Avior uit Deventer, met ruim 800 leden de grootste volleybalvereniging van Nederland, heeft de zaaltrainingen voor jeugdleden verplaatst naar het grasveld naast hun sporthal.

Avior 5
Avior 4
Avior 3
Avior 2
Avior 1

Met de versoepeling van de maatregelen moest ook Avior goed kijken hoe ze ruimte kon geven aan training voor de ruim driehonderd jeugdleden die de vereniging telt. Vanaf begin mei kon er in samenwerking met voetbalclub Helios uit Deventer wel gebruik gemaakt worden van beachvelden, maar alleen zondag zou daarvoor beschikbaar zijn. Dus ging verenigingsmanager Martijn Wielhouwer op zoek naar een alternatief, een die alle jeugdleden de mogelijkheid bood om te kunnen trainen.

Die locatie werd gevonden naast de eigen sporthal Schalkhaar. “Wij beschikken zelf niet over kunstgrasvelden, gravel- of zandgelegenheden” vertelt Martijn. “Als je een training wil die het meest lijkt op indoortraining, dat is gras second best. We hadden eigenlijk geen keus.”

Het blijkt ook een praktische keuze, want alle materialen die ze niet buiten laten staan, kunnen veilig opgeborgen worden in de sporthal. De netten en belijning en tafels blijven wel staan. “Wat we wel naar binnen halen zijn de winkelwagentjes met ballen, de ontsmettingsmiddelen, etc” verklaart Martijn.

Op maandag traint de CMV-jeugd, op dinsdag tot en met donderdag de overige jeugdgroepen. De vrijdag is ingeruimd voor de Deventer Volleybal Academie. Ook voor kinderen die geen lid zijn van Avior is er ruimte gemaakt. Daarover heeft Avior gecommuniceerd in de lokale media. Per avond trainen er zo’n 75 kinderen.

Afgezet met linten

Op de locatie buiten de sporthal heeft Avior vier velden opgezet om de trainingen te kunnen geven. Martijn: “Wat heel goed werkt is dat we ervoor hebben gekozen om het hele terrein waarop de velden staan af te zetten met linten. Duidelijk aangegeven, dat is de plek waarbinnen het gebeurt. We hebben ook de individuele velden afgezet en we hebben een ingang en een uitgang.”

Instructievideo’s

Avior heeft van tevoren de leden en hun ouders geïnformeerd via mailings en instructievideo’s. Toch blijft het erg wennen. “Wat we doen voordat elke nieuwe groep met een training start, is ze duidelijk aangeven wat de bedoeling is. De trainers zijn ook een belangrijke groep om de teams en spelers aan te spreken als het niet goed gaat. Dat is een aantal vereisten om het goed geregeld te hebben.”

Coronaverantwoordelijken

Avior heeft enkele coronaverantwoordelijken aangesteld die op de trainingsavonden ervoor zorgen dat de maatregelen worden nageleefd. Hun inzet blijkt nodig, want ondanks alle voorzorgsmaatregelen zijn er meerdere momenten waarop de kinderen samenklonteren. “Dat is bij aankomst bij de fietsenstalling, bij de tafel waar ze hun handen moeten ontsmetten, het moment dat ze starten als de trainer even een praatje houdt en als ze na afloop weer moeten ontsmetten en bij de fietsenstalling. Je hebt minimaal 1, maar bij voorkeur twee mensen nodig die herkenbaar met een geel hesje en handschoenen aan aanwezig zijn vanuit de organisatie”, geeft Martijn aan.

Hoe train je binnen de richtlijnen?

Naast dat de locatie volledig ‘coronaproof’ is gemaakt, moeten ook de trainingen voldoen aan alle voorschriften. In de leeftijdsgroep van 13 tot en met 18 moet er anderhalve meter afstand worden gehouden en mogen er maximaal zes spelers op een veld staan. Trainer John Ogink is een van de trainers die de oefeningen en ook het veld heeft aangepast.

“We kunnen niet het normale programma aanbieden, normaal gesproken traint iedereen bij ons twee keer”, zegt John. “Dat zit er gewoon niet in. Maar iedereen is zo blij dat ze weer wat kunnen doen, dan is een uurtje in de week al behoorlijk fantastisch. Bij de jeugd is het ook vooral sociaal hè, ze hebben elkaar gemist. Het is echt superleuk. En dan was het afgelopen week ook nog geweldig weer, het was echt een cadeautje.”

