Sliedrecht Sport heeft vanmiddag haar derde landstitel gepakt. Bij het afscheid van sporthal de Stoep won de thuisploeg meteen de eerste twee sets tegen VC Sneek en daarmee was de titel al een feit. Na een klein feestje werd de wedstrijd hervat en met 3-1 gewonnen door Sliedrecht. Mooier had het afscheid van De Stoep niet gekund.

VC Sneek moest het in de beslissende wedstrijd doen zonder trainster Petra Groenland, die met een dubbele nekhernia kampt. Haar taak werd overgenomen door Bert Brands. De coach van Sneek begon met libero Janieke Popma, diagonaal Paula Boonstra, passer-lopers Anniek Siebring en Roos van Wijnen, middens Klaske Sikkes en Monique Volkers en spelverdeelster Nienke Tromp. Bij Sliedrecht Sport stuurde trainer Matt van Wezel libero Florien Reesink, diagonaal Nienke de Waard, passer-lopers Esther Hullegie en Esther van Berkel, middens Lynn Thijssen en Carlijn Ghijssen-Jans en spelverdeelster Inge Molendijk het veld in.

In de eerste set begon bekerwinnaar Sneek scherp en nam een 0-2 voorsprong, maar al snel wist Sliedrecht onder luide aanmoedigingen van het publiek de leiding over te nemen. Mede dankzij sterk serveren van Ghijssen-Jans en aanvoerder Nienke de Waard werd het 8-3. Brands nam snel een time-out en de Friese ploeg kwam terug tot 8-8 met een sterk blok. Het ging even gelijk op, maar daarna ging de thuisploeg in een hoger tempo spelen. Dankzij twee killblocks op rij van Ghijssen-Jans werd het 16-13. Met een geweldige servicereeks van uitblinkster Ghijssen-Jans tegen haar oude club, werd de set met 25-14 gewonnen.

Op de service van Klaske Sikkes nam bekerwinnaar Sneek een voorsprong in de tweede set: 5-8. Maar Sliedrecht kwam snel terug dankzij weer een blok van Ghijssen-Jans en op de stand van 10-11 nam Brands namens Sneek een time-out. Door een technische fout van spelverdeelster Nienke Tromp nam de thuisploeg de voorsprong over: 16-15. De ploegen maakten er een spektakel van vol lange punten en knappe reddingen. Het publiek in de Stoep werd steeds luidruchtiger, want de titel kwam steeds dichterbij: 21-18. Het eerste setpoint en tevens kampioenspunt werd niet afgemaakt, ondanks de massale aanmoedigingen. Ook het tweede kampioenspunt werkte Sneek weg: 24-24.

Trainer Matt van Wezel nam een time-out en daarna maakte de thuisploeg het wel af. De service van Sneek ging uit en het beslissende punt werd gemaakt door Esther van Berkel: 26-24. De Stoep ontplofte en de Zuid-Hollandse ploeg vierde al uitgebreid feest. De emoties waren groot bij vele speelsters, de tranen rolden over de gezichten van aanvoerder Nienke de Waard en bij Ghijssen-Jans.

Maar de wedstrijd moest nog uitgespeeld worden en na vijf minuten feest moest de focus weer gepakt worden. Daar slaagde VC Sneek beter in. De onttroonde kampioen wist zich knap te herpakken en de Friese ploeg speelde erg netjes. Toch kwam Sliedrecht terug in set en op een stand van 18-14 volgde er een mooi en emotioneel moment. Nienke de Waard kreeg een publiekswissel en een staande ovatie van het publiek, een kippenvelmomentje. Ook spelverdeelster Molendijk werd met een publiekswissel ‘uitgezwaaid’.

Maar Sneek profiteerde optimaal van de vele wissels bij de thuisploeg en veroverde met 25-27 de derde set. In de vierde set nam Sliedrecht de regie weer in eigen hand en won de wedstrijd alsnog overtuigend met 25-16.