan Boermans en Yorick de Groot op de derde plek, liggen de teams qua punten een stuk dichter bij elkaar. Brouwer en Meeuwsen hadden voorafgaand aan het Braziliaanse toernooi een voorsprong van 680 en 900 punten, maar deze marge is nu beduidend kleiner.

Van de Velde/Immers stijgt drie plekken
In de kwartfinale boekten Van de Velde/Immers een cruciale overwinning op Brouwer/Meeuwsen. Het koppel stootte vervolgens door naar de finale, waar ze in drie sets verloren van Brazilië. Dankzij de zilveren medaille voegden Van de Velde en Immers 760 punten toe aan hun totaal en stegen ze van de dertiende naar de tiende plek op de olympische ranglijst. Een vijfde plek leverde Brouwer/Meeuwsen 300 extra punten op, waardoor het verschil tussen de koppels geslonken is naar 220 punten.

Boermans/De Groot in de achtervolging
Ondanks een negende plaats in Brasilia, het laagste resultaat van de drie Nederlandse herenteams, hebben Boermans en De Groot toch 600 punten aan hun totaal toegevoegd. Doordat ze sinds januari 2023 minder dan de vereiste 12 toernooien hebben gespeeld, kunnen ze alle nieuw verdiende punten direct bij hun score optellen. Dit in tegenstelling tot de andere twee koppels, die eerdere scores moeten vervangen. Boermans en De Groot staan nu op de twaalfde plek met 8.000 punten. Met deelname aan de komende twee Elite 16-toernooien kunnen ze de leiding nemen onder de Nederlandse teams, afhankelijk van de prestaties van hun landgenoten. 

Stam/Schoon zesde op olympische ranglijst
Met een vierde plek in Brasilia komen Katja Stam en Raïsa Schoon op een totaal van 9.980 punten, waarmee ze zesde op de olympische ranglijst staan. Met nog slechts drie toernooien - twee Elite16-toernooien en één Challenge-toernooi - waarop hun concurrenten punten kunnen verzamelen, lijkt het haast niet meer mis te kunnen gaan voor het Nederlandse koppel. 

De beachteams komen over twee weken weer in actie. In het Portugese Espinho wordt het vierde Elite 16-toernooi van het seizoen gespeeld.

Olympische ranglijst per 6 mei 2024:

TeamPuntenPositie ranglijst
Stam/Schoon9.9806
Brouwer/Meeuwsen8.6008
Immers/Van de Velde8.38010
Boermans/De Groot8.00012 *

 


*Boermans en De Groot moeten tussen nu en 10 juni nog twee toernooien spelen om te voldoen aan de plaatsingseisen voor de Olympische Spelen. Bekijk hier de vereisten waaraan onze beachteams moeten voldoen om zich te kwalificeren voor Parijs.

Foto: FIVB

Bekijk ook eens

Facebook X WhatsApp LinkedIn