De Nederlandse beachvolleybalteams zijn sterk begonnen aan het Elite 16-toernooi in Doha. Van de vijf poulewedstrijden werden er vier gewonnen en ging er één nipt verloren. Stefan Boermans en Yorick de Groot boekten twee overwinningen, waardoor ze al zeker zijn van een plek in de knock-outfase.

Boermans/De Groot door naar knock-outfase
Stefan Boermans en Yorick de Groot openden het toernooi met een overtuigende zege op het Australische duo Thomas Hodges/Zachery Schubert. Met 21-16 en 21-17 haalden de Nederlanders hun eerste overwinning van het seizoen binnen. Het meest opvallende verschil tussen de twee teams lag in het aantal blokkeringspunten. Terwijl Hodges slechts twee punten behaalde met zijn blok, scoorde Boermans maar liefst negen blokkeringspunten.

Het sterke blokkerende spel van Boermans speelde ook een cruciale rol in de tweede poulewedstrijd tegen Anders Mol en Christian Sørum. In een spannende driesetter, die uiteindelijk door Nederland werd gewonnen, noteerde Boermans opnieuw negen killblocks. Het was de eerste overwinning van Boermans en De Groot als duo tegen de olympisch kampioenen uit Noorwegen. Dankzij deze twee overwinningen hebben Boermans en De Groot zich al verzekerd van een plek in de knock-outfase van het toernooi.

Driesetters in Poule B
In poule B werden twee driesetters gespeeld. Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen stonden tegenover wereldkampioenen Ondrej Perusic en David Schweiner. Hoewel Nederland de eerste set binnenhaalde, wist het Tsjechische duo de stand gelijk te trekken in de tweede set. Brouwer en Meeuwsen konden een veelbelovende voorsprong van vier punten in set drie helaas niet vasthouden. Richting de slotfase bleef het koppel lang steken op 11 punten. Na vijf opeenvolgende punten van Perusic/Schweiner stonden er drie matchpoints op het scorebord, waarvan de tweede verzilverd werd: 15-12.

In dezelfde poule speelden Matthew Immers en Steven van de Velde een vergelijkbare wedstrijd, maar ditmaal met een gunstig resultaat voor Nederland. De Braziliaanse George/Andre gingen nipt met de eerste set aan de haal (22-20), maar mede dankzij vier killblocks van Van de Velde ging de tweede set met 18-21 naar Nederland. In de beslissende derde set wist Immers een aantal sterke verdedigingsacties om te zetten in punten, wat uiteindelijk resulteerde in een 13-15 overwinning.

Overtuigende overwinning voor Stam/Schoon
Katja Stam en Raïsa Schoon maakten een statement in hun openingsduel tegen het Braziliaanse duo Agatha/Rebecca. Hoewel eerdere ontmoetingen tussen de twee koppels altijd in driesetters eindigden, slaagden Stam en Schoon er deze keer in om het duel overtuigend in twee sets te winnen: 21-16 en 21-12.

Vervolg toernooi
Morgen worden de laatste poulewedstrijden gespeeld, waarna alle poulewinnaars zich rechtstreeks plaatsen voor de kwartfinales. De nummers 2 en 3 spelen de tussenronde en voor de nummers 4 eindigt het toernooi. Om 7.00 uur Nederlandse tijd staat de eerste wedstrijd op het programma, en dat is meteen een Nederlands onderonsje: Brouwer/Meeuwsen tegen Immers/Van de Velde. Bekijk het volledige speelschema hieronder!

Uitslagen
Boermans/De Groot - Hodges/Schubert 2-0 (21-16, 21-17)
Perusic/Schweiner - Brouwer/Meeuwsen 2-1 (18-21, 21-17, 15-12)
George/Andre - Immers/Van de Velde 1-2 (22-20, 18-21, 13-15)
Stam/Schoon - Agatha/Rebecca 2-0 (21-16, 21-12)
Mol, A./Sørum, C. - Boermans/De Groot 1-2 (17-21, 21-18, 12-15)