De finales van het grootste jeugdkampioenschap van Nederland bereiken is al een prestatie. Maar als je eenmaal bij die laatste acht zit, ga je komende zaterdag voor dat ultieme doel: het Nederlands kampioenschap in jouw leeftijdscategorie. De finalisten en hun fans maken zich op voor de finales van de Volleybaldirect Open 2019!

Opvallende finalist in de jongste categorie (Cool Moves Volley/CMV) is het meisjesteam van de Bevers uit Lemelerveld. Voor het eerst in de clubgeschiedenis, voor zover trainer/coach Irene Wessels zich kan herinneren. “We zijn zo trots dat we bij die laatste acht zitten”, jubelt de toegewijde coach vanuit haar ziekbed. “Ik lig al anderhalve week met griep en longontsteking op bed, maar je moet van goeden huize komen om mij zaterdag tegen te houden.”  Vanuit bed regelde ze ook de oefenreeks voor haar team. “Er zijn eigenlijk geen clubs dicht in de buurt waartegen we konden sparren in de voorbereiding. We hebben daarom oefenpotjes gespeeld tegen de C1-meiden van onze club en tegen dames 4. Ook tegen Tornado uit Geesteren, een team waarmee het met de meiden onderling heel goed klikt, stond in de voorbereiding tegenover ons.” 

Komende vrijdagavond is de generale voor de meiden van Wessels. Tegen wie is nog een verrassing. “Mijn meiden zijn zo nieuwsgierig naar die tegenstander. Ik kan dus nog niet verklappen welk team dat is, maar reken maar dat het een bijzondere oefenpot gaat worden.” Na die wedstrijd trakteert Wessels haar team op taart. “Om het mooi af te sluiten en de spanning een beetje weg te nemen. En die taart hadden ze nog tegoed nadat ze de halve finales als poulewinnaar hadden afgesloten.”  

Wessels is ervan overtuigd dat haar team zo ver is gekomen door de juiste instelling. “Ik wil winnen en ben fanatiek, zeker, maar plezier is voor mij het allerbelangrijkst. De kunst van het coachen is volgens mij de juiste balans tussen lol en grapjes, maar ook werken wanneer dat van je wordt verwacht. En zorgen dat het een écht team is, iedere speler is belangrijk, ongeacht of ze langs de lijn of in het veld staat. Dat moeten alle meiden zo voelen.” 

“Dat wij als dorpsvereniging zaterdag tussen al die teams van grote clubs staan, maakt ons uitermate trots. We zien dit als een grote uitdaging.” Ook van andere clubs kreeg Wessels leuke reacties: “Toen Sudosa bij de halve finales werd uitgeschakeld, kwamen ze ons aanmoedigen. En ook Tornado gunde ons de winst. Ik heb zo veel positieve reacties van andere coaches gehad tijdens die halve finales. Ze roemden onze positivisme en sportiviteit in het veld en gunden het ons gewoon. Zo mooi om te ervaren!” En of haar team zaterdag nou 1e of 7e wordt, het zal haar niet minder trots maken. “Dit is al helemaal geweldig. Alleen 8e wil ik niet worden”, voegt ze daar lachend aan toe.  
 
Nog 2 nachtjes slapen en dan is het zover. Er is een speciaal teambusje gehuurd voor de gelegenheid. “De vader van één van de speelsters rijdt ons naar Wognum. Met een hele horde fans in ons kielzog; ons B1-team komt ook gezamenlijk naar Wognum, het clubbestuur en heel veel ouders, opa’s en oma’s carpoolen zaterdag die kant op. In dress code rood/zwart natuurlijk”, besluit ze vanuit bed.  

Finales Volleybaldirect Open 
In totaal treden aanstaande zaterdag 64 teams aan voor de ontknoping van het belangrijkste en leukste jeugdkampioenschap van ons land. De jongste categorie, CMV, speelt haar finalewedstrijden in de Westfrieslandhal in Wognum. De C-jeugdteams melden zich zaterdag in de Walvis in Beverwijk, de B-finalisten reizen af naar de Amerena in Amersfoort. De twee keer 8 finalisten in de oudste categorie (A-jeugd) strijden in Topsportcentrum de Koog in Koog aan de Zaan om de nationale titel.  

Kom kijken! 
Wie de CMV-meisjes uit Lemelerveld en de rest van de talentvolle jeugd in actie wil zien, kan komen kijken; de toegang is in alle hallen gratis. 

Klik hier voor een overzicht van alle finalisten en de wedstrijdprogramma’s. Op naar de finales van de Volleybaldirect Open 2019, op naar acht nieuwe Nederlandse jeugdkampioenen!  

Bekijk ook eens

Facebook X WhatsApp LinkedIn