Er zijn zoveel goede initiatieven van volleybalclubs in ons land. Initiatieven waar ook andere verenigingen hun voordeel mee kunnen doen. Ter inspiratie voor alle clubs in Nederland lichten wij er in de rubriek 'Club van de Maand' telkens één uit. Deze keer Langhenkel/HEC uit Heerde, een club die met verbinding - met haar leden én externe partijen – veel bereikt.

Vaste kern vrijwilligers
In de kantine van de Burgemeester Faberhal in Heerde vertelt voorzitter Wilco Nuiten over Volleybalvereniging Langhenkel/HEC uit Heerde.  Aan enthousiasme bij hem geen gebrek. “We zijn een vereniging die bestaat uit zo’n 140 leden op dit moment. Daarmee zijn we zeker niet de grootste, maar vergis je niet, we zijn heel actief, hebben een vaste kern aan vrijwilligers en we hebben naar de toekomst toe voldoende plannen. En laten we vooral ook niet vergeten dat we een goede band hebben met onze hoofdsponsor. Alles bij elkaar de ingrediënten die je nodig hebt om een mooie vereniging te zijn, te blijven en om nog mooier te worden.”

Op de vraag Wat Langhenkel/HEC zo’n mooie vereniging maakt, volgt een heel duidelijk antwoord. “Ik kan heel veel redenen noemen, maar uiteindelijk komt het allemaal neer op gevoel! Voor mij is dat het gevoel van gezelligheid, het gevoel van samen en het gevoel echt onderdeel te zijn van een leuke, sportieve en open sfeer. Ik voel me hier thuis”, zegt Nuiten. “Zo thuis dat ik al ruim 5 jaar vanuit Velp (bij Arnhem) 2 à 3 keer in de week naar Heerde kom rijden omdat ik graag bij deze vereniging hoor.”

Langhenkel Groep bijzonder betrokken hoofdsponsor
Langhenkel/HEC staat beschikt over een zeer betrokken hoofdsponsor, De Langhenkel Groep. Een bedrijf dat zich bezighoudt met het opleiden en detacheren van professionals binnen het Sociaal Domein. Denk aan gemeenten, provincies, waterschappen, woningcorporaties, onderwijsinstellingen, zorgverzekeraars, zorg- en welzijnsinstellingen e.d..“Langhenkel is onze hoofdsponsor, en door de jaren heen hebben we een zeer goede band opgebouwd.” zegt de voorzitter. “Naast een zeer substantiële financiële bijdrage is het contact met de heren Jan en Hans Langhenkel heel goed.”  Minimaal drie maal per jaar zitten de partijen met elkaar om tafel. Onderwerp van gesprek is het reilen en zeilen binnen de volleybalvereniging. “Na een meeting met Jan en Hans bruis ik altijd van de energie” zegt Nuiten. “Jan en Hans bevragen ons kritisch en helpen ons daarmee vooral om buiten bestaande kaders te denken. Ze prikkelen ons om het beste uit onze vereniging te halen. En dat is minstens zo waardevol als de financiële bijdragen die ze leveren.” 

De trotse voorzitter heeft weinig moeite om voorbeelden uit zijn mouw te schudden. “Het eerste voorbeeld wat mij te binnen schiet is wat Langhenkel voor ons doet in de eigen drukkerij. Hans heeft mij ooit verteld dat Langhenkel een eigen drukkerij heeft en dat we daarvan gebruik mogen maken. Dat doen we dus ook. Langhenkel drukt voor ons de flyers voor de thuiswedstrijden, de flyers en de posters die we uitdelen en nodig hebben voor ons scholenproject en daarnaast eigenlijk alles wat we aan gedrukt materiaal nodig hebben.”

