Morgen gaat tijdens het Elite 16-toernooi in Doha het olympische beachseizoen van start. In dit artikel leggen we kort uit aan welke eisen onze beachteams moeten voldoen om zich te kwalificeren voor Parijs 2024.

Iconische locatie
In Parijs staat beachvolleybal voor de achtste keer op het programma. Sinds het debuut van beachvolleybal op de Olympische Spelen van Atlanta in 1996 is de sport niet meer weg te denken.

De wedstrijden worden afgewerkt op een iconische plek. Champs de Mars ligt recht onder de Eiffeltoren. Het pop-up stadion heet in de volksmond al het Eiffeltorenstadion.

Aan het olympisch beachvolleybaltoernooi doen per geslacht 24 teams mee. In totaal zullen dus 96 beachvolleybalatleten deelnemen aan de Olympische Spelen. Bij zowel de heren als de dames gaat een startplek naar organisator Frankrijk.

De resterende 23 tickets per geslacht kunnen op drie verschillende manieren worden bemachtigd. Per geslacht mogen maximaal twee teams per land deelnemen.

Route 1:
De twee winnende koppels van de wereldkampioenschappen Beachvolleybal 2023 krijgen automatisch een ticket voor Parijs 2024.

Op het WK Beach 2023 in het Mexicaanse Tlaxcala werd goud behaald door het Tsjechische koppel Perusic/Schweiner (heren) en Amerikaanse koppel Hughes/Cheng (dames).

Route 2:
Daarnaast zijn er tickets voor de 17 beste teams (per geslacht) op de olympische ranglijst van de FIVB. Die ranking loopt van 1 januari 2023 tot 10 juni 2024. De 12 beste prestaties van ieder koppel bepalen de eindklassering van deze olympische ranking.

Teams kunnen punten voor de olympische ranglijst bemachtigen op: het wereldkampioenschap, de Beach Pro Tour (Elite, Challenge, Future en Finals) en op erkende Continental Tours Finals.

Heren
Op dit moment zijn Brouwer/Meeuwsen virtueel geplaatst voor Parijs 2024. Zij staan momenteel vijfde op de olympische ranking. Ook Immers/van de Velde zijn - wanneer de balans op dit moment zou worden opgemaakt - geplaatst voor de Spelen. Zij staan op plek 13.

Het door blessures geplaagde duo Boermans/de Groot vinden we terug op plek 17 van de olympische ranglijst. Echter, Boermans/De Groot heeft momenteel pas zeven wedstrijden staan (waar de beste 12 toernooien worden meegenomen).

Dames

Stam/Schoon staat op dit moment op een 'veilige' vijfde plek op de olympische ranking.

Route 3:
De laatste vijf tickets worden toegewezen in de vijf zonetoernooien (ook wel Olympische kwalificatietoernooien). In ieder continent ontvangt de winnaar van het OKT een ticket voor deelname aan de Spelen. Van 13 t/m 16 juni staat in het Letse Jurmala het Europese OKT op de rol.

Aan dat toernooi doen per geslacht 12 landen mee. Wanneer een Nederlands dameskoppel dat OKT wint zal eveneens aan de prestatie-eis van NOC*NSF voldaan moeten worden. De sportkoepel schrijft voor dat eveneens een vijfde plaats behaald moet hebben op een Elite 16 toernooi.

Het beachvolleybaltoernooi in Parijs loop van 27 juli t/m 10 augustus.

43145fdd e56a 4685 9d7a 347269c8fe76

Bekijk ook eens

Facebook X WhatsApp LinkedIn