Anders trainen

“Andere oefeningen doen, dat is de grootste uitdaging” verklaart John. “Je probeert de teams zo veel mogelijk bij elkaar te houden. Maar we hebben ook jeugd die al bij de senioren spelen, bij Dames 1 en Heren 1, die willen we ook de gelegenheid bieden om te trainen. De groepen zijn best wel behoorlijk vol.”

Zo heeft John direct een tip: “Zorg dat je ook voldoende ruimte om het veld hebt. Want als er zes in het veld staan, kun je mensen in de wachtkamer buiten het veld hebben staan. Zorg dat je oefenvormen bedenkt waarbij je met zes in het veld kunt staan.”

Hij geeft een voorbeeld. “Zo kunnen we het veld in de lengte in drieën verdelen, dan heb je zones van drie meter”, legt John uit. “Dan speel je 1 tegen 1 en in datzelfde lengteveld heb je eentje in de wachtkamer staan. Een soort King of the Court. Dan heb je al negen kinderen aan spelen. Ik zou het zo proberen te regelen dat groepen niet groter zijn dan negen kinderen, anders wordt het wel ingewikkeld.”

Vrije zone aan het net

“Een van de dingen die we ook hebben gedaan, is een anderhalvemeterzone onder het net maken. Aan weerszijden vijfenzeventig centimeter. Die hebben we ook vrij gehouden met een groot kruis met linten. Zodat aan weerszijden iemand kan staan en als die buiten de zone blijft, dan heb je nog steeds anderhalve meter afstand. Dat betekent wel dat je niet kunt blokken en dat een aanval altijd van het net af is. Dat soort dingen kun je nu ook niet trainen. Maar goed, dat doen we wel weer als we terug in de zaal zijn.”

Het is nu nog koud

Het trainen in de buitenlucht biedt in het vroege voorjaar nog wel enkele uitdagingen. “We beginnen al om 4 uur en we eindigen om kwart voor 9. Heel veel hadden er geen zonnebril bij zich, dan wordt het toch lastig als je de setup midden in de zon krijgt. In de laatste ronde verdwijnt de zon achter de bomen en sta je in de schaduw. Dat is voor de spelers nog wel te doen, maar als trainer sta je echt te blauwbekken. Naarmate de weken vorderen gaan we de zomer in, dan wordt het wel wat makkelijker.”

“We trainen nu dus heel kort, dus we doen een warming-up met de bal, core stability met de bal. En verder, het is gras, dus ik begin met extra enkelstabiliteit, zodat het lichaam meteen kan reageren op alle prikkels. Het is natuurlijk niet zo vlak als in de zaal.”

Senioren mogen ook weer buiten sporten

Als laatste blikken Martijn en John alvast vooruit naar volgende week, als ook de senioren binnen de gestelde protocollen buiten mogen gaan trainen. John: “We gaan een vijfde veld erbij maken. Dan gaan we kijken of dat soelaas biedt.”

Martijn voorziet wel een flinke uitdaging, ook voor andere verenigingen. “We hebben de jeugd nu gehad en de trainers houden zich behoorlijk goed aan de richtlijnen. Straks gaan de senioren weer en als je eigenwijze trainers hebt die het allemaal niet zo belangrijk vinden, of het allemaal een beetje onzin vinden, dan moet je echt handhaven.”

Hij raadt verenigingen aan goede afspraken te maken. “Het is belangrijk dat je binnen de eigen organisatie afspraken hebt met de (jeugd-) technische commissie commitment hebt dat als men zich niet aan de afspraken houdt, het einde oefening is. Sterker nog, dat zou kunnen betekenen dat het voor de hele vereniging einde oefening is.”

Na twee weken grastrainingen bij Avior hebben beide mannen toch vertrouwen voor de weken die komen. “Wij verwachten dat we toch wel iedereen, inclusief recreanten, prestatieteams en breedtesport 1 uur training kunnen aanbieden per week”, verklaart Martijn.

“Het is heerlijk om de bal weer te kunnen aanraken. Voor de kinderen is het fantastisch en de trainers krijgen ook weer een beetje ritme”, besluit John.

Voor meer informatie:

Martijn Wielhouwer
06-57035689
vm@vv-avior.nl

Bekijk ook eens

Facebook X WhatsApp LinkedIn