Een groot veld, een hoog net én die grote bal ook nog eens door de lucht spelen! Niet voor alle kinderen is volleybal zo maar even te doen. Wanneer Adrie Noij het circulatievolleybal bedenkt, wordt plots de drempel voor veel jonge jeugd verlaagd.

Noij bedenkt het idee om jonge kinderen stapsgewijs hun intrede in volleybal te laten doen niet aan de keukentafel of op de zolderkamer, maar gewoon in de praktijk. Hij weet nog goed dat hijzelf pas als 13-jarige werd ‘toegelaten’ tot het volleybalveld. Zijn eigen kroost moet wachten tot de leeftijd van tien jaar is bereikt.

Spelvormen
Bij veel volleybalclubs krijgen kinderen volgens Noij dan nog vaak te horen dat ze eerst maar een andere sport moeten gaan doen om later terug te komen. Omdat volleybal op hun leeftijd gewoon te moeilijk is. Dat druist tegen het rechtvaardigheidsgevoel van Noij in. Bovendien is de kans groot dat kinderen in andere sporten blijven hangen en helemaal niet meer gaan volleyballen, denkt hij. Zonde.

Noij ademt volleybal en broedt op een volleybalintroductie voor kinderen vanaf zes jaar. Hij presenteert rond 1990 Circulatie Mini Volleybal: een opleidingssysteem bestaande uit inmiddels 6 niveaus, die kinderen in de leeftijd van 6 tot 12 jaar doorlopen. Met spelvormen die al wél de dynamiek en snelheid van volleybal in zich hebben. Van een bal vangen en gooien met drie spelers naar bovenhands spelen in een team van zes. Gefaseerd de technieken leren om uiteindelijk motorisch en mentaal klaar te zijn voor het echte werk.

Cool Moves Volleybal
Het slaat aan. Bij zijn allereerste clinic op Papendal is het enthousiasme groot en mede doordat Nevobo de aanpak omarmt en in het aanbod opneemt, verspreidt het evangelie van Noij zich als een olievlek over het land. De aanwas van onderuit bij clubs groeit flink. In 2003 neemt het aantal mini’s met 20% toe en vier jaar later is er landelijke dekking. Duizenden kinderen stromen op deze manier het volleybal in.

Met de tijd mee verandert de naam in Cool Moves Volleybal, maar het idee blijft onveranderd. Hier en daar worden de spelvormen wat aangepast. Er is een heuse competitie en er worden CMV-toernooien gespeeld.

Het circulatievolleybal blijft internationaal niet onopgemerkt. Ook de FIVB gelooft in deze aanpak en propagandeert deze. Vooral in de Scandinavische landen neemt het CMV een vlucht, maar Noij gaat ook naar Roemenië voor zendingswerk.

Energie
Noij (71) bruist van de energie en zit nog vol ideeën, die bijvoorbeeld een jongere doelgroep (3-6 jaar) aan volleybal moet laten ruiken en waardoor ouderen op latere leeftijd ook van het volleybal kunnen genieten, zonder het dan meer kwetsbare lichaam ongezond te belasten. Walking Volleybal. Of zoiets. De sport is tenslotte te mooi om afscheid van te moeten nemen. Een leven lang volleybal. Hoera!

Bekijk ook eens

Facebook X WhatsApp LinkedIn