Website 2.0
En dan begint Nuiten over het traject van de nieuwe website : “Ledenwerving is belangrijk, zeker als je rond de 140 leden zit. Jan en Hans hebben ons in contact gebracht met het bedrijf dat ook voor Langhenkel de website heeft ontworpen en in overleg met Langhenkel zijn we tot een nieuwe ontwerp gekomen, inclusief een nieuw logo voor de vereniging. Aan de website wordt nu de laatste hand aan gelegd en met de start van het nieuwe seizoen moet ook onze nieuwe website online staan. Een site waarmee we makkelijker informatie kunnen delen en die qua uiterlijk weer veel meer van deze tijd is. We kunnen straks veel makkelijker bloggen en foto’s plaatsen, super gaaf!.”

15 jaar Langhenkel en HEC
Een mooi verhaal van de club uit Heerde, maar hoe kijken de heren Langhenkel vanuit hun perspectief als hoofdsponsor naar de samenwerking? “Langhenkel/HEC is een leuke club, die we ondertussen alweer ruim 15 jaar sponsoren. We waarderen de manier waarop het bestuur en de trainers omgaan met hun verantwoordelijkheden binnen de club. Wij hebben daar respect voor. Ze staan open voor vernieuwing en tonen bevlogenheid om echt wat van de club te maken. Dat is voor ons als hoofdsponsor goed om te zien! Daarom vinden wij het ook fijn dat we op verschillende manieren kunnen bijdragen aan het voortbestaan van de club. Niet alleen met sponsorgeld, maar ook door andere middelen beschikbaar te stellen, zoals drukwerk en het ontwerpen en bouwen van een nieuwe website. We hopen dat we hiermee kunnen bijdragen aan de groei van de club.” 

De toekomst: scholen, beachvolleybal en nog meer verbinden
Aan plannen en ambitie bij de vereniging geen gebrek. Nuiten vertelt over het jaarlijkse scholenproject waarbij gymlessen op scholen worden overgenomen. En daarnaast over de ideeën die er zijn voor beachvolleybal, voor een starttoernooi en de ideeën die er zijn voor communicatie en zichtbaarheid. “We willen een actieve betrokken rol spelen in de gemeente Heerde. Daar ligt over een paar jaar ons bestaansrecht” zegt Wilco. Hij verwijst naar het beleid “Sport en bewegen” de dat gemeente Heerde voert, waarbij verenigingen een sleutelrol spelen. “Die rol willen we ook vervullen, want hoe mooi is het om iedereen te kunnen laten sporten en bewegen op een manier die gerelateerd is aan ons mooie volleybalspelletje. Hierin ligt voor ons de uitdaging dat we de dingen die we willen doen goed blijven doen en daarvoor hebben we vrijwilligers nodig. Gelukkig hebben we veel betrokken leden in de vereniging, maar met alles wat er moet gebeuren, vragen we stiekem best veel van onze leden. Maar toch klaag ik niet. Ik heb tot nu toe altijd wel leden die iets willen doen! Daarnaast hebben we een goede samenwerking met de voorzitters van HBC (Badmintonvereniging) en Pegasus (Turnvereniging), waardoor we voor de gemeente ook een interessante partij zijn om mee te overleggen. Voor de binnensport in Heerde zijn wij met deze drie verenigingen de hoofdverenigingen op dit moment.”

“Maar het allerbelangrijkste naar de toekomst toe is wat mij betreft dat we nog veel meer gaan samenwerken met verschillende partijen” zegt Wilco. “De verbondenheid met Langhenkel/HEC van leden, sponsoren, de gemeente en andere verenigingen met moet veel verder gaan dan alleen maar functioneel samenwerken, verder gaan dan alleen contributie innen en training volgen, verder gaan dan sponsorgelden ontvangen. Het moet gaan over verbondenheid hebben met elkaar, over betrokken zijn bij elkaar en over ‘erbij horen’. Elkaar willen helpen om te groeien en verder te komen. Net als de samenwerking die we met Langhenkel hebben.

 

Bekijk ook eens

Facebook X WhatsApp LinkedIn