De volleybalsters van Friso Sneek zijn voor de elfde keer in de clubgeschiedenis landskampioen geworden. Het team van coach Harry van den Brink won zondagmiddag in een uitverkochte Sneker Sporthal de vijfde en beslissende wedstrijd met 3-1 (18-25, 25-21, 25-20, 25-15) van Booleans/VV Utrecht.

De strijd om de landstitel in de Eredivisie dames was ongekend spannend. Friso Sneek won in eigen huis de eerste en derde wedstrijd van de reeks, maar Booleans/VV Utrecht trok steeds voor eigen publiek de stand weer gelijk. Dus stonden de twee ploegen vandaag in Sneek tegenover elkaar voor het allesbeslissende duel. De wedstrijd begon met een minuut stilte, vanwege het plotselinge overlijden van de 25-jarige Koen Sikkema, speler van VC Sneek Heren 1.

Opstellingen

Bij Friso Sneek begon coach Harry van den Brink met Nynke Oud (spelverdeler), Rosa Entius (diagonaal), Britt Scheurs en Anniek Siebring (passer/lopers), Rixt van der Wal en Lisan Siemonsma (middens) en Rixt Scholten (libero).

Coach Ali Moghadassian van Booleans/VV Utrecht begon met Ana Rekar (spelverdeler), Iris Reinders (diagonaal), Marly Bak en Carla Mulli (passer/lopers), Denise de Kant en Marit Pasterkamp (middens) en Susanne Kos (libero).

DSC 5997
DSC 6018
DSC 5985
DSC 6299
DSC 6199

Booleans/VV Utrecht wist al vroeg in de eerste set een gat te slaan. De uitploeg kwam op een 4-8 voorsprong, waarna Harry van den Brink zijn eerste time-out inzette. Friso Sneek wist dankzij een omloopbal van Van der Wal, een blok van Siemonsma en een uitgeslagen bal van de tegenstander terug te komen tot 7-8, maar kon het gat niet dichten. Utrecht liep opnieuw uit door vier punten op rij te scoren en na een ace van Rekar was het verschil zes punten. In de slotfase creëerde Utrecht zeven setpunten, waarvan Mulli de tweede verzilverde: 18-25.

In de tweede set wist Utrecht een vroege 4-1 achterstand om te buigen tot een 9-11 voorsprong. Reden voor Van den Brink om Anlène van der Meer in het veld te brengen. De diagoneelspeelster, die tot vandaag alle play-off wedstrijden in de basis begon, scoorde direct een paar mooie punten met haar snoeiharde aanval. Tot de slotfase was het stuivertje wisselen tussen de twee teams, totdat Oud op 21-21 mocht gaan serveren. Utrecht had moeite de pass onder controle te krijgen en via Scheurs, die drie punten op rij scoorde, kwam Sneek op setpunt (24-21). Ook de laatste set-up ging naar de passer-loper, die het direct afmaakte voor haar ploeg.

De Friezinnen hadden al snel de touwtjes in handen in de derde set, waarin ze geen moment op achterstand kwamen. Utrecht verloor al vroeg in de set Lisa Kersten, die het veld met een blessure moest verlaten. Het team van Moghadassian maakte te veel onnodige fouten en daar maakte Sneek gretig gebruik van. Een servicefout van Rekar gaf Sneek vijf setpunten. Via het midden maakte Van der Wal het twee punten later af: 25-20. Daarmee kwam Sneek op een 2-1 voorsprong en had de thuisploeg nog één set nodig om kampioen te worden.

De Sneekse formatie had ook in de vierde set volledig de regie. Met veel servicedruk en aanvalskracht liep het team uit naar 14-7: een voorsprong die ze niet meer uit handen gaven. Scheurs, die een fantastische wedstrijd speelde, scoorde het laatste punt voor Sneek, dat met 25-15 het landskampioenschap claimde. Het is de elfde landstitel voor Sneek. Van 1985 tot en met 1992 werden de Friezinnen acht keer op rij landskampioen. Vervolgens duurde het 23 jaar (2015) voordat het feest weer kon worden gevierd. Een jaar later prolongeerde Sneek de landstitel.