Er zijn zoveel goede initiatieven van volleybalclubs in ons land. Initiatieven waar ook andere verenigingen hun voordeel mee kunnen doen. Ter inspiratie voor alle clubs in Nederland lichten wij er in de rubriek 'Club van de Maand' telkens één uit. Deze keer TOVO uit Utrecht, dat dit jaar haar 50e verjaardag viert.

De Utrechtse volleybalclub TOVO is opgericht in 1967 en bestaat dit jaar dus 50 jaar. De club ontstond doordat in de Utrechtse groeiwijk Overvecht in de jaren ‘60 behoefte was aan een volleybalvereniging. Oprichter Ben Scharff startte daarom sv TOVO ’67, waar hij gezien zijn keuze voor de naam – TOVO staat voor Tot Onze Vreugde Opgericht - zelf erg content mee was. “TOVO had jarenlang ongeveer 100 leden”, vertelt Anne Schulze, huidig voorzitter van de club. “Tot de jaren ’90 waren er ook een paar jeugdteams.” Naast zaalvolleybal wordt er bij TOVO sinds de jaren ’90 ook volop gebeachvolleybald. “Een leuk weetje: de wijk Overvecht is gebouwd op zand dat bij Maarsseveen is gewonnen. Hierdoor zijn de Maarsseveense Plassen ontstaan. TOVO beachvolleybalt al meer dan twintig jaar op die locatie - mooi toch?!”

201703 Tovo Beach

Vijftig jaar na het tekenen van de statuten heeft TOVO niet zo veel raakvlakken meer met de wijk Overvecht; er wonen nog slechts 14 van de bijna 200 leden – waaronder het 'oudste’ TOVO-lid, Nicolette de Hartog (die in 1977 bij de TOVO-jeugd kwam spelen) en haar man Jaap van der Heijden (lid sinds 1984). Ook komt Overvecht niet meer voor op de kaart met TOVO-locaties; de twaalf competitie- en vier recreantenteams trainen in Zuilen en Leidsche Rijn, en spelen competitie in Lunetten. “Al jaren is ons streven om naar één locatie te gaan, maar die ambitie is in Utrecht niet zo heel gemakkelijk te realiseren”, aldus Schulze. “Maar ook zonder vast thuishonk – al voelt Lunetten wel een beetje zo – vermaken we ons goed. De thuisavonden in Lunetten zijn altijd gezellig, meer dan de helft van de leden beachvolleybalt in de zomer regelmatig bij Maarsseveen en daarnaast staan er jaarlijks allerlei activiteiten op het programma. Denk o.a. aan een Cycling Dinner, een pubquiz, een mixtoernooi met de basketballers van Cangeroes (de beheerders van Sporthal Lunetten), een themafeest en een darttoernooi.” Ook heeft de club al twee keer sportkleding ingezameld: alle oude wedstrijdshirts en andere sportspullen werden naar Gambia gestuurd. Een actieve club dus, mede dankzij de vele vrijwilligers. “Niet alle leden zijn overal bij aanwezig hoor”, reageert Anne. “Maar dat hoeft ook helemaal niet. De sfeer is altijd goed en daar gaat ’t om!”

Naast de zojuist genoemde activiteiten wordt het 50-jarig bestaan van de club door de feestcommissie, de lustrumcommissie én de redactie van het clubblad benut om de kalender nog eens wat extra te vullen. “We vieren ons 50-jarig bestaan onder andere op zaterdag 15 april, een dag waarop alle TOVO-teams thuis spelen”, licht Anne toe. “Normaal gesproken spelen wij op vrijdagavond competitie, waarbij in Lunetten slechts ruimte is voor acht van de twaalf competitieteams. Op 15 april speelt iedereen dus eenmalig op dezelfde dag thuis! Bovendien zijn alle oud-leden uitgenodigd en wordt ’s avonds de jubileumglossy uitgedeeld waar de redactie nu nog druk mee bezig is. Ook de rest van de dag staat in het teken van TOVO-foto’s en -verhalen uit het verleden. Een leuke dag dus voor zowel leden, oud-leden als andere TOVO-fans! Daarnaast organiseren we half mei een jubileumweekend in Someren en hebben we begin juni een speciale jubileumbeachavond op het centrecourt bij de Stadschouwburg, dat er in het kader van het eredivisietoernooi ligt. Kortom: er is bij TOVO genoeg te beleven, en dit jaar zéker. TOVO werd 50 jaar geleden dus ook tot onze vreugde opgericht!” besluit de trotse voorzitter haar verhaal lachend.

201703 Tovo Historie In De Dreef

Bekijk ook eens

Facebook X WhatsApp LinkedIn