Katja Stam en Raïsa Schoon zijn er op het Elite 16-toernooi in Brasilia niet in geslaagd een podiumplaats te bemachtigen. In de strijd om het brons verloren ze met 1-2 (15-21, 21-13, 9-15) van Esmée Böbner en Zoé Vergé-Dépré ui Zwitserland.

In de strijd om de bronzen medaille op het Elite 16-toernooi in Brasilia stonden Katja Stam en Raïsa Schoon tegenover Esmée Böbner en Zoé Vergé-Dépré uit Zwitserland. Het Zwitserse duo, gestart in de kwalificatie, had een indrukwekkende opmars gemaakt en was in deze wedstrijd op zoek naar een herhaling van hun meest recente overwinning op Nederland tijdens het WK. De onderlinge balans was echter duidelijk in het voordeel van Stam en Schoon, met zeven overwinningen uit negen duels.

Nederland kende een lastige start in de bronzen finale, waarbij de sterke service van Böbner, de beste serveerster van het toernooi, hen snel op een 2-6 achterstand zette. Het Zwitserse duo bleef druk uitoefenen vanaf de servicelijn, en serveerde deze set maar liefst vier aces.Tegelijkertijd kampten Stam en Schoon met servicefouten, waardoor ze niet terug in de set konden komen. Uiteindelijk verdiende Zwitserland acht setpunten en benutte het vierde om de set met 15-21 te winnen.

De tweede set zag een veerkrachtige Stam en Schoon, die de wedstrijd begonnen te keren.Een ace van Stam en uitstekend verdedigend werk van Schoon zorgden voor een 10-7 voorsprong, die ze verder uitbouwden naar 14-8. Een foute aanval van de Zwitsers gaf Nederland zeven setpunten. Dankzij een sterke service van Schoon hadden ze er maar één nodig: 21-13.

In de beslissende derde set domineerde Zwitserland vanaf het begin. Een ace van Zoé hielp hen aan een 1-4 voorsprong en na een time-out van Nederland versterkte Esmée de Zwitserse positie met een killblock. Zoé's uitstekende verdediging hield de Zwitsers stevig aan de leiding en met 15-10 wonnen ze de bronzen medaille.

Middernacht gaan Steven van de Velde en Matthew Immers de strijd aan de gouden medaille. In de finale nemen ze het op tegen de Braziliaanse Evandro/Arthur.